Razotkriveno

Pandemija nije laž iza koje stoji Bill Gates, niti se Covid-19 liječi vitaminom C

Pixabay (stock)

Unatoč tome što je više znanstvenih studija dokazalo da vitamin C nema svemoguća ljekovita svojstva, na Facebooku je osvanuo pamflet koji nekoliko točnih i netočnih tvrdnji povezuje u labavu teoriju o tome da visoke doze vitamina C liječe koronavirus – ali nam Bill Gates priječi da ih konzumiramo.

Ova teorija zavjere satkana je od uglavnom točnih informacija, s izuzetkom dvije ključne tvrdnje: da vitamin C liječi Covid-19 i da je pandemija izmišljena.

Primjer pamfleta možete vidjeti u slici niže, a arhiviran je ovdje.

Iako slijed pitanja i ponuđenih odgovora ovog pamfleta ne nudi nikakav logičan ili samorazumljivi zaključak, a kamoli taj da je Covid-19 izmišljena bolest ili da je pandemija lažna, razmotrimo svaku od pojedinačnih tvrdnji.

Tko je javno rekao na CNN-u da “trebamo puno i puno testiranja za Coronu” BILL GATES

Bill Gates je gostovao na CNN-u 26. ožujka te izjavio da SAD treba povećati broj testiranja i prioritizirati testiranja kako bi država prošla kroz jedno ‘zatvaranje’ i zaustavila bolest prije velikog broja smrtnih slučajeva. Cijeli polusatni razgovor za CNN možete vidjeti ovdje.

Tko stoji iza testiranja? (Svjetska Zdravstvena Organizacija)

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus 16. ožujka rekao je kako je WHO nabavila 1.5 milijuna testova i poslala ih u 120 zemalja svijeta. Financial Times je pak u članku objavljenom 1. travnja naveo da se od 202 kompanije koje proizvode testove za Covid-19, njih 92 nalazi u Kini. Više o samim testovima i točnosti rezultata pisao je Faktograf.

Tko financira WHO? Gates Organizacija

WHO se financira iz članarine 194 zemalja članica te od sredstava privatnih donora, tvrtki i organizacija. Iako “Gates Organizacija” ne postoji pod tim imenom, točno je da Zaklada Bill i Melinda Gates jest jedan od najvećih privatnih donora WHO-a. Više o financiranju WHO-a možete pročitati ovdje.

Tko stoji iza dokumentarca o pandemiji na Netflixu? BILL GATES

Na Netflixu su trenutačno dostupna dva dokumentaraca na temu pandemije, no pretpostavljamo da je ovdje riječ o 20-minutnom dokumentarcu iz serijala “Explained”, koji se na Netflixu prikazuje već drugu sezonu. Epizoda “Explained: The Next Pandemic” objavljena je krajem rujna 2019. godine, a govori o pandemijama u prošlosti i kako je današnje društvo nespremno da se suoči s novom potencijalnom pandemijom. Bill Gates jedan je od sugovornika u ovom kratkom dokumentarcu, ali nije točno da “stoji iza” njega. Dokumentarni serijal “Explained” za Netflix proizvodi medijska kuća Vox.

Drugi dostupni dokumentarac na Netflixu na ovu temu zove se “Pandemic: How to Prevent an Outbreak”, a riječ je o 6-dijelnom dokuserijalu koji prati liječnike i znanstvenike diljem svijeta koji se pripremaju za neizbježnu pandemiju. Serijal je producirala kuća Zero Point Zero Productions za Netflix. Nema dokaza da iza ijednog od ova dva dokumentarca “stoji” Bill Gates, niti je isti naveden na odjavnoj roli.

U listopadu 2019 u Johns Hopkins Centru organizirana je vježba za pandemiju kao priprema za hipotetsku pandemiju u budućnosti. Pozvanicima su se dijelile plišane igračke u obliku korona virusa. A tko stoji iza toga? The Bill and Melinda Gates Foundation (EVENT 201)

O Eventu 201 Faktograf je pisao ovdje. Ukratko, Event 201 bio je simulacija globalne pandemije i vježba odgovora svjetskih vlada na takav događaj, a skup su organizirali Svjetski ekonomski forum, Zaklada Bill i Melinda Gates te Centar za zdravstvenu sigurnost pri Školi javnog zdravlja Johns Hopkins. Sudionicima skupa jesu podijeljene plišane igračke mikroba, ali s etiketom Centra za zdravstvenu sigurnost pri Školi javnog zdravlja Johns Hopkins. Spomenimo da je ista ustanova sudjelovala u organizaciji tri slične vježbe s hipotetskom epidemijom ili pandemijom – Clade X, Dark Winter i Atlantic Storm.

