Aktualno

Tko tebe veleizdajom, ti njega… premijer i Vlada prave se da HDZ-ovi političari ne vole koristiti tu optužbu

Screenshot HRT

Iako je sa snimke HRT-a jasno vidljivo da je premijer Andrej Plenković fizički krenuo na zastupnika MOST-a Nikolu Grmoju te da su mu se na tom putu ispriječili zastupnici Miro Bulj i Milorad Pupovac, premijer Plenković jučer je ustvrdio kako je samo napravio nekoliko koraka da bi Grmoju „pitao za koga je mislio da je veleizdajnik“.

Tom je incidentu, podsjetimo, prethodilo oštro razbijanje modela aviona u sabornici od strane ministra obrane Damira Krstičevića.

Plenkovićevi ministri pri današnjem dolasku na Vladu, međutim, unisono su tvrdili da je premijer postupio ispravno, a neki, poput ministra prometa Olega Butkovića, dodali da bi i oni na premijerovom mjestu reagirali jednako, što valjda znači nasrnuli na saborskog zastupnika.

„Ne, nije premijer se ni išao obračunavati, on je to jučer dobro i lijepo objasnio, ali išao je i reagirao kao svaki drugi čovjek. I ja bih reagirao isto tako na njegovom mjestu, koji imam isto puno živaca“, tumači Butković.

Ministar branitelja Tomo Medved smatra da je premijer pomakao granicu „u smislu vrlo odgovornog pristupa“ te pojašnjava: „Dakle, ne može se na taj način kroz populističke i neodgovorne postupke odnositi prema Vladi koja je odgovorna, koja je nositelj stabilnosti, koja je nositelj gospodarskog razvoja, Vladi koja je transparentna i u svim svojim postupcima u okviru zakonskih propisa postupa. Ne može se na taj način optuživati i iznositi takve kvalifikacije“.

Ministar uprave Lovro Kuščević „nije vidio nikakvu reakciju koja bi bila za osudu od strane premijera“.

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Čorić navodi: „Ja smatram itekako primjerenom situaciju u kojoj netko, a to je u ovom slučaju predsjednik Vlade RH koji zaslužuje za svoj rad i pozicije poštovanje svakog saborskog zastupnika i građanina ove zemlje, smatram apsolutno primjerenim da takav netko upita nekog koga smatra veleizdajnikom“.

Ministri: Dno dna je optužiti nekoga za veleizdaju

U HDZ-u je očito dogovoreno da se naglasak jučerašnjeg gubitka kontrole premijera Andreja Plenkovića adresira na neprimjereno korištenje termina „veleizdaja“ pa su se tome priklonili HDZ-ovi ministri.

Tomo Medved: „Oblik optuživanja predsjednika Vlade i potpredsjednice Vlade za veleizdaju je apsolutno neprihvatljiv i nedopustiv”.

Lovro Kuščević: „Optužiti nekoga da je veleizdajnik, pa to je dno dna. Dakle, ja sam zaista zadivljen s blagom reakcijom svih onih koji su bili tamo“.

Oleg Butković: „Tko god to govori, iz bilo koje hrvatske stranke, ja to ne odobravam. Ja sam inače takav i tim se rječnikom nikad nisam služio. Reći predsjedniku hrvatske vlade da je veleizdajnik i da radi u interesu neke države, u ovom slučaju Srbije, a znamo kakvu povijest imamo sa Srbijom, to nema opravdanja“.

Nina Obuljen Koržinek: „Izgovoriti u Hrvatskom saboru riječ veleizdaja za predsjednika Vlade, pa to je strašno“.

O veleizdaji bivše Vlade rado je govorila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Ma koliko se sada zgražali, HDZ-ovci ranije, a naročito u vrijeme kada su bili u opoziciji, nisu prezali od korištenja riječi “veleizdaja”, naročito na račun tadašnje Vlade.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović, na primjer, dok je bila u borbi za Pantovčak, optužila je vladu Zorana Milanovića za veleizdaju zbog slabog korištenja europskih fondova.

„Ne činiti ništa, odnosno da nam je u prvoj godini članstvo u Europskoj uniji trošak, umjesto da nam bude na korist, po meni jest ravno veleizdaji i po meni takva vlada mora otići“, ustvrdila je Kolinda Grabar Kitarović na predizbornom skupu u prosincu 2014. godine.

