Upute za ostavke: Ministar je ministar dok Andrej Plenković ne potpiše razrješenje

G. G.

“Ovo je zadnji ugovor koji sam potpisao kao ministar državne imovine. Danas sam podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i uputio dopis Saboru za aktiviranje zastupničkog mandata”, rekao je Goran Marić, ministar državne imovine, na konferenciji za novinare nakon potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina u Novom Vinodolskom. Pritom je Marić kazao i kako je vratio službeni mobitel Ministarstvu državne imovine.

To što je ministar Marić potpisao ugovor o darovanju nekretnina nakon što je podnio neopozivu ostavku, nije upitno. On zakonski predstavlja Ministarstvo državne uprave sve dok Andrej Plenković, predsjednik Vlade, ne donese rješenje o njegovu razrješenju te o tome informira Hrvatski sabor.

Stupanje na dužnost predsjednika i članova Vlade, kao i njihov odlazak, reguliran je Zakonom o Vladi Republike Hrvatske. Zakon tako propisuje da predsjednik Vlade ostavku podnosi Hrvatskom saboru, a kada on podnese ostavku smatra se da su ostavku podnijeli svi članovi Vlade. Član Vlade, pak, ostavku podnosi predsjedniku Vlade. Ako on prihvati ostavku pojedinog ministra ili ministrice, donosi rješenje o razrješenju i o tome izvješćuje Hrvatski Sabor. Novog člana Vlade, kako propisuje Zakon, predsjednik Vlade predstavit će na prvoj idućoj sjednici Sabora i zatražiti „glasovanje o povjerenju tom članu“.

Sada već bivši ministar uprave Lovro Kuščević, podsjetimo, ostavku na ministarsku poziciju, kao i poziciju političkog tajnika HDZ-a, dao je prije sedam dana, u ponedjeljak 8. srpnja. No, to je ministarstvo, barem formalno, zastupao još 24 sata jer je predsjednik Vlade Izvješće o njegovu razrješenju Saboru dostavio 9. srpnja. To znači i da je do službenog informiranja Sabora o razrješenju, Kuščević mogao potpisivati dokumente iz svog resora. Tako i Goran Marić može potpisivati odluke iz svog resora dok predsjednik Vlade o njegovu odlasku ne informira Sabor.

U tjedan dana, a uoči najavljene rekonstrukcije Vlade, iz nje su otišla dva ministra iz HDZ-ove kvote, oba pritisnuta upitnim nekretninskim poslovima. Predsjednik Vlade još je prošli tjedan najavio da ima potporu stranke za ambiciozniju rekonstrukciju Vlade. I dok on detalje rekonstrukcije još ne iznosi, Vlada se počela osipati sama od sebe.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"