Faktograf.hr

Samo činjenice

Švedska nije prestala s korištenjem PCR testova

Švedska Agencija za javno zdravlje je nedavno potvrdila i Reutersu da nije točno da je prestala korisiti PCR testove.
Izvor: Belova59/Pixabay

Svako toliko na društvenim mrežama postane viralna dezinformacija da je Švedska zabranila korištenje PCR testova zbog toga što su se pokazali nepouzdanima u dokazivanju zaraze virusom Sars-Cov-2.

U zadnjih mjesec dana nekoliko objava na tu temu skupilo je velik broj reakcija korisnika Facebooka. Informacija da Švedska odbacuje PCR testove tako je s jednog profila podijeljena preko šest tisuća puta, a s drugog i trećeg gotovo 1000 puta.

Tu je informaciju nešto ranije, sredinom siječnja, objavio i portal Tribun.hr (arhivirano ovdje), za koji smo i ranije utvrdili da je širio teorije zavjere i dezinformacije (primjeri ovdje i ovdje). Tribun.hr netočno navodi kako prema službenoj informaciji Švedske agencije za zdravstvo, testovi nisu dovoljni za dokazivanje zaraze.

“PCR tehnologija koja se koristi u testiranjima za otkrivanje virusa ne može razlikovati viruse sposobne za infekciju ćelija i viruse koji su neutralizirani imunosnim sustavom te se stoga ovi testovi ne mogu koristiti za otkrivanje je li neto zaražen ili ne. RNA iz virusa se često otkriva tek tjednima nakon oboljenja,a li to ne znači da ste zarazni. Također postoji nekoliko znanstvenih studija koje sugeriraju da je zaraznost u covid-19 najveća na početku razdoblja bolesti”, stoji u članku objavljenom na Tribun.hr.

Pogrešna interpretacija

Ovom dezinformacijom još u svibnju bavio se portal Istinomer iz Srbije. Kako navode kolege fact-checkeri, izjava švedske agencije iz srpnja 2020. godine  pogrešno je interpretirana i kao takva objavljena je na nekim portalima u Srbiji, poput Sputnjika i Newsflasha. Kada se priopćenje prevede sa švedskog, nigdje se ne može pronaći podatak o prekidanju korištenja PCR testova. Iako se u priopćenju uistinu spominje kako PCR test ne može utvrditi je li netko zarazan, ono se zapravo odnosi na upute pri kriterijima u korištenju PCR testova, a ne za zabranu. 

Nadalje, kolege s crnogorskog portala Raskrinkavanje pišu kako su na stanici švedske Agencije za javno zdravlje u svibnju ove godine objavljene preporuke u kojima stoji da bi se rezultat dobiven antegineskim testom trebao potvrditi PCR testom.

Agencija je nedavno potvrdila i Reutersu da nije točno da je prestala korisiti PCR testove.

Dodatno, nije zabilježena odluka suda u Švedskoj “kojom se zabranjuje korištenje PCR testova”.

PCR testovi

Dezinformacijama o PCR testovima bavili smo se više puta. Dio njih često se vezao za nepostojeću izjavu njegova izumitelja Karyja Mullisa koji je navodno tvrdio da test ne može detektirati zarazu, što nije točno jer je i sam  izumitelj u patentu naveo da se PCR koristi za dijagnostiku zaraznih bolesti koje uzrokuju virusi. Više možete pročitati ovdje.

Ostale dezinformacije o PCR testovima koje smo raskrinkali od početka epidemije možete pronaći na ovom linku.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.