Aktualno

Upute za ostavke: Ministar je ministar dok Andrej Plenković ne potpiše razrješenje

foto HINA/ Franjo DERANJA/ ml

“Ovo je zadnji ugovor koji sam potpisao kao ministar državne imovine. Danas sam podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i uputio dopis Saboru za aktiviranje zastupničkog mandata”, rekao je Goran Marić, ministar državne imovine, na konferenciji za novinare nakon potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina u Novom Vinodolskom. Pritom je Marić kazao i kako je vratio službeni mobitel Ministarstvu državne imovine.

To što je ministar Marić potpisao ugovor o darovanju nekretnina nakon što je podnio neopozivu ostavku, nije upitno. On zakonski predstavlja Ministarstvo državne uprave sve dok Andrej Plenković, predsjednik Vlade, ne donese rješenje o njegovu razrješenju te o tome informira Hrvatski sabor.

Stupanje na dužnost predsjednika i članova Vlade, kao i njihov odlazak, reguliran je Zakonom o Vladi Republike Hrvatske. Zakon tako propisuje da predsjednik Vlade ostavku podnosi Hrvatskom saboru, a kada on podnese ostavku smatra se da su ostavku podnijeli svi članovi Vlade. Član Vlade, pak, ostavku podnosi predsjedniku Vlade. Ako on prihvati ostavku pojedinog ministra ili ministrice, donosi rješenje o razrješenju i o tome izvješćuje Hrvatski Sabor. Novog člana Vlade, kako propisuje Zakon, predsjednik Vlade predstavit će na prvoj idućoj sjednici Sabora i zatražiti „glasovanje o povjerenju tom članu“.

Sada već bivši ministar uprave Lovro Kuščević, podsjetimo, ostavku na ministarsku poziciju, kao i poziciju političkog tajnika HDZ-a, dao je prije sedam dana, u ponedjeljak 8. srpnja. No, to je ministarstvo, barem formalno, zastupao još 24 sata jer je predsjednik Vlade Izvješće o njegovu razrješenju Saboru dostavio 9. srpnja. To znači i da je do službenog informiranja Sabora o razrješenju, Kuščević mogao potpisivati dokumente iz svog resora. Tako i Goran Marić može potpisivati odluke iz svog resora dok predsjednik Vlade o njegovu odlasku ne informira Sabor.

U tjedan dana, a uoči najavljene rekonstrukcije Vlade, iz nje su otišla dva ministra iz HDZ-ove kvote, oba pritisnuta upitnim nekretninskim poslovima. Predsjednik Vlade još je prošli tjedan najavio da ima potporu stranke za ambiciozniju rekonstrukciju Vlade. I dok on detalje rekonstrukcije još ne iznosi, Vlada se počela osipati sama od sebe.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.