Aktualno

Dalić koristi argumente Nove ljevice

N1

Na početku saslušanja pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak, bivša HDZ-ova potpredsjednica Vlade Martina Dalić poslužila se argumentima koje je protiv izbora Nataše Novaković za predsjednicu Povjerenstva još u veljači iznosila Nova ljevica. Martina Dalić, zatražila je, naime, da se Nataša Novaković izuzme od odlučivanja u njenom slučaju s obzirom da je do dolaska u Povjerenstvo radila u Hrvatskoj udruzi poslodavaca kojoj je i danas na mjestu počasnog predsjednika (u mirovanju) Ivica Todorić.

„Nova ljevica upozorava javnost da je Nataša Novaković logičan izbor HDZ-a jer je po našem sudu kao kandidatkinja i sama u sukobu interesa, a ako bude izabrana – neće moći neovisno i nepristrano odlučivati.
Kako će Nataša Novaković gledati na slučaj povezanosti Zdravka Marića i Agrokora, kada joj je bivši šef Damir Kuštrak s pozicije predsjednika HUP-a otišao u upravu Agrokora i kasnije u njegov Nadzorni odbor i jedan je od uhićenih na početku afere Agrokor, dok Ivica Todorić ima status počasnog predsjednika HUP-a u mirovanju. Osoba koja je godinama radila u instituciji koja lobira za interese svojih članova kod najviših državnih dužnosnika – ne može osigurati nezavisnost institucije Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Pitamo se, opravdano, može li osoba iz institucije koja je zastupala interese Agrokora često na štetu malih poduzetnika, odlučivati o najvažnijim slučajevima sukoba interesa ministara upletenih u aferu Agrokor“, upozorila je svojedobno Nova ljevica.

Kao što je poznato, njihove riječi nisu naišle ni na kakav odjek prije nego je u ožujku glasovima HDZ-a Nataša Novaković izabrana za novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, i to kao jedina kandidatkinja, nakon što je od kandidature odustala dotadašnja predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Apsurd današnje situacije tim je veći jer se spekuliralo da HDZ na mjestu Predsjednice Povjerenstva ne želi zadržati Daliju Orešković između ostalog i zato da bi se od daljnjih postupaka zaštitili Zdravko Marić i Martina Dalić. Nakon što je i s novom predsjednicom Povjerenstvo pokrenulo postupak za odlučivanje o mogućem sukobu interesa Martine Dalić, bivša ministrica i potpredsjednica Vlade iz redova HDZ-a odjednom je progledala o mogućem sukobu interesa same predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković.

*Nataša Novaković naknadno se očitovala o pozivu Martine Dalić da se izuzme o odlučivanju. Ustvrdila je kako tijekom svog rada nikad nije upoznala Ivicu Todorića i da s njim nije imala nikakav kontakt, osim što je možda nekad bila u istoj prostoriji s njim. “Isključujem bilo kakvu mogućnost da se trebam izuzeti iz procesa“, kazala je Novaković.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.