Razotkriveno

Ovaj trominutni video klip prepun je dezinformacija o pandemiji koronavirusa

Foto: EPA/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Na Facebook stranici 2012 Transformacija Svijesti objavljen je trominutni video prepun dezinformacija i nelogičnih tvrdnji o aktualnoj pandemiji. “Temelj korona ‘pandemije’ su testovi, no jesu li testovi vjerodostojni ili su potpuna prevara? Naime, sve više stručnjaka i neovisnih istraživaća dolazi do informacija i dokaza kako su testovi na koronu nepouzdani i nevaljali, što objašnjava činjenicu da 80% pozitivnih nema nikakve simptome” [sic], navodi se u popratnom tekstu.

Video je arhiviran ovdje, a podijeljen je više od 900 puta i ostvario gotovo 30 tisuća pregleda.

Za početak analizirajmo popratni tekst uz video objavu – nije precizirano koji točno stručnjaci i neovisni istraživači upozoravaju na nepouzdanost testova.

Faktograf je već razotkrio brojne dezinformacije koje su se prethodnih mjeseci pojavljivale vezano uz PCR testiranje (1, 2, 3). Kako smo već pisali, logički je potpuno pogrešno zaključiti da bi testiranje stvaralo slučajeve zaraze; “temelj” širenja zaraze odnosno virusa SARS-CoV-2 je putem fizičkog kontakta, kapljičnim putem, zrakom, putem zaraženih površina, fekalno-oralnim putem, krvlju, te prijenosom s majke na dijete i prijenosom sa životinje na čovjeka.

Tvrdnja da bi pogrešno testiranje objašnjavalo zašto 80% pozitivnih nema nikakve simptome je također znanstveno neutemeljena: istraživanje objavljeno u svibnju pokazalo je da 80% pozitivnih na jednom kruzeru nije imalo simptome, a autori su napomenuli da “prisutnost neskladnih rezultata Covid-19 u brojnim kabinama ukazuje da može doći do značajne lažno negativne stope u RT-PCR testiranju”. “Da bi se to utvrdilo, provodi se naknadno ispitivanje”, naveli su autori.

Znanstvena fantastika o 5G tehnologiji koja stvara koronavirus u stanicama kože

U uvodu spornog videa također se spominje nepouzdano PCR testiranje, pa povezanost 5G tehnologije i većeg broja oboljelih od Covida-19 (što je Faktograf također razotkrio kao dezinformaciju), kao i (u međuvremenu povučeno) istraživanje o 5G tehnologiji koje bi induciralo koronavirus u stanicama kože, što su znanstvenici odbacili kao potpunu znanstvenu fantastiku.

“U radu se sugerira da 5G valovi mogu spontano stvarati koronaviruse u stanicama kože. Ipak, u ovom članku nema ničega što bi dokazalo ovu izvanrednu tvrdnju. To je apsolutna glupost. Kombinirajući dvije ‘vruće’ teme u jedan naslov, ovaj članak zasigurno traži određenu pozornost. Pažnju će i dobiti – jer je to jedan od najgorih znanstvenih radova koji sam vidjela ove godine”, napisala je u svom osvrtu znanstvena novinarka i bivša znanstvena savjetnica na Stanfordu Elisabeth Bik.

Dezinformacije o egzosomima

Zatim se u videu uvodi pojam egzosoma, kojeg se čas piše kao “egzozom” pa “eksozom”.

“I EKZOSOM I Covid19 su identičnih dimenzija… obadva imaju iste A2 receptore i obadva imaju RNA. EGZOSOM se ponaša identičmo kao ‘virus’ Neki znanstvenici tvrde da je takozvani ‘virus’ ustvari EGZOSOM”

Prvo, Covid-19 je bolest uzrokovana virusom SARS-CoV-2, pa se nikako ne može tvrditi da su egzosom i Covid-19 istih dimenzija.

Drugo, nije jasno gdje autor videa nalazi potvrdu za tvrdnju da su egzosomi jednake veličine kao i virus SARS-CoV-2 te da dijele iste A2 receptore. Pretragom ključnih riječi na Google Scholaru pronalaze se tek istraživanja koja sagledavaju ulogu i mehanizam egzosoma u liječenju Covida-19.

Treće, tvrdnja da “neki znanstvenici tvrde da je takozvani ‘virus’ ustvari EGZOSOM”, popraćena fotografijom dr. Jamesa Hildretha, izvučena je iz članka “Hipoteza o trojanskom egzosomu” objavljenog 2003. godine. U tom se članku istraživala hipoteza da određeni retrovirusi iskorištavaju komunikaciju egzosoma za infekciju stanica.

“Egzosom je vrsta dodatne male ‘vreće’ koja se odvaja od stanica i koja obično sadrži neki materijal iz te ćelije: oni su načini da stanice ‘komuniciraju’ jedna s drugom, a ono što je unutra obično nije patogeno ili opasno”, objasnila je biologinja Julieta Alcain sa Sveučilišta u Buenos Airesu za portal Chequeado, koji je još u svibnju analizirao dezinformacije da je virus SARS-CoV-2 zapravo egzosom.

Spekulacije o sumnjivoj smrti čak 200 znanstvenika

Naposljetku, video se zaključuje senzacionalnom tvrdnjom kako “preko 200 mikrobiologa je ubijeno ili počinilo samoubojstvo ili su jednostavno umrli na sumnjiv način”, bez da se navodi o kojem je vremenskom periodu riječ ni odakle je preuzet popis kojeg vidimo na ekranu.

Na popisu se može iščitati tek 23 imena, a godine smrti su između 1998. i 2004. godine.

Navode se redom: Jonathan Mann (poginuo 1998. u zrakoplovnoj nesreći), Mike Thomas (umro 2000.), Janusz Jeljaszewicz (umro 2001.), Jeffrey Paris Wall (pronađen mrtav pred uredom 2001.), Don C. Wiley (pronađen mrtav u rijeci 2001.), Vladimir Pasechnik (umro od moždanog udara 2001.), Robert M. Schwartz (ubijen 2001.), Ivan Glebov (ubijen 2001.), Alexi Brushlinski (ubijen 2001.), David W. Barry (umro 2002.), Victor Korshunov (ubijen 2002.), Ian Langford (pronađen mrtav 2002.), Tanya Holzmayer (ubijena 2002. od kolege Guyang Huanga), Guyang Huang (počinio samoubojstvo 2002. nakon ubojstva T. Holzmayer), David Wynn-Williams (pregažen 2002.), Steven Mostow (poginuo 2002. u zrakoplovnoj nesreći), Benito Que (pronađen mrtav 2002.), Leland Rickman (pronađen mrtav 2003.), David kelly (pronađen mrtav 2003.), Michael Perich (poginuo 2003. u prometnoj nesreći), Richard Stevens (nestao 2004.), Michael Patrick Kiley (umro od srčanog udara 2004.), Vadake Sirinivasan (umrla 2004.).

O jedanaest ovih smrti koje su se dogodile unutar pet mjeseci pisao je 2002. godine kanadski list Globe and Mail, kao i New York Times koji je opširnije ušao u objašnjavanje uzroka smrti pojedinih znanstvenika te pojasnio kako je uopće došlo do ove bizarne statistike.

Naime, prema NYT, sakupio ju je Ian Gurney, autor knjige “The Cassandra Prophecy: Armageddon Approaches” u kojoj prema biblijskim tragovima kraj svijeta predviđa 2023. godine. Nema indicija koje bi ukazivale da su ove smrti međusobno povezane.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.