Razotkriveno

Morska igra psa i dupina nije snimljena u Hrvatskoj

ScreenShot

Tekst naslovljen „Igra dupina i psa koju su snimili oduševila turiste koji dolaze u Hrvatsku“ popraćen videom morskog susreta psa i dupina širi se protekla dva dana društvenim mrežama. Ta netočna objava portala Kalelarga.info.hr arhivirana je ovdje.

„Video snimka na kojoj se igraju dupin i pas u moru, a koju su na Facebooku podijelili turisti iz Poljske koji su ljetovali u Hrvatskoj, oduševila je tisuće ljudi koji su je pogledali. Iako nisu naveli u kojem dijelu Hrvatske su ovo snimili, snimka je podijeljena nekoliko stotina puta“, navodi se u tekstu.

Spomenuta video snimka nije snimljena u Hrvatskoj. Moguće je to utvrditi koristeći se alatima za pretraživanje fotografija poput RevEye Reverse Image Searcha koji navode na zaključak da je originalni video najvjerojatnije snimljen u Grčkoj i to tijekom 2016. godine.

Isti video korišten je na brojnim portalima, a često su mu pridodavane druge lokacije kako bi bili zanimljiviji čitateljima u određenim državama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.