Aktualno

Lovro Kuščević napustio je Ministarstvo uprave, ali njegov (off-shore) savjetnik Željko Holik ostaje u Ministarstvu

Screenshot

Ministar uprave Lovro Kuščević podnio je ostavku i seli se na mjesto saborskog zastupnika. HDZ se upinje pokazati kako ta odluka nije donesena zbog straha da će izgubiti podršku koalicijskih partnera, prije svih HNS-a i manjinaca, već je riječ o autonomnoj odluci unutar HDZ-a.

Međutim, njegov dosadašnji glavni savjetnik Željko Holik, kojem je Kuščević najprije pomogao da u ime stranih off-shore kompanija pokupuje zemljišta u Nerežišćima, a potom ga je početkom 2018. zaposlio u Ministarstvo uprave, ostaje u Ministarstvu. Jedino što mu odlaskom ministra prestaje mandat glavnog savjetnika i vraća se na mjesto na koje je originalno prošle godine premješten iz Ministarstva unutarnjih poslova u Ministarstvo uprave.

S novim premještajem pada mu i plaća. U kabinetu ministra mu je plaća bila 17.875 bruto, a sada pada na 11.917.

“Gospodin Željko Holik je trajno premješten iz MUP-a s danom 5. ožujka 2018. godine na radno mjesto viši savjetnik-specijalist u Službi za pripremu i provedbu projekata EU, Samostalni sektor za razvoj javne uprave i EU projekte”, pojašnjeno nam je iz Ministarstva uprave. Sada se na to mjesto, na kojem je lani proveo svega nekoliko dana, vraća nakon karijere glavnog savjetnika ministra.

U Ministarstvo uprave je došao iz MUP-a

Nadzornik za unutarnje poslove u Ministarstvu unutarnjih poslova Željko Holik je postao 16. siječnja prošle godine. S tim danom je ministar Davor Božinović potpisao rješenje kojim se Holik, stručni specijalist projektnog menadžmenta, „s 21 godinom i 10 mjeseci ukupnog radnog staža i 6 godina, 10 mjeseci i 9 dana radnog iskustva“ na odgovarajućim poslovima zapošljava, odnosno birokratski prima, „u izvanrednom postupku prijema u državnu službu“ na neodređeno vrijeme.

Na natječaj za slobodno radno mjesto nadzornika za unutarnje poslove u MUP-ovoj „Upravi za pravne poslove i ljudske potencijale, Sektor za upravljanje ljudskim potencijalima, Služba za planiranje, prijam i razvoj ljudskih potencijala, Odjel za praćenje karijera i analitiku ljudskih potencijala“, pristiglo je 20 prijava, a Holik je, procijenili su, bio najbolji. Osim što je ispunio sve formalne uvjete za to radno mjesto, po službenoj dužnosti provjereno je i „nepostojanje ostalih  zapreka za prijam u državnu službu iz članka 49. Zakona o državnim službenicima“. Odnosno, protiv njega se ne vodi, niti je vođen  kazneni postupak po službenoj dužnosti, nije mu ranije prestala državna služba zbog teške povrede službene dužnosti ili zbog toga što nije zadovoljio na probnom radu.

Kao što smo već spomenuli, u ožujku 2018. Iz Ministarstva unutarnjih poslova prebačen je u Ministarstvo uprave zbog velikog iskustva na projektima.

Iz državne agencije u off-shore tvrtke pa ponovno u tijela državne uprave

„Gospodina Holika sam upoznao kad sam, kao mladi načelnik, očajnički obilazio institucije i tražio investicije za moju općinu. On je tada bio zamjenik ravnatelja u Državnoj agenciji za investicije i konkurentnost i oni su doveli ovaj projekt ovdje. Nakon što je prestao voditi taj projekt, nakon što sam čuo da se zaposlio u Ministarstvu unutarnjih poslova, ja sam ga pozvao k sebi i rekao sam: ‘Željko, meni trebaju ljudi za voditi EU projekte’. Kad sam ja preuzeo Ministarstvo uprave, imali smo ugovorenih 0 kuna europskih projekata. Danas, zahvaljujući gospodinu Holiku i zahvaljujući svim kolegama i kolegicama u Ministarstvu, Ministarstvo uprave je dogovorilo 600 milijuna kuna europskih sredstava i jako sam ponosan na to“, kazao je tada još ministar Lovro Kuščević u intervjuu kojeg je dao za Novu TV.

Naime, još s visokog mjesta u Vladinoj agenciji za promicanje izvoza i ulaganja, gdje se zaposlio 2007., Holik je počeo zagovarati projekt medicinskog centra na Braču, tada u ime švicarskih investitora, a uz potporu tadašnjeg lokalnog načelnika općine Nerežišće Lovre Kuščevića.

Kako je pisao Index, „presretni općinski načelnik Kuščević tada je najavio gradnju ‘četiriju specijalističkih zdravstvenih centara’, hotela, urbanih vila, ekskluzivnih dućana, niza sportskih terena za raznorazne sadržaje ‘rasprostranjene u tri velika kompleksa na milijun četvornih metara zemljišta Vidove gore’, a sve to realizirala bi općina ‘u suradnji sa švicarskim fondom Verica Trust AG’. Švicarski fond u međuvremenu je likvidiran, a Holik prelazi na zastupanje investicijskih fondova s Malte, a na istom projektu izgradnje zdravstvenog centra.

