Dezinformacije o koronavirusu

Opet se šire dezinformacije iz Plandemije

Dijelovi zavjerničkog video hita Plandemija i dalje se šire društvenim mrežama. Širitelji dezinformacija primjenjuju nove taktike.
Foto: Keagan Henman // Unsplash

Ovih se dana na društvenim mrežama u Hrvatskoj širi isječak iz lanjskog zavjerničkog video hita Plandemija. Plandemiju se lani predstavljalo kao dokumentarac koji donosi istinu o pandemiji, a zbog brojnih netočnosti koje se u njemu iznose, video je maknut s Facebooka i YouTubea.

Isječak koji se trenutno širi mrežama (arhivirano ovdje) traje malo manje od sedam minuta, dok originalni video traje 26 minuta. Isti je isječak s hrvatskim titlovima objavljen na platformi BitChute.

U objavi na Facebooku kao opis videa stoji “iz Plan****je 1”. Dio naziva videa ispisan je u zvjezdicama, zato što su širitelji dezinformacija svjesni da bi video mogao biti uklonjen s mreža. Pretpostavka im je, očigledno, da je na ovaj način algoritmu teže prepoznati o kakvom se sadržaju radi. Takve taktike ne čude, jer su brojni novi i inovativni načini  kojima se korisnici društvenih mreža koji šire teorije zavjere adaptiraju na promjene koje platforme uvode kako bi suzbile širenje dezinformacija.

Plandemija puna dezinformacija

Teze iz originalnog videa na Faktografu smo lani detaljno analizirali, utvrdivši kako se u videu iznose brojne netočnosti i obmanjujuće interpretacije. Plandemiju su lani pomno analizirali i brojni drugi factcheckeri, pa se tako njime bavio tim Reutersa, Politifact, NPR (da navedemo samo neke primjere). Svi su utvrdili da video spada u kategoriju dezinformacija o pandemiji, zbog čega je video u konačnici i maknut s društvenih mreža. Prije nego što je maknut s Facebooka i YouTubea, video je pogledan na desetke milijuna puta.

Autor Plandemije je Mikki Willis, koji još uvijek ima više od 34 tisuće pratitelja na YouTubeu. Glavnu ulogu u “dokumentarcu” igra Judy Mikovits, diskreditirana znanstvenica koja je ostala bez posla i karijere zbog lažiranja rezultata znanstvenih istraživanja [1, 2]. Kako smo već pisali, Mikovits se u međuvremenu profilirala kao antivakserska aktivistkinja, a u Plandemiji se predstavlja kao žrtva globalnog establishmenta.

Netočne teze

U Plandemiji se pojavljuje i snimak u kojem dva liječnika tvrde da imunitet osoba koje ostaju kući zbog karantenskih mjera opada. Taj dio opet cirkulira mrežama kroz već spomenuti video isječak. Teze koje se u njemu iznose su sljedeće:

Dr. Erickson: Ovo nema smisla. Nosimo masku u akutnoj situaciji da bi se zaštitili. Mi ne nosimo maske, zašto? Zato što razumijemo mikrobiologiju. Razumijemo imunologiju. I želimo jake imunološke sustave.

Naš imunološki sustav je navikao na dodirivanje. Mi dijelimo bakterije, stafilokokne, streptokokne bakterije, viruse. Razvijamo imunološki odgovor na te stvari svakodnevno. Kad mi to oduzmete, moj imunološki sustav slabi. Dok sam izoliran na jednom mjestu, moj imunološki sustav slabi. Ako me tamo držite mjesecima, slabi još više. I tako ja sam kući, perem ruke energično, čistim police, zabrinut zbog stvari koje mi stvarno trebaju da preživim.

Dr. Massihi: Ako niste imunodeficijentni i niste stariji, trebali biste moći izaći van bez rukavica i maske. Ako jeste, mislim da biste se trebali izolirati ili nositi masku i rukavice.

Ne mislim da svatko treba nositi masku i rukavice jer to smanjuje vašu bakterijsku floru. Ne dozvoljava vam interakciju s društvom. I vaša bakterijska flora i virusi, vaši prijatelji koji vas štite od drugih bolesti, nestaju. I onda je vjerojatnije da ćete dobiti oportune infekcije, infekcije koje se nadaju da nemate svojih dobrih mikroba da se bore za vas, ako me razumijete.

Dr. Erickson: I onda, kad svi izađemo iz izolacije s oslabljenim imunološkim sustavom, i počnemo razmjenjivati viruse, bakterije, što mislite, što će se desiti? Bolesti će buknuti.