Tko financira cjepiva po cijelom svijetu? BILL GATES

Zaklada Bill i Melinda Gates direktno financira razvoj cjepiva kroz svoje stipendije (koje možete pretražiti ovdje), te također financiraju Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI) koji u sklopu programa imunizacije i kampanja prevencije u slabo razvijenim zemljama osigurava cjepiva protiv 17 zarazih bolesti.

Tko nema apsolutno nikakvo medicinsko obrazovanje? BILL GATES

Bill Gates nema medicinsko obrazovanje. Nakon završetka srednje škole 1973. upisao je sveučilište Harvard, gdje se sa smjera prava prebacio na matematiku i računalne znanosti. Nakon dvije godine Gates je odustao od školovanja.

Koja bolest ima 98,8% stopu oporavka? Corona virus.

Za početak, bolest uzrokovana koronavirusom zove se Covid-19, a podatak o 98,8% oporavka nije moguće pronaći. Podaci o stopi oporavka nisu službeni, odnosno nepouzdani su. Naime, WHO je 29. siječnja i 10. veljače naveo kako je stopa smrtnosti od Covida-19 oko 2%, no 3. ožujka postotak je narastao na 3,4%. “Globalno, oko 3.4% prijavljenih slučajeva Covid-19 je preminulo. U usporedbi, sezonska gripa generalno ubija manje od 1% zaraženih”, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Što je Kina koristila kao lijek za korona virus? Visoke doze vitamina C – NEMA POTREBE ZA CIJEPLJENJEM

Kina nije koristila vitamin C u borbi protiv pandemije, niti postoje dokazi da vitamin C liječi koronavirus, kako je Faktograf već objasnio.

Australska agencija za medicinske proizvode (Therapeutic Goods Administration) izdala je 27. ožujka priopćenje u kojem navodi da su proučili nedavno objavljene studije o liječenju infekcija poput septičkog šoka ili sindroma akutnog respiracijskog distresa (ARDS), gdje se vitamin C koristio kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim lijekovima, zaključujući da nema jasnog dokaza o njegovoj koristi. “Ne može se zaključiti da je intravenozni vitamin C učinkovit u liječenju ARDS-a (nastalog uslijed Covida-19 ili drugačije)”, navodi se u objavi.

I Reuters je 15. travnja objavio članak napominjući kako je netočna tvrdnja da se vitamin C preporuča za liječenje Covida-19. Navode da je Newsweek objavio kako neke oboljele na intenzivnim jedinicama u njujorškim bolnicama liječe visokim dozama vitamina C, no napominju da “učinak intravenoznih doza vitamina C za liječenje ili prevenciju od Covida-19 nije potkrijepljen čvrstim kliničkim dokazima”.

The South China Morning Post je prenio riječi liječnika iz Wuhana: “Još ne znamo pomaže li u oporavku – ovo treba jako puno istraživanja”. Dakle, iako je objavljeno da nekim oboljelima jesu dane visoke doze vitamina C, to nije dokazano učinkovit lijek protiv navedene bolesti.

Budući da je pandemija koronavirusa prouzročila širenje velikog broja netočnih informacija među građanima, Faktograf na live blogu omogućava na jednom mjestu dostupan pregled dezinformacija o koronavirusu koje smo raskrinkali kao netočne.

Zaklada Billa i Melinda Gates je među donatorima američkog Instituta Poynter, pri kojem je ustrojena Međunarodna mreža fact-checkera (International Fact-Checking Network, IFCN). Faktograf.hr član je IFCN-a, ali rad Faktografa nije financiran sredstvima Zaklade Billa i Melinde Gates. Informacije o izvorima financiranja portala Faktograf.hr dostupne su ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.