Faktograf.hr

Samo činjenice

Dezinformacije o prisilnom cijepljenju u Srbiji dijele se i u Hrvatskoj

Dezinformirajuće najave prisilnog cijepljenja u Srbiji izazvale su velik interes i među hrvatskim korisnicima društvenih mreža. Za pojašnjenje smo se obratili Vesni Radojević, urednici portala Raskrikavanje.rs.
Foto: foto HINA/ Velimir ILIĆ/ ml

“Srbija donosi zakone protivno međunarodnom pravu: Međunarodni zakon ne dozvoljava prisilnu vakcinaciju” pogrešno se tvrdi u naslovu objavljenom na portalu WebTribune.rs.

Tekst je objavljen 11. studenog (arhiviran ovdje), dan prije nego su u Skupštini Srbije usvojene izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

U tekstu se navodi da je izmjenama navedenog zakona predviđeno “da se zbog epidemije može odrediti preporučena ili obavezna vanredna vakcinacija protiv zarazne bolesti i to za sve ili za određene kategorije stanovništva”.

Netočna interpretacija zakona

No, ova tvrdnja nije precizna: u verziji zakona iz 2016. godine postojala je ista odredba (članak 33., stavak 2.), a ovim je izmjenama zakona dopunjena tek jedna rečenica pa cijeli stavak 2. članka 33. sad glasi:

„U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti utvrđene u članu 32. stav 3. ovog zakona ili druge zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti.”

Za dodatno pojašnjenje obratili smo se Vesni Radojević, urednici portala Raskrikavanje.rs.

“Novim izmenama zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, između ostalog, u pravne vode uvedeni su neki novi termini koje slušamo od početka epidemije, već poput bolesti Covid-19, karantin, samoizolacija, kontakti i to u smislu da lekar može da propiše osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom da se pridržavaju samoizolacije, na primer”, govori nam Radojević.

Novi zakon dotiče se i maski.

“Takođe, omogućeno je komunalnoj policiji da kažnjava građane koji se ne drže propisanih mera, poput nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru”, dodaje Radojević.

Dakle, moguća obavezna imunizacija nije novost ovih izmjena zakona; novitet je određivanje i definiranje izolacije (kućna izolacija, karantin u kućnim uslovima), ovlasti Vlade za zatvaranje granica u slučaju epidemije, uveden je Covid-19 kao zarazna bolest uzrokovana virusom SARS-CoV-2, kazne za nepridržavanje mjera (1, 2, 3). Prethodno je izmijenjen Pravilnik o imunizaciji, koji će važiti od 2021. do 2023. godine (4).

Što sve donose izmjene zakona

Urednica Raskrikavanja napominje da još uvijek nije jasno hoće li cjepivo biti obavezno ili ne.

“Ovim zakonom je i ranije bilo propisano da ministar zdravlja može propisati obaveznu imunizaciju ili je preporučiti, s tim što je u ovom zakonu dodata sintagma „ili druge zarazne bolesti“ što zapravo znači da ministar zdravlja može propisati obaveznu imunizaciju i za aktuelni koronavirus za određene kategorije ljudi ili za sve građane. Mi još uvek ne znamo da li će vakcina biti obavezna, ali je zakonski omogućeno da se to desi”, kaže Radojević Faktografu.

Dalje se u tekstu WebTribunea tvrdi da obavezna imunizacija “nije u skladu sa međunarodnim pravom niti stavu Ujedinjenih Nacija kao ni Ustavu Srbije” pa da “taj doneti zakon o prisilnoj vakcinaciji celokupnog stanovništva neće imati pravnu snagu”.

Zakon je ranije ocjenjivao Ustavni sud

No, jednako kako je pravnu snagu u pogledu obavezne imunizacije imao zakon iz 2016. godine, tako je ima i ova dopunjena verzija. Na Ustavnom sudu Republike Srbije, kojem je ocjenjivanje ustavnosti ili zakonitosti općih akata osnovna nadležnost, 2017. godine je odbačena inicijativa protivnika obavezne vakcinacije djece i odraslih. Sud je obrazložio da “nije potkrijepljena tvrdnja da ima osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti i nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima odredaba Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti” (odluka).

U tekstu WebTribunea se ne imenuje koji se točno međunarodni zakon krši, nego se prenosi izlaganje profesorice prava Mary Holland, koja je “govorila pred Ujedinjenim nacijama”.

Riječ je o izlaganju kojeg je Holland održala na 25. Međunarodnoj konferenciji o zdravlju i okolišu: Globalni partneri za globalna rješenja u travnju 2016. godine. Konferenciju je organizirala neprofitna organizacija World Information Transfer, Inc. koja ima konzultativni status pri Gospodarskom i socijalnom vijeću UN-a (ECOSOC).

Konferencija o kojoj je riječ zapravo je održana povodom 30. godišnjice katastrofe u Černobilu, a tema popodnevnog programa bila je “Toksična kontaminacija djece”. Na konferenciji je govorio i poznati protivnik cijepljenja Robert F. Kennedy, Jr., o kojem je Faktograf pisao ovdje.

Nekredibilni izvori

Izlaganje Mary Holland na temu “Politike vakcinacije i ljudska prava” predstavlja međunarodne konvencije i po njima zagovara da pitanje imunizacije “može biti isključivo preporuka nikako obaveza”. No, u tekstu WebTribunea i opremi videa unutar članka (kojeg je inače objavila Marija Stojaković o čijim je dezinformacijama Faktograf također više puta pisao) pogrešno se navodi kako “međunarodni zakon ne dozvoljava prislinu vakcinaciju!”.

Ne postoji međunarodni zakon koji zabranjuje cijepljenje – Holland u svom izlaganju spominje Konvenciju o ljudskim pravima i biomedicini, o kojoj je Faktograf već pisao u kontekstu obrazaca za ‘kaznenu odgovornost’ ravnatelja zbog nošenja zaštitnih maski u školama, a koji su se dijelili društvenim mrežama.

Iako Konvencija (koja je ratificirana i u Srbiji) za središnje mjesto uzima pojedinca i njegovo dostojanstvo (članak 2.), ona propisuje i ograničenja koje propisuje zakon i koja su nužna u demokratskom društvu radi interesa javne sigurnosti, sprječavanja zločina, radi zaštite javnog zdravlja ili radi zaštite prava i sloboda drugih (članak 26.).

WebTribune u tekstu navodi i kako je “čudno da država silom tera građane da se vakcinišu a istovremeno krije sastav vakcina” i da “ako su vakcine bezbedne zašto se krije njihov sastav kao u prateće pojave”.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije na svojoj stranici omogućuje pretraživanje lijekova i njihova sastava. U Sažetku karakteristika lijeka može se naći i kontraindikacije, posebna upozorenja i mjere opreza te interakcije s drugim lijekovima.

 

Ovaj tekst izrađen je u suradnji s uredništvom portala Raskrikavanje.rs. Faktograf i Raskrikavanje članovi su regionalne SeeCheck mreže.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.