Na Zagreb Forumu 2015. Holik se predstavlja kao direktor Medis Investmentsa iz Splita, „tvrtke koja je registrirana u Hrvatskoj, ali s ulogom stranog kapitala, odnosno jednog zatvorenog investicijskog fonda sa sjedištem na Malti“.

U videu koji je snimljen na Zagreb Forumu 2015., a sada je počeo kružiti medijima, Holik navodi: „Mi smo kao tvrtka u zadnjih nekoliko godina okrupnili jedan zemljišni portfelj od otprilike 1.250.000 kvadrata i onda smo koncept koji smo došli uložiti predstavili lokalnim donositeljima odluka i tako se zoniralo pola milijuna kvadrata zemljišta za budući medicinski centar“.

Prezentira potom Brač Medical City: „Pod jednim krovom imat ćemo sve metode borbe protiv tumora, plus ionski onkološki centar: kirurgiju, rehabilitaciju, kliniku za psihosomatske bolesti  i ono što je dobro za otok, centar za dijalizu. Značaj ovog centra je da imamo vrhunsku lokaciju, praktički u centru ćemo imati komplet – dijagnostiku, tretmane, oporavak – sve pod jednim krovom i za to ćemo koristiti sve potencijalne konvencionalne metode i jednu razlikovnu metodu, a to je ionska terapija. Ionska terapija za razliku od klasične terapije omogućava djelovanje na tumor, a bez zahvaćanja okolnog tkiva“.

Kao vremenski slijed događaja tada je spomenuo početak izgradnje centra 2018. godine; u 2021. trebali su početi tretmani u konvencionalnom dijelu; 2022. u ionskom, a puni kapacitet klinike za 1.400 pacijenata na godinu trebao bi biti ostvaren  2024. godine. Uz sve to,  spominjao je i rezidencijalni dio za smještaj i zabavu pacijenata i njihove pratnje.

Umjesto zahuktalih poslova,  Holik je početkom 2018. posao potražio kao službenik u MUP-u.

Investitor u minusu

Kako je pisao Indeks, u Nerežišćima još uvijek očekuju da će se nakon provedene prenamjene prostornih planova (na kojima su nahranjeni apetiti donedavnog ministra Kuščevića s obitelji) graditi zdravstveni centar, a kao investitora spominju tvrtku Perago d.o.o. Split, koja je ujedno i jedini vlasnik zemljišta planiranog za gradnju na predmetnom području.

Tvrtka je osnovana u Splitu na Mihovilovoj širini, a kao osnivač je u sudskom registru naveden CLH Malta Limited koji je bio povezan i s Medis Investmentsom. Direktor je Maltežanin Adrius Woestenburg, a prokurist Ivan Krželj iz Splita. U razdoblju od veljače 2015. do ožujka 2017. kao član uprave navodio se i Željko Holik. Prošlu je godinu  tvrtka okončala s troje zaposlenih i gubitkom nešto većim od milijun kuna, istovremeno je zadržala dobit ‘iz prethodnih razdoblja’ od desetak milijuna kuna, ali ima i preneseni gubitak iz prethodnih godina od 18 milijuna kuna, navodi Index. Podsjetimo, riječ je o tvrtci na koju su prenesene bračke parcele.

Nastavio s prodajom i sa savjetničkog mjesta

Ministarstvo uprave potvrdilo nam je danas da je Holik ostao u Ministarstvu. Na pitanje o čemu je savjetovao ministra Kuščevića, odnosno kako je izgledao njegov dosadašnji angažman u Ministarstvu odgovorili su nam: “Sukladno Odluci o imenovanju koordinatora za projekte Ministarstva uprave od 13. ožujka 2018., Željko Holik bio je zadužen za kontinuirano praćenje projekata Ministarstva uprave u svim fazama, a osobito pri razradi projektne ideje, izradi i praćenju vremenskog plana, pripremi i provedbi projekata, pripremi i provedbi postupka nabave, pregledu i odobravanju projektnih rezultata te pripremi planova i izvješća”. Kolike su njegove zasluge u ugovaranju 600 milijuna kuna europskih sredstava? Ministarstvo odgovara: “Ministarstvo uprave je ugovorilo 600 milijuna za projekte koji se financiraju sredstvima EU, a gospodin Holik je u nekoliko projekata član projektnog tima”.

Telegram je ovih dana otkrio kako je Holik i nakon preuzimanja dužnosti savjetnika u Ministarstvu uprave, sve do izbijanja afere Kuščević, nastavio na svom sajtu Investment Management Croatia nuditi usluge lobiranja, posredovanja, savjetovanja i druge ekspertize vezane za ulaganje u nekretnine u Hrvatskoj, s naglaskom na projekt marine Smrka na Braču. Upitan o tome u intervjuu za Novu TV, tada još kao ministar, Kuščević je ustvrdio da je neugodno iznenađen tim podatkom te najavio da će o tome s Holikom porazgovarati odmah u ponedjeljak. Isti ovaj u kojem je Kuščević bio prisiljen dati ostavku.

Pitali smo za kometar Ministarstvo te dobili sljedeći odgovor: “Ministarstvo uprave nije imalo, niti ima saznanja o aktivnom angažmanu g. Holika u poslovima tvrtke Investment Management Croatia”.

 

*Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.