Razotkriveno

Matko Marušić bez dokaza tvrdi da je koronavirus proizveden kao biološko oružje

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

ISPRAVAK (3. ožujka 2023.): Naslov ovog članka je izmijenjen. Ranije je glasio: “Matko Marušić bez ikakvih dokaza tvrdi da je koronavirus ‘pobjegao’ iz laboratorija”. Profesor je u tekstu zastupao legitimnu hipoteza o bijegu SARS-CoV-2 iz laboratorija i to argumentima koji su pokazali aktualni u raspravi o porijeklu virusa [12]. 

Umirovljeni profesor imunologije dr. sc. Matko Marušić nedavno je za Hrvatski tjednik napisao tekst u kojem je naveo da procjenjuje da je “ovu pandemiju izazvao umjetni virus napravljen u Kini, koji je ‘pobjegao’ iz laboratorija u pučanstvo”. Za komentar Marušićeve tvrdnje smo se obratili dr. sc. Oliveru Vugreku, voditelju Laboratorija za naprednu genomiku s Instituta Ruđer Bošković.

Marušićev tekst objavljen je u Hrvatskom tjedniku 23. srpnja 2020. godine, a prenijeli su ga portali poput Narod.hr, Direktno.hr, Poskok.info i Croativ.net.

Marušić u tekstu piše: “Ovu epidemiju je, koliko ja mogu procijeniti izazvao umjetni virus napravljen u Kini, koji je ‘pobjegao’ iz laboratorija u pučanstvo. Nazvan je SARS-CoV-2, jer mu je osnova virus iz skupine SARS (koji su jako opasni). Kinezi nisu ciljali na zarazu nego na biološko oružje – za pričuvu u slučaju nevolje koja se zove rub gubitka rata.” Dodaje i da “jedino g. D. Trump govori tu istinu, a napadaju ga ljubitelji kineskoga političkog sustava”.

Kao “dokaz” manipulacije virusom, navodi: “Kineski znanstvenici su mu ciljano dodali gen koji mu omogućuje ulazak u stanicu preko molekule koja je inače normalno nazočna na nekim ljudskim stanicama. To je molekula povezana s jednim od hormona koji reguliraju krvni tlak (angiotenzin) i zove se „enzim 2 koji prerađuje angiotenzin“, ali njome se ovdje ne ćemo zamarati.”

Spomenimo da u uvodu Marušić napominje da “ne pretendiram da imunologiju virusa SARS-CoV-2 znam bolje od mlađih i načitanijih” pa objašnjava da u tekstu nudi “skromnu i jako pojednostavnjenu popunu mogućih nejasnoća u informacijama o toj našoj epidemiji” jer nije “zadovoljan jasnoćom njezinih objašnjenja u medijima (neke izjave ne razumijem ni ja)”.

Virus nije umjetno stvoren

Za komentar tvrdnji da je virus umjetno stvoren obratili smo se dr. sc. Oliveru Vugreku, voditelju Laboratorija za naprednu genomiku s Instituta Ruđer Bošković, koji je s timom suradnika sekvencirao genoma virusa SARS-CoV-2.

“Temeljem znanstvenih dokaza, moje mišljenje je da virus nije umjetno stvoren”, kaže dr. sc. Vugrek.

“Neki su znanstvenici sugerirali da SARS-CoV-2 možda potječe od drugog poznatog virusa šišmiša (RaTG13) koji su pronašli istraživači s Instituta za virusologiju Wuhan. Genomi ova dva virusa međusobno su 96% slični. Ovo možda zvuči vrlo blisko, ali u evolucijskom smislu to ih zapravo značajno razlikuje i pokazalo se da njih dvoje imaju zajedničkog pretka. To pokazuje da RaGT13 nije predak SARS-CoV-2.

U stvari, SARS-CoV-2 najvjerojatnije se razvio iz virusne varijante koja nije mogla dugo preživjeti ili koja postoji u niskim razinama šišmiša. Slučajno je razvio sposobnost zaraze ljudskih stanica, vjerojatno posredstvom životinjskog domaćina, gdje se tada uspio umnožavati. Moguć je i scenarij da je bezopasni oblik virusa prešao izravno u ljude, a zatim se razvio i mutirao te postao štetan dok se širio u ljudskoj populaciji”, kaže Vugrek o porijeklu virusa.

Na pitanje da objasni zašto znanstvenici tvrde da virus nije umjetno stvoren, Vugrek navodi da se procjenjuje da 60% poznatih zaraznih bolesti i 75% svih novih, novonastalih ili ponovno nastalih bolesti kod ljudi imaju životinjsko podrijetlo.

