Ocjena točnosti

Kuščević: Moj revolving-door nije kao Milanovićev

foto HINA / Denis CERIĆ /dc

Nije to Milanovićev model. Ti ljudi neće biti službenici, nego će se primjenjivati Zakon o radu. Ministar mora donijeti ljude koji će biti upoznati s njegovim projektima. To nije sinekura, moramo se okružiti ljudima koji su zajedno s nama, koji poznaju projekte i znaju kako obaviti posao. Razlika je što te osobe nisu službenici, ne ostaju u sustavu, ne ocjenjuju se, na njih se primjenjuje klasičan Zakon o radu i odlaze kad i ministar”, rekao je Lovro Kuščević, ministar uprave objašnjavajući da se Prijedlogom zakona o sustavu državne uprave, koji se nalazi u javnom savjetovanju, ne vraćaju revolving door službenici.

Takozvane revolving-door službenike, koji s ministrima dolaze i s ministrima odlaze, 2012. godine uvela je vlada Zorana Milanovića, a Sindikat državnih službenika i namještenika zatražio je ocjenu ustavnosti dijela Zakona o državnim službenicima kojim se omogućuje „privilegirano“ zapošljavanje u kabinetima ministara. Ustavni sud je u prosincu 2015. godine, kada je vlada Zorana Milanovića postala tehnička, ocijenio neustavnim zapošljavanje dijela službenika koji u sustav ulaze bez provedenog javnog natječaja i na koje se ne odnose odredbe o probnom radu, državnom stručnom ispitu, premještanju i napredovanju, niti ih se može raspoređivati na radna mjesta izvan kabineta ministra.

Zaposlenici koji su primljeni u državnu službu, makar samo i na određeno vrijeme, bez prethodno provedenog javnog natječaja i drugih zakonskih uvjeta, nesumnjivo su dovedeni u privilegiran položaj u odnosu na primitak u državnu službu svih drugih osoba, a to privilegiranje, kako je u presudi utvrdio Ustavni sud, bilo bi ustavnopravno prihvatljivo samo kada bi za njega postojali opravdani razlozi. U postupku zapošljavanja oko 140 revolving-door ili kabinetskih službenika, kako je ocijenio Sud, nije utvrđen nijedan objektivan i relevantan razlog koji bi mogao opravdati odluku zakonodavca. Ustavni sud je pritom podsjetio i da državni službenici za svoje akte snose pravnu, a ne političku odgovornost te u službu stupaju, u pravilu, temeljem javnog natječaja „i njihovo napredovanje u službi ima karijerni karakter na koji ne utječu, odnosno ne bi smjele utjecati političke činjenice“. Temeljem presude Ustavnog suda, svim revolving-door službenicima služba je prestala 1. siječnja 2016. godine.

Činjenica je da se Prijedlogom zakona o sustavu državne uprave vraćaju zaposlenici koji u sustav dolaze s ministrom i s njim odlaze, što je bila osnova i Milanovićeva modela. Preuzima se, dakle,  zapošljavanje po političkim preferencijama.

Međutim, ministar uprave u pravu je kada objašnjava da se ovim zakonskim prijedlogom ne predlaže potpuno isti model zapošljavanja kao u vrijeme Vlade Zorana Milanovića. Kako u prijedlogu zakona stoji, „poslove podrške čelniku tijela državne uprave u provedbi utvrđene politike Vlade mogu na određeno vrijeme, a najdulje za vrijeme trajanja mandata čelnika tijela državne uprave, obavljati druge osobe na koje se primjenjuju opći propisi o radu“.

To znači da se na buduće revolving-door zaposlenike neće primjenjivati Zakon o državnim službenicima, već Zakon o radu, to jest oni će biti radnici s ugovorom na određeno vrijeme.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.