(…) 

Osnovni materijal vašeg imunološkog sustava su virusi i bakterije, kraj priče.

Slava dezinformatora

Dvojica liječnika čije se izlaganje prikazuje su Dan Erickson i Artin Massihi, vlasnici privatnih centara hitne medicine u Bakersfieldu, u Kaliforniji, koji su lani u travnju sazvali press konferenciju i rekli da se na osnovu testiranja na Covid-19 u toj regiji može zaključiti kako se bolest proširila više nego što se misli te da nije opasna onoliko koliko struka kaže da jest. To im je donijelo “slavu” u krugovima teoretičara zavjere, a na njihove tvrdnje pozivali su se i Tucker Carlson u svojoj emisiji na Fox Newsu, i Elon Musk koji je objavio Tweet da su liječnici “iznijeli neke dobre točke”.

U članku objavljenom lani na portalu The Mercury News se kaže kako su njihove tvrdnje opovrgnute od strane stručnjaka, ali su se i dalje nastavile širiti internetom. U videu se tako prvo spominju maske, odnosno odbijanje dvojice liječnika da ih nose. Od početka pandemije susrećemo se s brojnim i veoma raširenim dezinformacijama o maskama, o čemu smo na Faktografu detaljno pisali – maske ne narušavaju zdravlje, ne uzrokuju rak ni upalu pluća. 

Imunološki sustav ne slabi zbog restriktivnih mjera

U isječku koji se ponovno širi mrežama, Massihi i Erickson iznose i teoriju da će imunološki sustav ljudi koji budu provodili vrijeme u zatvorenim prostorima zbog restriktivnih mjera slabiti, što će dovesti do većeg širenja bolesti Covid-19 kad se mjere zatvaranja ukinu.

Takva tvrdnja nije točna jer ostanak kući i održavanje tzv. socijalne distance ne znači život u sterilnom okruženju – mikroorganizmi s kojima se susrećemo svaki dan i koji pomažu imunitet su još uvijek tu. Ono što takav način života u relativno kratkom periodu znači je da se izbjegava jedan konkretan virus – SARS-CoV-2, protiv kojega još uvijek nije ostvarena dovoljna procijepljenost u većini svjetskih zemalja.

Liječnik i edukator Mihail Varshavski u svojoj analizi navodnog slabljenja imunološkog sustava zbog restriktivnih mjera objašnjava:

“Da, morate biti izloženi virusima, bakterijama kako biste bili zdravi i kako bi vaš imunološki sustav optimalno funkcionirao. U potpunosti se slažem s tim. Ali sada, tijekom pandemije, kada uglavnom trebate biti ‘sklonjeni’ na mjestu u razdoblju od šest do osam tjedana, to neće naštetiti vašem imunološkom sustavu, ni na bolje ni na gore, niti do te mjere da će vam uništiti floru i da se nećete moći zaštititi od bolesti. Da je to slučaj, jednostavno ne bismo preživjeli kao ljudska vrsta ovoliko koliko jesmo. Lako se možemo prilagoditi tim okolnostima, pogotovo jer, čak i ako ne izađemo vani, i dalje smo prekriveni bakterijama. Milijuni i bilijuni bakterija nalaze se u nama i unutar nas. Dio su naše prirodne flore. Samo zato što možda ne izlazimo puno vani, i dalje idemo do trgovine, šetamo pse, provodimo malo vremena u parku. To je više nego dovoljno izloženosti bakterijama i virusima koje su vašem tijelu potrebne kako bi optimalno funkcioniralo.”

Massihija i Ericksona opomenula nacionalna liječnička udruženja

Massihi i Erickson lani su opomenuti i od strane američkih nacionalnih udruženja liječnika. U priopćenju Američkog koledža liječnika hitne medicine (ACEP) i Američke akademije hitne medicine (AAEM) tako stoji:

“Američki koledž hitnih liječnika (ACEP) i Američka akademija hitne medicine (AAEM) zajednički i odlučno osuđuju nedavna mišljenja koja su objavili dr. Daniel Erickson i dr. Artin Massihi. Ova bezobzirna i neprovjerena razmišljanja ne govore u prilog medicinskim društvima i nisu u skladu s trenutnom znanošću i epidemiologijom u vezi s Covidom-19.”

U priopćenju udruženja stoji i kako se “čini da ove dvije osobe kao vlasnici lokalnih ambulanti za hitnu njegu objavljuju pristrane podatke koji nisu provjereni kako bi unaprijedili svoje osobne financijske interese bez obzira na javno zdravlje.”

Sve dosad razotkrivene dezinformacije u vezi pandemije možete pročitati na našem Live blogu.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.