Virusi, životinje i genom

“SARS-CoV-2 najnoviji je od sedam koronavirusa pronađenih u ljudima, a svi su potjecali od životinja, bilo od šišmiša, miša ili domaćih životinja. Šišmiši su također bili izvor virusa koji uzrokuju ebolu, bjesnoću, infekcije virusom Nipah i Hendra, bolest virusa Marburg i sojeve virusa gripe A. Naime, SARS-CoV-2 nije prvi virus koji smo stekli od životinja i sigurno neće biti posljednji.

Genetski sastav ili “genom” SARS-CoV-2 sekvencirali su i javno podijelili tisuće puta znanstvenici širom svijeta (gotovo 100 tisuća sekvenciranih genoma virusa SARS-Cov-2 diljem svijeta). Da je virus genetički inženjeriran u laboratoriju, u podacima o genomu bilo bi znakova manipulacije. To bi uključivalo dokaze o postojanju virusne sekvence kao okosnice novog virusa i očitih, ciljano umetnutih (ili izbrisanih) genetskih elemenata. Ali takvi dokazi ne postoje. Vrlo je malo vjerojatno da bilo koja tehnika korištena za genetski inženjering virusa ne bi ostavila genetski potpis, poput određenih identificiranih dijelova DNA koda.

Genom SARS-CoV-2 sličan je onom ostalih koronavirusa šišmiša, kao i pangolina koji svi imaju sličnu ukupnu genomsku arhitekturu. Razlike između genoma ovih koronavirusa pokazuju prirodne obrasce tipične za evoluciju koronavirusa. To sugerira da je SARS-CoV-2 evoluirao iz prethodnog divljeg koronavirusa.

Nadalje, koronavirusi i šišmiši međusobno su evolucijski povezani, naime virusi se stalno razvijaju kako bi izbjegli imunološki sustav šišmiša, a šišmiši se razvijaju kako bi izdržali infekcije koronavirusima. Virus će razviti više varijanti, od kojih će većinu uništiti imunološki sustav šišmiša, ali neki će preživjeti i preći na druge šišmiše”, objašnjava Vugrek.

Zamolili smo i za komentar Marušićeve tvrdnje da su kineski znanstvenici u SARS-CoV-2 “ciljano dodali gen koji mu omogućuje ulazak u stanicu preko molekule … ‘enzim 2 koji prerađuje angiotenzin’”.

Drugi koronavirusi

“Jedna od ključnih značajki koja čini SARS-CoV-2 drugačijim od ostalih koronavirusa je određeni protein “spike” koji se dobro veže s drugim proteinom na vanjskoj strani ljudskih stanica nazvanim ACE2 (‘enzim 2 koji prerađuje angiotenzin’). To omogućuje virusu da se spoji i zarazi razne ljudske stanice. Međutim, i drugi srodni koronavirusi imaju slična svojstva, pružajući dokaze da su se prirodno razvili, a ne da su umjetno dodani u laboratoriju.

Osim ACE2 i  druga molekula, TMPRSS2 (proteaza), uključena je u ulazak virusa SARS-CoV-2 u ljudske stanice. Trenutne studije pokazale su da vrčaste i trepetljikave stanice u nosu imaju visoku razinu ulaznih proteina (ACE2 i TMPRSS2) koje SARS-CoV-2 koristi da bi ušao u naš organizam. Također, stanice oka i neki drugi organi također sadrže dotične proteine (ACE2 i TMPRSS2)”, kaže Vugrek.

Profesoru Marušiću poslali smo upit e-mailom u ponedjeljak 31. kolovoza i zamolili odgovore u roku od tjedan dana. Pitali smo na koje se znanstvene radove oslanja u svojoj procjeni da je virus umjetno stvoren i stoji li još uvijek pri toj svojoj tvrdnji, unatoč znanstvenom konsenzusu da se SARS-CoV-2 prirodno razvio.

Pitali smo i je li promijenio mišljenje o porijeklu virusa u odnosu na travanj, kad je u svom tekstu naveo: “Neki kažu da su virus napravili Amerikanci i uvalili ga Kinezima, a neki pak sumnjaju na Kineze. Ja to ne razumijem. Ako su Amerikanci donijeli virus Kinezima – kako su dopustili da virus dođe i njima? Ako su Kinezi htjeli zaraziti Ameriku (i druge), nije mi jasno zašto su najprije zarazili sebe?” No, odgovor do objave ovog članka nismo dobili.

Faktograf je već demantirao različite teorije zavjere o SARS-CoV-2: razotkrili smo dezinformacije da je riječ o biološkom oružju kojeg su, po nekima, proizveli Amerikanci, po nekima Kinezi, a po nekima korporacije, ili da su u virus ‘umetani’ dijelovi virusa HIV-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.