Razotkriveno

U moru u Dalmaciji nije došlo do ranije nezabilježene pojave, riječ je o olujnom usporu

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević za Faktograf je objasnila da se zbog sve većeg utjecaja klimatskih promjena očekuje jačanje olujnih uspora.
Screenshot: Facebook

Na Facebook profilu “Budjenje Naroda – Treci” objavljen je video (arhivirano ovdje) mora u Dalmaciji uz sljedeći opis:

“Pogledajte ovaj video snimljen u Dalmaciji ovih dana pred sam početak velikog nevremena. Ovo što se dešava nije normalna pojava, niti se ikada ranije dešavala. Plima i oseka jesu normalne pojave, ali za toliku količinu vode da se pomeri i toliki vodostaj da se promeni, potreban je ceo dan, a ne par sekundi. Nakon pomeranja tolike količine vode, usledilo je i snažno nevreme i pomeranje ogromne količine kišnih oblaka (čitaj opet vode) ali kondenzovane u obliku vodene pare i vodenih kapljica…”.

Screenshot: Facebook

Video je objavljen 25. srpnja, a prikupio je 220 dijeljenja, 42 komentara i 559 ostalih reakcija.

U videu se vidi kako razina mora u vrijeme grmljavinskog nevremena ubrzano raste i prekriva rivu da bi se nakon vrlo kratkog vremena more povuklo. Međutim, nije riječ o ranije nezabilježenoj pojavi kao što to tvrde autor objave i komentatori pod videom.

Meteorologinja objašnjava što je olujni uspor

Za pojašnjenje ovog fenomena obratili smo se meteorologinji N1 televizije Tei Blažević koja nam je rekla da se radi o olujnom usporu.

“Olujni uspor je pojava u kojoj se pod utjecajem nižeg tlaka zraka more uzdiže iznad svoje srednje razine, a zatim se uslijed snažnog juga gura prema kopnu i preplavljuje obalu”, kaže nam Blažević.

Ističe da se radi o sasvim normalnoj pojavi i dodaje: “Zbog sve većeg utjecaja klimatskih promjena očekuje se jačanje olujnih uspora zbog podizanja srednje razine mora”.

Meteorologinja napominje i da je problem kod olujnog uspora taj što zbog preplavljivanja obale može doći do velike materijalne štete.

Na stranicama projekta pod nazivom “Mala internet škola oceanografije” u kojoj sudjeluju i studenti Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu objašnjava se da osim pozitivnih olujnih uspora koji uzrokuju poplavljivanje obala, u Jadranu javljaju i negativni uspori kod puhanja dugotrajne olujne bure koja potiskuje vodenu masu prema talijanskoj obali Jadrana.

“Pri tome, zbog njezine nehomogene prostorne razdiobe, sniženje razine mora uz istočnu obalu Jadrana nije uniformno. Utjecaj tlaka zraka u odnosu na vjetar je ovdje značajan te u ekstremnim situacijama može sniziti razinu mora i preko 30 cm”, napominje se.

Zaključno, u videu koji je snimljen u Dalmaciji došlo je do pojave koja je relativno uobičajena i naziva se olujnim usporom. Naime, more se pod utjecajem nižeg tlaka zraka uzdiže i uslijed snažnog juga preplavljuje obalu. Očekuje se da će zbog jačeg utjecaja klimatskih promjena ova pojava i jačati.

S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo da objavi na profilu “Budjenje Naroda – Treci” nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.