Razotkriveno

Hrvatski teoretičari zavjere prenose netočne tvrdnje njemačkog odvjetnika o Covidu-19

Foto: Samuel Rodriguez. Submitted for United Nations Global Call Out To Creative / Unsplash

Nutricionistikinja Anita Šupe unatrag par mjeseci na društvenim mrežama i na portalima koji se bave “savjetima za život” širi dezinformacije o pandemiji Covida-19. Aktivno je sudjelovala i na antimaskerskom “Festivalu slobode” održanom 5. rujna u Zagrebu, gdje je bila jedna od organizatorica i govornica.

Šupe je 8. listopada na svojoj Facebook stranici (arhivirano ovdje) podijelila tvrdnje dr. Reinera Fuellmicha “iz Njemačkog istražnog odbora za koronu” koji je ocijenio da “korona kriza mora se preimenovati u KORONA SKANDAL, a odgovorni za nju moraju biti kazneno gonjeni i tuženi za građansku štetu” i koji tvrdi da “PCR testovi NE DAJU nikakve naznake zaraze bilo kojim virusom, a kamoli virusom SARS-COV-2”. Šupe zatim zaključuje da je time “dokazano da je svakodnevno bombardiranje brojem ‘novooboljelih’ ili ‘novozaraženih’ LAŽ i propaganda zastrašivanja”.

Fuellmichove tvrdnje prenijeli su i neki rubni portali (1, 2).

Odvjetnik, ne liječnik

Za početak, objasnimo da “Dr. Reiner Fuellmich iz Njemačkog istražnog odbora za koronu” nije liječnik nego odvjetnik, a odbor koji se spominje nije državno ni parlamentarno imenovano tijelo, nego skupina četvero odvjetnika koji “nisu mogli čekati osnivanje parlamentarnog istražnog odbora” pa su osnovali svoj “odbor” i započeli sa saslušanjima 10. srpnja – kako se vidi iz opisa na njihovoj web stranici.

Među 28 sugovornika koje su saslušali nalazi se desetak liječnika, a među njima je Wolfgang Wodarg čije je netočne tvrdnje Faktograf već razotkrio.

Fuellmichov plan je da pokrene udružnu tužbu na sudu u SAD-u ili Kanadi te traži odštetu za sve Nijemce koji su bili oštećeni zatvaranjem “uslijed PCR testiranja”. No kako su za fact-checking rubriku Faktenfinder njemačke državne televizije ARD izjavila dva profesora prava, pitanje je bi li američki sud bio nadležan za takvu tužbu te kako bi se uopće odluka suda (ako bi išla u korist tužitelja) provela u Njemačkoj.

Mnogo je Fuellmichovih optužbi usmjereno direktno protiv glavnog njemačkog virologa Christiana Drostena. Kako je za ARD-ov Faktenfinder rekao Robert Magnus, profesor građanskog i međunarodnog građanskog procesnog prava sa Sveučilišta Bayreuth, nije jasno kako bi pojedini stručnjaci bili krivi za odluke vlade, jer “političari imaju slobodu odlučivanja i o tome koje će stručnjake konzultirati i hoće li poslušati njihove savjete”.

Najvljuje tužbe

Ostaje vidjeti hoće li Fuellmich doista uspjeti pokrenuti tužbu na američkom ili kanadskom sudu – nije sasvim jasno kad ju planira podići.

Nadalje, Fuellmich iznosi nekoliko netočnih ili manipulativnih tvrdnji o PCR testiranju, koje smatra “neadekvatnim za utvrđenje infekcije” te na tome zasniva buduću tužbu. Netočna je Fuellmichova tvrdnja da “PCR testovi NE DAJU nikakve naznake zaraze bilo kojim virusom, a kamoli virusom SARS-COV-2”, kao i da “nisu odobreni za dijagnostičke svrhe”. Tvrdnja da PCR testovi “nisu sposobni dijagnosticirati bilo koju bolest” je pak točna – jer PCR testovi nisu ni dizajnirani za dijagnozu bolesti. Dijagnoze postavljaju liječnici, ne testovi.

Kako je Faktograf ranije pisao, PCR test ne izolira/detektira cijeli virus nego segmente (nukelinske kiseline) specifične za RNA virusa SARS-CoV-2, ali ne govori ništa o kliničkoj slici testirane osobe. Iz rezultata PCR testa, najbanalnije rečeno, ne možete saznati ima li testirana osoba simptome neke bolesti, u slučaju Covida-19 poput suhog kašlja, glavobolje, povišene temperature, nedostatka okusa i mirisa itd.

