Kuščević: Moj revolving-door nije kao Milanovićev

G.G.

Nije to Milanovićev model. Ti ljudi neće biti službenici, nego će se primjenjivati Zakon o radu. Ministar mora donijeti ljude koji će biti upoznati s njegovim projektima. To nije sinekura, moramo se okružiti ljudima koji su zajedno s nama, koji poznaju projekte i znaju kako obaviti posao. Razlika je što te osobe nisu službenici, ne ostaju u sustavu, ne ocjenjuju se, na njih se primjenjuje klasičan Zakon o radu i odlaze kad i ministar”, rekao je Lovro Kuščević, ministar uprave objašnjavajući da se Prijedlogom zakona o sustavu državne uprave, koji se nalazi u javnom savjetovanju, ne vraćaju revolving door službenici.

Takozvane revolving-door službenike, koji s ministrima dolaze i s ministrima odlaze, 2012. godine uvela je vlada Zorana Milanovića, a Sindikat državnih službenika i namještenika zatražio je ocjenu ustavnosti dijela Zakona o državnim službenicima kojim se omogućuje „privilegirano“ zapošljavanje u kabinetima ministara. Ustavni sud je u prosincu 2015. godine, kada je vlada Zorana Milanovića postala tehnička, ocijenio neustavnim zapošljavanje dijela službenika koji u sustav ulaze bez provedenog javnog natječaja i na koje se ne odnose odredbe o probnom radu, državnom stručnom ispitu, premještanju i napredovanju, niti ih se može raspoređivati na radna mjesta izvan kabineta ministra.

Zaposlenici koji su primljeni u državnu službu, makar samo i na određeno vrijeme, bez prethodno provedenog javnog natječaja i drugih zakonskih uvjeta, nesumnjivo su dovedeni u privilegiran položaj u odnosu na primitak u državnu službu svih drugih osoba, a to privilegiranje, kako je u presudi utvrdio Ustavni sud, bilo bi ustavnopravno prihvatljivo samo kada bi za njega postojali opravdani razlozi. U postupku zapošljavanja oko 140 revolving-door ili kabinetskih službenika, kako je ocijenio Sud, nije utvrđen nijedan objektivan i relevantan razlog koji bi mogao opravdati odluku zakonodavca. Ustavni sud je pritom podsjetio i da državni službenici za svoje akte snose pravnu, a ne političku odgovornost te u službu stupaju, u pravilu, temeljem javnog natječaja „i njihovo napredovanje u službi ima karijerni karakter na koji ne utječu, odnosno ne bi smjele utjecati političke činjenice“. Temeljem presude Ustavnog suda, svim revolving-door službenicima služba je prestala 1. siječnja 2016. godine.

Činjenica je da se Prijedlogom zakona o sustavu državne uprave vraćaju zaposlenici koji u sustav dolaze s ministrom i s njim odlaze, što je bila osnova i Milanovićeva modela. Preuzima se, dakle,  zapošljavanje po političkim preferencijama.

Međutim, ministar uprave u pravu je kada objašnjava da se ovim zakonskim prijedlogom ne predlaže potpuno isti model zapošljavanja kao u vrijeme Vlade Zorana Milanovića. Kako u prijedlogu zakona stoji, „poslove podrške čelniku tijela državne uprave u provedbi utvrđene politike Vlade mogu na određeno vrijeme, a najdulje za vrijeme trajanja mandata čelnika tijela državne uprave, obavljati druge osobe na koje se primjenjuju opći propisi o radu“.

To znači da se na buduće revolving-door zaposlenike neće primjenjivati Zakon o državnim službenicima, već Zakon o radu, to jest oni će biti radnici s ugovorom na određeno vrijeme.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"