Faktograf.hr

Samo činjenice

Plenković se hvalio uspjehom u povlačenju EU sredstava. Provjerili smo je li se držao činjenica

foto HINA/ Daniel KASAP/dk

„Mi smo napravili važne iskorake u svim segmentima… Devet posto malih, mićih devet posto u listopadu 2016. godine, u trećoj godini financijske perspektive. Sad je iznad 86 posto, samo ugovorenih, preko 30 posto isplaćenih. Dakle, razvijamo Hrvatsku“, kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade govoreći o privlačenju sredstava iz fondova europske unije (od 10:27 minute razgovora).

Hrvatskoj je u aktualnom proračunskom razdoblju (2014. -2020. godina) na raspolaganju 10,7 milijardi eura iz EU fondova, a uz nacionalni doprinos taj se iznos penje na 12,65 milijardi eura. Prema podacima koje redovito objavljuje Europska komisija na kraju 2016. godine, Hrvatska je imala ugovorene projekte u vrijednosti 1,64 milijarde eura što je 13 posto ukupno raspoloživih sredstava. Istodobno je realizirano, odnosno isplaćeno bilo 395,7 milijuna eura vrijednosti projekata ili tri posto ukupno raspoloživih sredstava.

Do danas se i postupak ugovaranja i realizacije ubrzao, no ne baš kako je to predsjednik Vlade naveo. Prema podacima objavljenim 25. studenog, iz fondova EU ugovoreno je 9,78 milijardi eura što je 78 posto ukupno raspoloživih sredstava u proračunskom razdoblju. Istodobno, realizirano je, odnosno isplaćeno 3,16 milijardi eura što je 25 posto od ukupno raspoloživih sredstava.

Rebalansom ovogodišnjeg proračuna Vlada je smanjila očekivanja kada je riječ o privlačenju sredstava iz EU fondova. Prvotno je planirao da će u ovoj godini za projekte sufinancirane iz EU fondova naplatiti 13,9 milijardi kuna. No, rebalansom su ti apetiti smanjeni za 2,3 milijarde kuna. Prema novom planu, u ovoj godini iz EU fondova „naplatit“ će se 11,58 milijardi kuna. Hoće li se i taj plan ostvariti, međutim, bit će vidljivo iduće godine iz izvršenja ovogodišnjeg proračuna.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.