Razotkriveno

I u Hrvatskoj se šire teorije zavjere o smrti Georgea Floyda

Foto: EPA/TANNEN MAURY

George Floyd je mrtav, a njegova smrt izazvala je val prosvjeda diljem SAD-a. Nije glumio ulogu u tajnoj operaciji, kako nas pokušavaju uvjeriti s Facebook stranice Ravna zemlja.

Administratori te stranice u objavi (arhiviranoj ovdje) netočno tvrde kako je ubojstvo ovog Afroamerikanca u Minneapolisu lažirala vlast s ciljem da progura „neki svoj plan kao rat s Irakom, Afganistanom, razoružavanje stanovništva, obavezno cijepljenje“.

Plan je ‘duboke države’ u ovom „slučaju navodnog ubojstva crnca od strane bijelog policajca“, kako navode, stvoriti stanje kaosa i nesreće, kao opravdanje za policijski sat i dokidanje ljudskih prava i sloboda pod izgovorom da se uvodi red.

Prosvjede koji su uslijedili diljem Amerike „prvi potiču prerušeni policajci i soroševi plaćenici antife a policija dobiva naredbu da se povuče“, zaključuje se u postu na Facebook stranici koja propituje je li Zemlja okrugla, i ima više od osam tisuća pratitelja.

Riječ je o stranici koja učestalo dijeli dezinformacije, a o kojoj je Faktograf i ranije pisao. U spornoj objavi tako uz aktualne događaje koji su u Sjedinjenim Američkim Državama dovele do nezapamćenih prosvjeda protiv policijske brutalnosti, šire i starije teorije zavjere koje su u više navrata raskrinkane. Netočno se tako navodi da se masovno ubojstvo u školi Sandy Hook nikada nije dogodilo i da je pandemija bolesti Covid-19 izmišljena.

Činjenice o smrti Georgea Floyda

25. svibnja, u južnom Minneapolisu, bijeli policajac Derek Chauvin držao je koljeno na vratu uhićenog 46-godišnjeg crnca Georgea Floyda gotovo 9 minuta. Za to vrijeme Floyd je zapomagao da ne može disati, molio da se policajac pomakne i u jednom trenutku zazivao preminulu majku dodajući “ubit će me”. Koristeći snimke sigurnosnih kamera, telefonskih poziva hitnim službama i snimke prolaznika Washington Post rekonstruirao je događaje neposredno uoči Floydovog ubojstva i kako je ubijen.

Neovisan nalaz obdukcije koju je naručila Floydova obitelj potvrdio je da George Floyd nije glumio kada je vikao da ne može disati. Kao uzrok smrti navodi se otkazivanje kardiopulmonalnog sustava uslijed pritiska na leđa i vrat, a smrt kvalificira kao ubojstvo. Taj rezultat drugačiji je od preliminarnih rezultata obdukcije koju su izvršili mrtvozornici Hennepin okruga koji su neposredno nakon smrti Georgea Floyda tvrdili da nije moguće reći da je umro od gušenja, pozivajući se na “prijašnje zdravstvene probleme”. Međutim, finalni rezultati obdukcije slažu se s nalazima neovisnih stručnjaka.

Stranica “Ravna zemlja” točno navodi bizarnu okolnost da su ubojica i žrtva neko vrijeme radili u istom klubu. No zaključak da ta okolnost dokazuje tezu da su obojica plaćeni glumci u potpunosti je neosnovan. Priču da su policajac i njegova žrtva radili u istom klubu je američki fact-check portal Snopes ocijenio samo djelomično točnom, nakon što ju je provjerio na samom izvoru – kod Maye Santamarie.

Naime, bivša vlasnica zgrade u kojoj je bio smješten klub El Nuevo Rodeo u kojem su obojica radili tvrdi kako je malo vjerojatno da su se Floyd i Chauvin ikada sreli. Dok je Chauvin bio dugogodišnji redar na vratima kluba, zarađujući tako redovni honorar uz policijsku plaću, Floyd je radio tek povremeno, na poslovima koje je obavljao u drugom dijelu zgrade, objasnila je.

Stvarna je i optužnica protiv policajca

Optužnica koja tereti policajca Dereka Chauvina za ubojstvo također je stvarna. Chauvin je optužen za tzv. ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo bez predumišljaja, objavio je u petak Mike Freeman, tužitelj okruga Henepin.

Obitelj Floyd i brojni prosvjednici diljem SAD-a zahtijevaju uhićenje i optužnice i za druge policajce koji su sudjelovali u uhićenju, a od kojih su trojica u jednom trenutku također klečala na Georgeu Floydu. Također zahtijevaju da se Chauvina optuži za ubojstvo prvog stupnja koje donosi strože zatvorske kazne.

Video snimka policijske okrutnosti zbog krivotvorene novčanice od 20 dolara postala je izravnim povodom masovnim antirasističkim prosvjedima jer postoji povijest sličnih postupanja policije prema afroameričkim građanima. Dodatno, prema pisanju magazina Time, Minneapolis je lani zauzeo četvrto mjesto na listi američkih gradova s najvećom rasnom segregacijom stanovništva.

Također, kako je nedavno objavio američki NBC news, koristeći se podacima iz službenih policijskih statistika, u proteklih 5 godina u Minneapolisu četrdeset i četiri osobe završile su u nesvjestici nakon što su im policajci prilikom uhićenja klečanjem na vratu ili drugim oblicima prisile onemogućavali disanje.

Masovne prosvjede diljem Amerike odmah su počele pratiti brojne dezinformacije i polu-informacije, listu kojih redovito ažuriraju na BuzzFeedu. Najviše sljedbenika ima teorija da je ovo ubojstvo inscenirano kako bi se izazvale rasne tenzije, no bez ikakvih dokaza koji bi to potvrdili – kako je ocijenio FactCheck.org provjeravajući ove navode.

Da iza prosvjeda stoje ‘ANTIFA i lijevi ekstremisti’ teza je koju otvoreno zastupa i američki predsjednik Donald Trump prebacujući odgovornost na ‘vanjske neprijatelje’. Istovremeno, američka ekstremna desnica otvoreno optužuje Georgea Sorosa kao organizatora prosvjeda. Radi se o starom narativu ultra desnice i antisemitskih trupa, kako objašnjava magazin Forbes u svojoj dekonstrukciji još jedne priče u kojoj se ovaj multimilijarder i filantrop proglašava ključnim “čovjekom iz sjene”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.