Razotkriveno

Ne, nije točno da se Srbija raspada

HINA/ TANJUG/ Predsjedništvo Srbije/ ua

Više hrvatskih portala zadnjih je dana objavilo tekstove s naslovima u kojima tvrde da je započeo raspad Republike Srbije. U svojim naslovima portali Priznajem.hr, Dnevno.hr i Braniteljski portal netočno tvrde da Vojvodina proglašava neovisnost i priključuje se Europskoj uniji, a Sandžak postaje dio Kosova.

Dodatnu težinu svojim naslovima pokušavaju dati umećući u njih riječ VIDEO, tj. sugerirajući kako iznesenu tvrdnju mogu potkrijepiti video dokazima. Međutim, video o kojem se radi sastoji se samo od neutemeljenih i nepotkrijepljenih tvrdnji Velimira Ilića, predsjednika opozicijske političke stranke “Nova Srbija”.

Srpski nacionalist i šovinist Ilić, nekadašnji suradnik Vuka Draškovića, kontroverzna je ličnost čija je karijera obilježena brojnim ekscesima i optužbama za povezanost s kriminalnim podzemljem (Wikipedia). Do zaključka o “raspadu Srbije” Ilić je došao tragom ideje srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o ukidanju trgovačkih barijera između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije. Na prostoru te tri zemlje tzv. Zapadnog Balkana tako bi se stvorilo zajedničko tržište (DW).

Ilić, međutim, vjeruje da se iza Vučićeve inicijative krije velika zavjera, tvrdi da bi u Vučićevom “Balkanskom savezu” završili neprijatelji Srbije, te da “Srbiju nasele migranti i neki drugi ljudi”. Za svoje tvrdnje Ilić ne nudi nikakve dokaze, a i iz njegovog nastupa vidi se da je u pitanju nevješt pokušaj propagande s ciljem smanjenja izborne podrške Vučićevom SNS-u. Sam Ilić svoje najave o raspadu Srbije kontekstualizira tvrdnjom kako je “neophodno na izborima spriječiti Vučića da dobije dvotrećinsku većinu i da nas uvede u potpunu propast”. Parlamentarni izbori u Srbiji bi se trebali održati na proljeće 2020. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.