Dezinformacije o koronavirusu

Christian Eriksen nije imao srčani udar zbog cjepiva, niti je Vidal završio u bolnici zbog njega

Zastrašivanje dezinformacijama o posljedicama cijepljenja ponovo se provodi na društvenim mrežama uz pomoć isječaka iz kontakt-emisije Bez pardona TV Jadrana.
Foto: foto HINA/ Damir SENČAR/ lsd

Zastrašivanje dezinformacijama o posljedicama cijepljenja ponovo se provodi na društvenim mrežama uz pomoć isječaka iz kontakt-emisije Bez pardona TV Jadrana emitirane 15. lipnja. Ovaj puta pažnju plijeni poziv građanke s početka lipnja u kojoj je iznesen niz demantiranih navoda. Jedan od njih tiče se kolapsa danskog reprezentativca Christiana Eriksena na terenu, o čemu smo već pisali.

Podsjetimo, Eriksenu, nogometašu Intera iz Milana, pozlilo je tijekom utakmice na Europskom prvenstvu ove godine, a od srčanog udara se oporavio nakon što mu je ugrađen defibrilator. Ipak, društvenim se mrežama se brzo proširila glasina da je problem sa srcem uzrokovala vakcina protiv Covida-19. Ovu verziju događaja prihvatila je i gledateljica TV Jadrana:

Glavni sportski liječnik i kardiolog tog tima potvrdio je na talijanskoj radio postaji da je Eriksen primio cjepivo 31. svibnja da bi danas sve vijesti to demantirale.. Ne samo da su ignorirale njegovog liječnika, nego i njegovog kolegu Artura Vidala, koji se cijepio kad i on. Sutradan je Vidal bio hospitaliziran i još kasnije je bio pozitivan na Covid-19. To ste sve mogli vidjeti osim preko društvenih mreža i talijanskih vijesti i na portalu GraceMedia i na HLTV-u, HalfLifeTV-ju, ali jučer kad sam ušla na taj URL piše Error, Page not found. Ova cenzura je postala presmiješna. Možete izbrisati vijesti, ali ne možete izbrisati screenshot s mog mobitela i mobitela milijun ljudi.

Uopće nije cijepljen

Međutim, Eriksen nije cijepljen prije srčanog udara. O tome smo pisali i ranije.

“Nije imao Covid niti je cijepljen”, kazao je direktor u Interu Giuseppe Marotta, za Rai Sport. Nadalje, radijska postaja kojoj je atribuiran intervju s Interovim liječnikom opovrgnula je da je emitirala takav intervju.

Vidal se cijepio u Čileu

Što se tiče Eriksenovog kolege Vidala, on je cijepljen 28., ne 31. svibnja i hospitaliziran je zbog upale krajnika (Reuters). Tri dana nakon cijepljenja i nakon što je primljen u bolnicu ustanovilo se da ima i Covid. Međutim, njegovo cijepljenje nema nikakve veze s Eriksenom. Vidal je cjepivo primio u rodnom Čileu, u bolnici San Carlos de Apoquindo UC Christus. To proizlazi iz fotografije koju je objavio na Instagramu.

Kako proizvođači cjepiva navode da se značajniji imunitet protiv Covida stječe dva tjedna nakon primanja druge doze, nije jasno što upala krajnika dokazuje u ovom slučaju. Osim toga, svojim je pratiteljima čileanski nogometaš na Instagramu poručio: “Ozdravit ću brzo… I, molim vas, tko god je u prigodi da se cijepi – neka se cijepi.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Arturo Vidal (@kingarturo23oficial)

Summit G7

Gledateljica TV Jadrana također se osvrnula na summit G7 održan ove godine u Velikoj Britaniji. Osvrnula se na viralne fotografije koje prikazuju čelnike ekonomski najjačih zemalja svijeta u prisnoj konverzaciji bez maski.

