Razotkriveno

Na Facebooku su se opet pojavili prevaranti koji se lažno predstavljaju kao Lidl

Lidl

Na Facebooku se pojavila stranica koja se lažno predstavlja kao službena stranica trgovačkog lanca Lidl.

Stranica je osnovana 11. lipnja i nema nikakve veze s pravom Facebook stranicom Lidla, koja se nalazi na ovom linku. Već u svojoj prvoj objavi stranica poziva korisnike na sudjelovanje u nagradnoj igri.

Slične Facebook stranice koje se lažno predstavljaju kao stranice trgovačkog lanca Lidl i ranije su se pojavljivale na ovoj društvenoj mreži (1, 2, 3).

Radi se o prevari čiji je cilj od Facebook korisnika otuđiti osobne podatke. Prevaranti koji djeluju na ovaj način pokušavaju korisnike Facebooka privući lažnim nagradnim igrama.

Na taj način korisnike potiču da komentiraju ili dijele njihove objave, a kako bi im se zatim mogli direktno javiti. Uz obećanje o nagradi prevaranti traže korisnike osjetljive osobne podatke, poput npr. podataka o bankovnom računu.

Korisnici društvenih mreža ne bi nikome na tim mrežama trebali ostavljati osobne podatke, u suprotnom im prijeti opasnost od pljačke ili krađe identiteta.

Više o lažnim Facebook profilima i stranicama, tj. o tome kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje, možete čitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.