Ocjena točnosti

Žalac: Svaki tjedan je neka nova afera

foto HINA/ Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Svaki tjedan je neka nova afera”, konstatirala je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac (Hina), koja je, podsjetimo, i sama nedavno pojačala takvu statistiku. 

Odgovorila je tako na pitanje postoji li moralna odgovornost ministara i očekuje li se od njih da podnesu ostavku kada osjete da su postali uteg Vladi.

U ovom tjednu, i inače bogatom aferama oko ministra Lovre Kuščevića, ministrica Žalac i sama je doprinijela nakon otkrića koje je Slobodna Dalmacija naslovila „Škoro i Žalac u duetu teškom 26 milijuna kuna: osim davne glazbene suradnje povezuje ih i unosan posao; U čemu je tajna uspjeha ‘Omega softwarea’?“ U članku se navodi kako su najprije ministar Tomislav Tolušić, a potom i ministrica Žalac, tvrtci “Omega software” dodijelili poslove održavanja i nadogradnje sustava eFondovi u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Riječ je o tvrtci koja je 2001. godine osnovana s temeljnim kapitalom od 21 tisuću kuna na kojoj razini ostaje do 2011. kada je udjele u tvrtci kupio Miroslav Škoro.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je 18. lipnja 2019. godine odluku o odabiru tvrtke “Omega software” za usluge održavanja i nadogradnje sustava eFondovi. Procijenjena vrijednost nabave je 14.146.000 kuna. Cijena ponude “Omege” bez PDV-a iznosi 14.125.000, a ukupna cijena s PDV-om 17.656.250 kuna. Na odluci o odabiru potpis je ministrice Gabrijele Žalac. I prije godine dana ta je tvrtka dobila uslugu održavanja i nadogradnje sustava eFondovi. Tada je procijenjena vrijednost bila 6.680.000 kuna bez PDV-a. Cijena ponude odabranog ponuditelja “Omega software” bez PDV-a iznosi 6.672.000 kuna, a ukupna cijena s PDV-om 8.340.000 kuna. Zanimljivo kako je cijena usluge rasla, a s obzirom da je 2016. godine, u vrijeme ministra Tolušića odabrana ponuda “Omega Software”, bila po cijeni od 4.661.000 bez PDV-a, odnosno 5.826.250 kuna s PDV-om.

Slobodna Dalmacija u tom tekstu zaključuje kako je „dolaskom ljudi iz ravnice, Tolušića i Žalac, u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a očito prepoznata i Škorina firma“.  Predsjednički kandidat Miroslav Škoro tekst je nazvao „pokušajem kompromitacije“.

Djevojčica i Mercedes

Ministrica Žalac statistici afera pridonijela je s nekoliko tjedana u razdoblju između ožujka i lipnja ove godine kada je najprije autom pogazila djevojčicu, da bi se potom ispostavilo da je to učinila vozeći bez vozačke dozvole, a da bi javnost potom saznala da joj je u dvorištu parkiran u imovinsku karticu neprijavljen Mercedes, a za koji se branila da je riječ o leasingu. Afera Mercedes bacila je novo svjetlo na odnos ministrice Žalac i vlasnika tvrtki Jolly Auto Line i Star Rent a Car, Josipa Stojanovića Jollyja. Tvrtka Jolly Auto Line, naime, sudjeluje u natječajima za modernizaciju splitskoga gradskog i prigradskog prometa, vrijednima više desetaka milijuna kuna, koji se financiraju sredstvima EU. Jedan od tih natječaja raspisalo je izravno Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova na čijem je čelu Gabrijela Žalac. Rezultati još nisu poznati.

Ministrica Žalac, nije naravno jedina iz redova vladajućih koja proizvodi svakotjedne afere.

I prije najnovijih šampiona Kuščevića i Gorana Marića skoro jedna afera tjedno

Telegram je krajem svibnja, neposredno nakon izbora za Europski parlament podsjetio na devet afera koje su se u samo tri mjeseca koja su prethodila izborima povezivale s istaknutim HDZ-ovcima, a koje je premijer Andrej Plenković ignorirao ili minorizirao. To je, statistički, nešto manje od jedne afere tjedno, ali statistiku je sigurno znatno popravilo razdoblje koje je uslijedilo, naročito s obzirom na ministre Kuščevića i Gorana Marića za koje se sada u danu, bez ikakvog pretjerivanja, dogodi nekoliko afera.

Čudne malverzacije s nekretninama ministra državne imovine Gorana Marića, a koje je otkrio Index, možete naći na sljedećim linkovima:

>> Franjevac Indexu priznao deal s Marićem: Mi njemu stan, on je nama sredio obnovu

>> Marić je skoro duplo povećao kvadraturu kuće na moru. Vrijednost je ostala ista

>> Milijunski stanovi, franjevac i prijatelj: Otkrili smo najveću Marićevu aferu

>> Marić je od Crkve kupio stan u Zagrebu. Znamo i što je Crkva dobila od Marića

>> NOVA AFERA Nakon brata, u HŽ-u promaknut i Marićev šogor, ministar tvrdi da nema pojma

Od katastra do off-shore poslova

Do vremena pisanja ovog teksta Lovri Kuščeviću se – samo vezano za njegovo obnašanje dužnosnika načelnika općine Nerežišća te repova koje je s tog mjesta donio i u ministarstvo od 18.lipnja do danas, 5. srpnja otkriveno: kako je dolazio do zemljišta na Braču i koliko je na tome zaradio, kako nije unio kuću u katastar, kako je nešto sasvim drugo govorio stanovnicima i kako je iz tih poslova doveo i savjetnika u ministarstvo. Ispostavilo se i da je, kako navodi Telegram, tijekom njegovog mandata ogromna količina vrijednog zemljišta završila u rukama off-shore kompanija. U nastavku navodimo poveznice na medijske napise o Kuščeviću:

Najnovije – Detalji o prodaji off-shore kompanijama

Pomoć za savjetnika

Ranije – O firmama savjetnika

Zarada na zemljištu

–  Nije se izuzeo

> Ovo je skrivena oaza u kojoj uživa Kuščević. Pitali smo ga tko je vlasnik

>> Otkrivamo: Kuščeviću je sutkinja Domić u istom danu dodijelila četiri parcele

>> Kuščević ima još jednu kuću na Braču, legalizirao ju je na sumnjiv način

Najnoviji apdejtirani popis afera Plenkovićevih ministara Index je objavio 5. srpnja oko 17 sati. Ne sumnjamo da će popis i dalje ubrzano rasti.

Tvrdnji ministrice Žalac stoga smo dodijelili ocjenu “fakt”.

 

*Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.