Stav

Plenkovićeva lekcija iz političkog cinizma

HINA/ Slavko VUKADIN/ ua

Gledamo tko zna koji po redu nastavak nikad završenog serijala „Pad HDZ-ovog jastreba“, u čijem scenarističkom rješenju opet ne manjka obavještajnih igrica, falsificiranja podataka i izvlačenja afera starih više godina kako bi se presudilo nekadašnjem stranačkom prijatelju uz neizostavno spominjanje radišnih institucija koje, eto, sad još samo trebaju odraditi svoje i Hrvatska će biti zemlja u kojoj vječito sja duga čije radosne boje tu i tamo prekriju dobroćudni bijeli jednorozi što nam se smiješe dok oblijeću iznad glava uz veseli cvrkut ptičica.

Ali, što ako te objektivne institucije u koje se svatko kune kad pukne kakva afera, postoje koliko i bijeli jednorozi?

Revne institucije

Što ako objektivne institucije koje su na raspolaganju svima nama, postoje koliko i transparentna vlast u Republici Hrvatskoj? Ili će prije biti da postoje institucije koje prerevno rade svoj posao kad treba servisirati svakog tko ima malo moći?

Kako piše tjednik Nacional, na suđenju Sari Sikirić i Nebojši Perunoviću Panču za elitnu prostituciju 2011. godine, saznalo se da je Milijan Brkić, tada zamjenik glavnog ravnatelja policije, a danas zamjenik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i u međuvremenu njegov glavni politički protivnik, optuženicima dijelio podatke o istrazi koja se tada vodila o njima. U zemlji s već poslovično sporim i neučinkovitim pravosuđem, organizatori lanca prostitucije za brojne nositelje financijske i političke moći ekspresno su osuđeni u samo mjesec dana, a Brkićevo ime se u tom kontekstu više nije spominjalo. Do danas, kad je MUP jednako revno odgovorio portalu Index.hr da je, što se tiče njih, već sve završeno 2011. godine i da su curenje podataka DORH-u prijavili još u lipnju iste godine.

I Brkićev formalni šef Plenković čeka, kaže, da mu Brkić objasni neke stvari.

Recimo, Milijan Brkić još uvijek duguje objašnjenje odakle njegovoj inicijativi „Srce ponosno“, gomila osobnih podataka hrvatskih građana rođenih u Bosni i Hercegovini.

Milijan Brkić, koji je do prije dva tjedna marljivo gradio svoju mističnu auru čovjeka što iz sjene vuče konce igre, sve dok mečka nije zaigrala i pred njegovim vratima, bio je dovoljno samouvjeren pa da odbije odgovoriti na pitanja ovog portala otkud mu toliko osobnih podataka. Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo nam je da oni nisu dijelili podatke, a Ministarstvo uprave smatra da nije dužno odgovoriti na naše jednostavno pitanje jesu li oni ti koji su Brkićevoj inicijativi dijelili podatke. Što nas vraća na naše početno pitanje: što ako institucije revno rade samo onima s dovoljno političke ili financijske moći?

Odgovor Agencije za zaštitu osobnih podataka, prema dosadašnjem iskustvu, čekat ćemo nekoliko mjeseci.

“Sve moguće afere, ali i sve drugo što se može rasvijetliti, treba se rasvijetliti do kraja. To je najbolja politika odgovorne vlade”, rekao je danas šef HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković, puštajući Brkića da nervozno vrti prstima. Plenković je u pravu, ali to bi trebalo vrijediti za sve slučajeve pa tako i za dijeljenje osobnih podataka građana koji su dani jednoj privatnoj inicijativi.

HDZ-ova mobilizacija u BiH

Ne treba biti veliki genije kako bi se zaključilo da mobilizacija Hrvata na izborima ide na ruku HDZ-u kao najsnažnijoj stranci koja je sebi za pravo uzela predstavljati Hrvate u BiH. Stoga bi se lako moglo dogoditi da Plenkovićeva izjava „Sve moguće afere, ali i sve drugo što se može rasvijetliti, treba se rasvijetliti do kraja“, ostane još jedna potvrda hrvatskog političkog cinizma.

Plenković, kojem ide na ruku pad Milijana Brkića, danas pozdravlja istragu medija i tvrdi da samo obavljaju svoj posao, dok je još prije godinu dana tvrdio da se u Hrvatskoj vodi “hibridni medijski rat”, ljutit zbog kritiziranja njegove vladavine. Jednako kao što se pozdravljaju institucije što rade svoj posao dok god se obračunavaju s političkim protivnicima, ili zataškavaju vlastite ili marifetluke moćnika.

Ubrzo ćemo gledati još jedan nastavak u kojem će padati još jedan jastreb uz aferu staru nekoliko godina, a neki budući premijer ili premijerka pogledat će nas kroz objektiv kamere i uvjeravati da su sve afere rasvijetljene, samo jedna uvijek svijetli snažnije od drugih. Ona kad se treba riješiti dojučerašnjeg stranačkog druga.

A građani? Oni su tu ionako samo da broje bijele jednoroge.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.