Razotkriveno

Video kompilacija dezinformacija o maskama širi se društvenim mrežama

Foto: Noah / Unsplash

Video kompilacija iskaza dvaju doktora koji tvrde da je nošenje zaštitnih maski opasno po zdravlje i ne štiti od zaraze podijeljena je na Facebooku više od 12 tisuća puta.

Titlovani video (arhiviran ovdje) objavljen je na profilu Marije Stojaković, čije je prethodne objave Faktograf već razotkrivao kao dezinformacije (1, 2, 3, 4).

Što se tvrdi u videu

U video su umontirani govori dvojice muškaraca koji tvrde da je nošenje zaštitnih maski opasno po zdravlje i ne štiti od zaraze, a riječ je o tvrdnjama koje su već prethodno razotkrivene kao netočne ili kao manipulacije.

U videu se prvo vide montirani dijelovi razgovora dr. Stevena Gundryja za London Real, kanal koji – između ostalog – ugošćuje različite promotore teorija zavjera. Dr. Steven Gundry je kardiokirurg koji se prestao baviti medicinom 2004. godine, te se počeo baviti nutricionizmom i prodavati vlastite dodatke prehrani. Neki stručnjaci su doveli u pitanje dijetu koju promovira u svojim knjigama (1, 2, 3, 4, 5).

Gundry govori da kirurške maske ne štite od prenošenja virusa i da su dizajnirane da spriječe prenošenje bakterija u otvorene rane, što je točno. Ta se informacija navodi u gotovo svim objavljenim uputama o nošenju maski, u sklopu mjera za sprečavanje širenja virusa SARS-Cov-2.

Faktograf je ranije razotkrivao manipulacije informacijama o uputstvima za nošenje maski, a više možete vidjeti ovdje.

Maske se prvenstveno koriste za zaštitu drugih osoba

Primjerice, Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi: “Medicinske/kirurške maske prvenstveno se koriste za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama one osobe koja nosi masku. Njihova je primjena jednokratna. Odgovarajuća maska također u određenoj mjeri štiti korisnika maske kada je čvrsto pričvršćena. Koriste se prvenstveno u medicinske svrhe i služe za sprječavanje širenja kapljica iz izdahnutog zraka na pacijenta ili drugu osobu te mogu zaštititi područje usta i nosa od direktnog utjecaja većih kapljica druge osobe kao i od prijenosa patogena izravnim dodirom s rukama”.

Gundry u videu još kaže da “maska nije tako efikasna” u sprečavanju prijenosa bakterija u operacijskoj sali, kao i da maska utječe na ljuštenje kože lica pa djelići kože upadaju u ranu, no nije moguće naći točan izvor tj. znanstveni rad koji bi potkrijepio ove tvrdnje.

Tekstilne maske razlikuju se od medicinskih

Gundry kaže i kako ljudi mogu napraviti vlastite maske ako će se zbog toga bolje osjećati, “ali virusi kroz to prolaze”. I ovo je činjenica koja se ne skriva: nošenjem tekstilne maske se može usporiti strujanje daha ili prijenos respiratornih kapljica, maske mogu pojačati svijest o potrebi za fizičkim distanciranjem kao i o pažljivijem ophođenju prema sebi i drugima radi zaštite zdravlja.

“Najbolja zaštita od potencijalnog prenošenja virusa i dalje je održavanje fizičke udaljenosti od drugih osoba, koje potencijalno nose virus. Bez obzira na to, fizička barijera koja nastaje pravilnim nošenjem maske za lice može pružiti određenu zaštitu protiv većih kapljica, u kojima se može nalaziti virus, i spriječiti dodir sluznice usta/nosa s onečišćenim rukama. Takve maske mogu, kao i drugi tekstilni predmeti, usporiti strujanje izdahnutog zraka ili prijenos respiratornih kapljica i pojačati svijest o potrebi za fizičkom udaljenošu kao i o pažljivijem ophođenju prema sebi i drugima u vidu zaštite zdravlja. Na taj se način može pridonijeti smanjenju daljnjeg širenja virusa SARS-CoV-2, a u tom su kontekstu za izradu maski za lice prikladniji pamučni dvoslojni tekstili gustog tkanja”, navodi HZJZ.

Ponavljanje netočnih tvrdnji

Slijedi potom iskaz talijanskog doktora farmacije Stefana Montanarija. Riječ je o tvrdnjama koje je Faktograf već razotkrio kao dezinformacije da maske uzrokoju rak, a slične su i infografikama koje su lažno navodile da nošenje maske uzrokuje hipoksiju, hiperkapniju, krvni tlak itd.

Zanimljivo je i da autor videa ne vidi kontradiktornost tvrdnji koje spaja: dok Gundry tvrdi da su maske toliko propusne da propuštaju viruse i bakterije, Montanari tvrdi da ugljik monoksid ne može izaći iz maske, tj. da kisik ne može proći kroz nju. Naime, virusi (pa i SARS-CoV-2) veći su od molekula kisika i “ugljen monoksida”, pa nije jasno kako se jedne čestice slobodno kreću kroz barijeru, a druge – mnogo manje – je ne mogu proći.

Informacije o propusnosti maski, ali i veličina virusa čest su predmet manipulacija. Faktograf je tako nedavno razotkrio dezinformaciju koja se širila Facebookom uz pomoć fotografije za koju se lažno tvrdilo da je prikaz medicinske maske i novog koronavirusa pod mikroskopom, odnosno pod uvećanjem od 25 puta.

“Već za uobičajeno mikroskopiranje bakterija, koje su u pravilu značajno veće od virusa, potrebna su uvećanja od najmanje 400 puta. Veličina čestice SARS-CoV-2 virusa iznosi oko 100 nm. Uzimajući u obzir mjerilo na prikazanoj fotografiji, veličina čestice označene kao „Virus“ bila bi oko 140 µm (procijenjeno), odnosno oko 1400 puta veća od virusa SARS-CoV-2. Najveće poznate virusne čestice veličine su do 750 nm, dakle manje od 1µm“, poručio je tada HALMED.

Naposlijetku, video se završava grafikom (slika dolje), bez jasnog komentara što autor videa želi poručiti.

Varijacije te infografike obično se šire po Facebooku kako bi ljude pozvale na odgovorno ponašanje i nošenje maske, a neke su poslužile i kao meme, kako se može vidjeti u zadnja dva primjera niže.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.