Faktograf.hr

Samo činjenice

Netočno je da nas MUP ilegalno čipira po direktivi Europske unije

MUP

Na stranici hop.com.hr objavljen je tekst naslova “Čipiraju nas identitetom – ilegalno – bez dozvole naroda, Sabora ovo je doslovno državni udar” kojeg potpisuje mr.sc. Arna Šebalj.

Objava je arhivirana ovdje, a pročitana je više od 14.000 puta te su je prenijeli i neki drugi rubni portali. U tekstu se pogrešno tvrdi da nas “već čipiraju, i to IDentitetom” te da MUP izdaje nove biometrijske osobne iskaznice prije nego je novi zakon stupio na snagu.

Iako autorica teksta posebno ne objašnjava što je to IDentitet i kako se njime čipira, s obzirom da dalje u tekstu navodi da je Covid-19 “obmana” a 5G “ključna tema” pretpostavljamo da je riječ o dezinformacijama u sklopu različitih teorija zavjera koje su se pojavile u zadnje vrijeme, a koje je Faktograf već raskrinkao kao netočne (1, 2, 3).

Elektroničke osobne iskaznice su u RH uvedene 2015. godine

U tekstu se “senzacionalnom” naziva vijest objavljena na portalu biometricupdate.com od 25. svibnja 2020., gdje se prenosi vijest HRT-ove stranice Glas Hrvatske (Voice of Croatia) da Hrvatska priprema nove biometrijske osobne iskaznice. No samo površnom pretragom jasno je da vijest nije ekskluzivna, ni senzacionalna: o promjeni osobnih iskaznica izvijestio je npr. i Večernji list, i to 27. travnja 2020. (a ne 27. svibnja kako se pogrešno navodi u tekstu), ili pak Jutarnji list još 8. listopada 2019. godine.

Također, čitajući tekst stječe se dojam da autorica nije svjesna da se u Hrvatskoj od lipnja 2015. godine izdaju elektroničke osobne iskaznice, odnosno iskaznice s kontaktnim čipom na kojem su pohranjeni identifikacijski i potpisni certifikat.

Naime, u tekstu se citira obrazloženje koje je MUP objavio pri izmjeni zakona 2015. godine, a ne navodi se da je taj izmijenjeni Zakon o osobnoj iskaznici usvojen i objavljen 29. svibnja 2015. godine, pa su sve iskaznice izdane nakon 5. lipnja 2015. godine promijenile izgled i sadrže vidljivi čip (1, 2, 3).

Nove biometrijske iskaznice moći će se koristiti i preko mobilnih uređaja

Vlada je nedavno, na svojoj 230. sjednici održanoj 14. svibnja 2020. godine, usvojila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici. Tome je prethodilo javno savjetovanje o predloženim izmjenama zakona održano od 24. travnja do 9. svibnja 2020. godine. Zakon bi inače trebao stupiti na snagu 2. kolovoza 2021. godine.

Po predloženim izmjenama zakona, a u svrhu usklađenja s Uredbom (EU) 2019/1157 Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije, novi zakon propisuje da osobne iskaznice moraju sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima. Izmjene omogućuju i da se nova osobna iskaznica koristi na mobilnim uređajima, pa je najavljeno da će “u budućem razdoblju Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenuti ograničeni pilot projekt za razvoj elektroničke osobne iskaznice na mobilnim uređajima”.

Također, predloženi zakon propisuje da nove osobne iskaznice imaju “dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica”, pa bi već i po tom opisu bilo jasno prepoznati jesu li nove osobne iskaznice već u opticaju.

Spomenimo i da se po prijedlogu novog zakona zahtjev za izdavanje osobne iskaznice bitno ne mijenja: članak 11. koji propisuje kakva treba biti fotografija za osobnu ostaje isti, dok se u članku 12. koji propisuje uzimanje otisaka prstiju (točnije, otisak papilarnih linija kažiprsta lijeve i desne ruke) mijenja stavak treći, koji glasi: “Osobe kod kojih je uzimanje otisaka papilarnih linija fizički nemoguće izuzete su od obveze davanja otisaka papilarnih linija”.

MUP je početkom 2019. objavio video kojim, korak po korak, pojašnjavaju postupak aktivacije elektroničkog dijela osobne iskaznice. Ukoliko osoba odluči da ne aktivira certifikate, još uvijek može koristiti iskaznicu za dokazivanje identiteta, hrvatskog državljanstva, spola, datuma rođenja i prebivališta u Republici Hrvatskoj (za hrvatske državljane koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj).

Cijene osobne iskaznice definirane pravilnikom

U tekstu se netočno tvrdi i da MUP nudi “osobnu iskaznicu s dva certifikata po cijeni od 94 kune i tzv. standardnu po cijeni od 49 kuna”.

Pravilnik o cijeni osobnih iskaznica propisuje da je cijena osobnih iskaznica za djecu do navršenih 5 godina koje ne sadrže certifikate 60 kuna, za osobe s navršenih 65 godina (iskaznice) koje ne sadrže certifikate 49,50 kuna, a za djecu od navršenih 5 godina i punoljetnim osobama koje sadrže jedan ili dva certifikata je 79,50 kuna.

Inače, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da “korištenje odgovarajućeg programskog rješenja za pokretne uređaje građani neće dodatno plaćati”.

Na kraju, u tekstu se postavlja i pitanje “zar je Uredba EU iznad našeg Ustava?”, pa odgovorimo i na to pitanje. Hrvatska, kao država članica Europske unije, ima obvezu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, te je u svoj Ustav unijela izmjene koje takvo postupanje dopuštaju (članak 141.c).

Učinak uredbi EU na nacionalno zakonodavstvo objašnjen je ovdje: ukratko, Uredba EU ima opću primjenu, obvezujuća je u cijelosti i izravno primjenjiva u svim državama članicama. Njezina najvažnija uloga je ujednačavanje prava, što u ovom slučaju konkretno znači da će sve zemlje EU morati provoditi Uredbu (EU) 2019/1157 od 2. kolovoza 2020. godine.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.