Na istom je skupu konstatirala i kako bi „davanje hrvatskih autocesta u koncesiju bila  veleizdaja ove vlade“.

Istu je optužbu nastavila koristiti i s mjesta predsjednice. Tako je u ožujku 2016. insinuirala veleizdaju upravo oko ratnog zrakoplovstva:

„Ako se dokaže da je netko svjesno kupio MIG-ove koji ne odgovaraju dokumentaciji i pet godina su stariji nego što je prikazano te sklepani iz različitih dijelova, onda to nije samo pitanje korupcije, političke ili vojne. To je pitanje veleizdaje zato što se igrate i svjesno smanjujete jednu od ključnih vojnih sposobnosti Republike Hrvatske“.

O veleizdaji su govorili i neki sadašnji HDZ-ovi ministri i zastupnici

Korištenje sličnih termina nije bilo strano ni nekima koji sada sjede u vladi premijera Plenkovića.

“Tko dopusti zatvaranje rafinerije u Sisku i tko pridonese takvom razvoju situacije, mora ga se proglasiti nacionalnim izdajnikom”, ustvrdio je Goran  Marić, ministar državne imovine, kojem se taj citat iz 2016. danas izvlači i radi najava da će se upravo u mandatu ove vlade ugasiti rafinerija.

„Linićev prijedlog poreza na nekretnine je veleizdaja“, grmio je 2012. Josip Križanić, tadašnji i sadašnji saborski zastupnik HDZ-a iz Varaždinske županije.

Bivši HDZ-ov zastupnik Dujomir Marasović Milanovićevoj vladi je poručio vezano za referendum o ćirilici 2014:  “Vi ste veleizdajnici! Najprije ste razoružali Hrvatsku, niste glasovali za Hrvatsku i sada ste Lexom Perković svraćali pozornost na ćirilicu. Trebalo bi vas sve kazneno prijaviti za veleizdaju!”

Culej veleizdaju vidi u Istanbulskoj konvenciji koju je prihvatila ova vlada

A sadašnji HDZ-ov zastupnik Stevo Culej veleizdaju vidi i u Istanbulskoj konvenciji, što je valjda  adresirano i na vladu premijera Plenkovića.

Culej je u razgovoru za 034portal, govoreći o Istanbulskoj konvenciji, rekao: “Prikrivena veleizdaja. Primjerice I.K. u Poglavlju IX uvodi nad-nacionalni nadzor i upravljanje, te eksplicite u članku 66 (sotona -666 sic.) uvodi Skupinu stručnih osoba za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji tzv.“GREVIO” sa 10 do 15 članova, „uzimajući u obzir rodnu i geografsku ravnotežu“, kao i „multidisciplinarno stručno znanje“.  To u prijevodu znači kako će iz male Hrvatske biti netko ili nitko jer EU ima više od 15 članova.
U stavcima 5. Do 7. istog članka prikriveno se navodi kao će članovi biti samo oni ekstremno lijevo orijentirani pojedinci sa Sereš-Soroš diplomom …. posebno zabrinjava formulacija: „ Članovi GREVIO-a, te ostali članovi izaslanstava koji izvršavaju posjete državama, kako je navedeno u IK članku 68., stavcima 9. i 14., uživat će povlastice i imunitete utvrđene u dodatku ove Konvencije…
To znači u praksi kao će neometano špijunirati, unositi/iznositi iz zemlje sve što požele i neće ih se smjeti hapsiti niti zbog čega, primjerice niti zbog  pedofilije …
Justice, Liberté, Égalité, Fraternité  (pravda, sloboda, jednakost, bratstvo  o. Z.G.) očigledno nisu predviđeni za sve u EU. Ironično, ali je neustavno i baš tako!!!“.

I Grmoja je u krivu

Korištenje termina “veleizdaja” i inače je dosta popularno u hrvatskom političkom životu, ali nikada još nisu uslijedile reakcije slične ovima. Koristi se na pogrešan način, o čemu je Faktograf u više navrata pisao.

Kazneno djelo veleizdaje definirano je člankom 340. Kaznenog zakona : “Tko uporabom sile ili prijetnjom uporabe sile ili na drugi protupravan način ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje pet godina”.

Ništa gore navedeno, pa ni optužbe Nikole Grmoje da Vlada ne čini ništa oko blokiranja ulaska Srbije u EU, ne može se podvesti pod to djelo.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.