Razotkriveno

Švicarski savezni ured za javno zdravstvo nije “otkrio” da je Covid-19 prevara

Foto: David Peterson // Pixabay

Na portalu Hop.com.hr objavljen je tekst naslova ‘Švicarski savezni ured za javno zdravstvo otkrio da test za koronu otkriva nukleinsku kiselinu ali ne i da ste zaraženi i bolesni! Sve je prevara!?’, koji iznosi više dezinformacija vezano uz pandemiju virusa SARS-CoV-2.

Tekst je arhiviran ovdje, a na društvenim je mrežama podijeljen na stotine puta.

U tekstu se tvrdi: “Švicarski savezni ured za javno zdravstvo (FOPH) objavio je letak o testiranju na COVID-19. Sljedeća rečenica se može naći u ovom uputstvu pod PCR testovima: ‘Međutim, otkrivanje nukleinske kiseline ne daje nikakve informacije o prisutnosti zaraznog patogena’.”

Što kažu službene stranice

Riječ je rečenici iz letka koji datira od 20. svibnja, a kojeg je Swissmedic u međuvremenu ažurirao. Na stranici Swissmedica tako piše:

“Tekst informativnog letka od 20.05.2020. ažuriran je kako bi se, između ostalog, razjasnila infektivnost kako je spomenuto u odjeljku o PCR/NAT metodi. PCR testovi koriste se za dokazivanje prisutnosti nukleinske kiseline u vezi s novim koronavirusom, a time i infekcije virusom”.

Kako je za AFP dodatno objasnio glasnogovornik Swissmedica Lukas Jaggi, budući da se ova dezinformacija dijelila po društvenim mrežama krajem kolovoza, “citirana rečenica izvučena je iz konteksta i zloupotrijebljena, posebno na društvenim mrežama” te je “pridružena i, s tim u vezi, važna sljedeća rečenica jednostavno ignorirana”.

U dokumentu od 20. svibnja, koji je arhiviran ovdje, vidljivo je da ‘sporni’ pasus kaže:

“PCR (lančana reakcija polimeraze) je NAT (tehnika umnažanja nukleinskih kiselina) – metoda suvremene molekularne biologije za reprodukciju nukleinskih kiselina (RNA ili DNA) in vitro, a zatim se detektira odgovarajućim sustavima za otkrivanje. No, otkrivanje nukleinske kiseline ne daje nikakav zaključak o prisutnosti zaraznog patogena. To se može postići samo otkrivanjem virusa i povećanjem stanične kulture.”

Dezinformacije o PCR testovima

Tekst s portala Hop.com.hr navodi i da je rečenica iz letka “službena potvrda da PCR test otkriva samo fragment virusa, ali ne predstavlja dokaz da je prisutan zarazni patogen ili da je osoba uopće zarazna”.

Faktograf je već pojasnio kako funkcionira PCR test: PCR testovi detektiraju genetsku sekvencu virusa, ali ne i same viruse. Također, ne mogu utvrditi količinu virusa u jedinici uzorka. Dakle, PCR test identificira tvari kvalitativno, a ne kvantitativno.

Iz PCR testa se ne može očitati virusni titar (količina virusa u organizmu) i koliko je pozitivna osoba zarazna za druge ljude. Znanstvenici još debatiraju koju količinu virusa je nužno unijeti u tijelo da bi se on razmnožio i uzrokovao bolest. Svjetska zdravstvena organizacija u dokumentu od 9. srpnja također navodi da otkrivanje virusne RNA ne znači nužno da je osoba zarazna i sposobna prenijeti virus na drugu osobu, te napominju i da su studije o tom pitanju još ograničene.

Robert Koch Institut

U tekstu na portalu Hop.com.hr prigovara se i što se pozitivni rezultati PCR testa na nadzornoj ploči njemačkog Robert Koch Instituta vode kao slučajevi Covida-19. Kako je vidljivo i u ovom izvješću od 30. rujna, RKI objašnjava da sve laboratorijske potvrde SARS-CoV-2, bez obzira na prisutnost ili ozbiljnost kliničkih simptoma, vode pod izrazom “Covid-19 slučajevi”.

“To znači da u smrtnim slučajevima Covid-19 nikada nije otkriven nijedan virus ili infekcija. A ako nijedna bolest nije objašnjena u medicinskom kartonu pacijenta, zbog simptoma ili namjenskog liječenja, to znači da, osim nekoliko obduciranih slučajeva preminulog, uopće nema znanstvenih dokaza za ovu točku”, piše još u tekstu na Hop.com.hr-u.

Nije sasvim jasno odakle ovakva tvrdnja: Faktograf je već razotkrio dezinformacije da su obdukcije zabranjene (1, 2, 3, 4), a preko servisa poput, primjerice, Google Scholara se može naći niz istraživanja koja govore o obdukcijama preminulih i otkrićima patologa. Također, Hrvatsko društvo za patologiju i sudsku medicinu objavilo je 12 stranica smjernica za postupanje u djelatnosti patologije, koje opisuju kako se i u kojim slučajevima obdukcija provodi te se Covid-19 navodi kao uzrok smrti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.