PCR testovi

Tvrdnja da “pozitivan rezultat PCR testa ne znači da je prisutna infekcija” i da “ako je netko pozitivan, NE znači da je zaražen bilo čime, a kamoli zaraznim virusom SARS-COV-2”, djelomično je točna.

Osobe koje su pozitivne na PCR testu mogu i ne moraju razviti simptome bolesti Covid-19: neki prođu s blagim simptomima, neki trebaju hospitalizaciju, a neki nikada ne razviju simptome (tzv. asimptomatski slučajevi). Postoji i mogućnost da PCR test bude pozitivan i nakon što je virus prestao biti vijabilan, odnosno prestao se replicirati.

Kako je za u intervjuu za list Hrvatske liječničke komore (br. 189, svibanj 2020.) izjavila prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, spec. kliničke mikrobiologije i voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” te redovita profesorica u trajnom zvanju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, “kako je test vrlo osjetljiv i s obzirom na to da neke osobe virus dugo izlučuju nakon preboljenja zaraze i kada su već sasvim dobro, ovim veoma osjetljivim molekularnim testovima moguće je detektirati genski zapis nekih od gena virusa i nakon 28 dana”.

“Najdulje je do sada zabilježen pozitivitet u jednog kineskog pacijenta kojemu je od nastupa zaraze bilo prošlo više od 70 dana, a mi imamo sada nekoliko pacijenta koji su i nakon 40 dana od nastupa simptoma bili pozitivni. To je vrlo rijetko i drži se da ti pacijenti nisu više zarazni jer to što mi možemo dokazati specifični dio nukleinske kiseline u uzorku ne znači automatski da je virus vijabilan i da se replicira”, rekla je prof. dr. sc. Vraneš.

Faktograf je već pisao da PCR test ne otkriva je li pozitivno testirana osoba zarazna za druge ljude: znanstvenici još debatiraju koju količinu virusa je nužno unijeti u tijelo da bi se on razmnožio i uzrokovao bolest. Svjetska zdravstvena organizacija u dokumentu od 9. srpnja također navodi da otkrivanje virusne RNA ne znači nužno da je osoba zarazna i sposobna prenijeti virus na drugu osobu te napominju da su studije o tom pitanju još ograničene.

Dakle, PCR test zaista ne otkriva u kakvom je zdravstvenom stanju testirana osoba; on prije svega služi epidemiolozima, virolozima i liječnicima da prate kretanje virusa u populaciji, kako bi spriječili njegovo daljnje širenje. SARS-CoV-2 novi je virus i postoji još mnogo nepoznanica na koje znanost treba odgovoriti; za razliku od virusa gripe, s kojim ga se često uspoređuje, a protiv kojeg postoji cjepivo, mjere suzbijanja širenja zasad su testiranje, epidemiološko praćenje, određivanje mjera izolacije i samoizolacije te pridržavanje higijene i držanje distance, uz nošenje zaštitne maske u situacijama gdje distanca nije moguća.

QAnon i wellness industrija

Šupe navodi da svakodnevne objave o broju novozaraženih ili novooboljelih stvaraju “propagandu zastrašivanja”, što je njena osobna procjena. No podsjetimo da je Faktograf već objasnio da pandemija Covid-19 neće nestati ako prestanemo pričati o njoj; štoviše, poplava lažnih vijesti, tzv. infodemije doprinosi konfuziji i panici te ugrožava život i zdravlje građana, zbog čega su i tehnološke kompanije pristupile ozbiljnijoj borbi protiv dezinformacija.

U komentaru objavljenom na Guardianu nedavno je upozoreno kako je “Covid-19 paranoja ujedinila wellnes industriju i desničarske teoretičare zavjera”.

Po tekstovima objavljenim unatrag par mjeseci, čini se da i Šupe, inače nutricionistkinja, vjeruje u neke od tih teorija zavjera, pa tvrdi da je pandemija planirana, a vjeruje i u QAnon teoriju zavjere. U jednom tekstu kaže:

“Doći će ovoj lakrdiji kraj, a doba korone ćemo se prisjećati kao doba Velikog Buđenja”,

dok u drugom tekstu navodi:

“Vjerojatno će uskoro biti javno objavljeno puno informacija koje će mnoge šokirati. Svijet mora saznati što elita i njezini pijuni rade stotinama tisuća djece koja godišnje nestaju u svijetu, o trgovini i zlostavljanju djece, pedofiliji u najvišim dijelovima društva, satanističkim obredima i dječjoj pornografiji. Koliko god je ovo užasno, mora izaći na vidjelo i svi se moramo suočiti s tom najmračnijom stranom svijeta u kojem živimo”.

Faktograf je o QAnon-ovcima i dezinformacijama koje šire pisao ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.