Na internetu možete vidjeti sto snimki i fotografija nadzornih kamera nakon te predstave koja je plasirana u javnost i vidite da nitko ne nosi maske… A jadno osoblje nosi maske i rukavice.

Točno je da dio fotografija, snimljenih na otvorenom prilikom ručanja roštilja i šetnje pitoresknom plažom u Carbis Bayu u Cornwallu, prikazuju maskirano osoblje i političke lidere Njemačke, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i druge u razgovoru bez maski i uz doticanje. Međutim, na summitu jesu bila propisana pravila ponašanja u skladu s tada važećim epidemiološkim mjerama u Velikoj Britaniji.

Kako je za AP ustvrdio Max Blain, glasnogovornik britanskog premijera i domaćina summita, Borisa Johnsona, na roštilju se okupilo manje od 30 uzvanika, što je bio važeći propis za okupljanja u Britaniji u tom trenutku.

Osim toga, većina prisutnih političara bila je u tom trenutku cijepljena s obje doze i svakodnevno su testirani na prisustvo virusa (USA Today). Smanjen je broj novinara akreditiranih za praćenje sastanka, a bili su i smješteni u hotelu udaljenom desetke kilometara od političara. Hotel u kojemu su bili smješteni novinari i osiguranje u jednom je momentu čak zatvoren zbog dubinskog čišćenja, nakon što se otkrilo da je test zaposlenika dao pozitivan rezultat.

Zatvoreni prostori kojim su se kretali gosti summita imali su pojačane procedure čišćenja, propisano nošenje maski i upozorenja o fizičkom distanciranju. Ipak, za vrijeme radnog sastanka u zatvorenom političari ponovo nisu nosili maske i bilo ih je više od propisanih šest osoba u prostoriji, premda jesu sjedili na odstojanju.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Stopa preživljavanja

Gledateljica “Bez pardona” ustvrdila je i sljedeće:

Stopa preživljavanja od Covida na svjetskoj razini je 99,97 posto. Kada taj postotak oduzmete od 100 %, dobijete stopu smrtnosti na svjetskoj razini od 0,03 %. Da je šansa da sutra padne kiša od 0,03 %, hoćete li nositi kišobran?

Ovako optimistične brojke o preživljavanju Covida javnosti nije ponudio ni Stanfordov epidemiolog John PA Ioannidis, koji tokom cijele pandemije istupa protiv epidemioloških mjera tvrdeći da je broj asimptomatskih slučajeva Covida daleko veći nego što se pretpostavlja [1, 2]. Smrtnost zaraženih (infection fatality rate, IFR) računa se kao postotak umrlih u ukupnom broju zaraženih. Ističući da IFR varira ovisno o karakteristikama populacije, on ga je procijenio na globalnih 0,15%.

Kod određivanja IFR-a ponajvažnija karakteristika populacije je dob, jer Covid-19 najviše pogađa starije osobe. IFR je vrlo nizak za djecu i mlade (npr. 0,002% u dobi od 10 godina i 0,01% u dobi od 25 godina), ali raste na 0,4% u dobi od 55 godina, na 1,4% u dobi od 65 godina, na 4,6% u dobi od 75 godina, 15% u dobi 85 i premašuje 25% za starije od 90 godina (European Journal of Epidemiology).

Pandemija necijepljenih

Što to znači za hrvatsku populaciju, jednu od najstarijih u svijetu, pokazala je prošla zima, kada smo u prosincu imali najviše umrlih u mjesec dana nakon Drugog svjetskog rata.

Gledateljica je također ustvrdila da je prema podacima objavljenim na stranicama Europske agencije za lijekove 6. lipnja 2021. godine bilo “13.867 mrtvih i 1.354.336 fizički oštećenih od Covid-19 cjepiva”. O zloupotrebi javnih podataka o broju prijava sumnji na nuspojave pisali smo ranije [12].

Podaci iz raznih zemalja koje su cijepile veliki udio stanovništva, naime, pokazuju da se cijepljenje za razliku od vrhun(a)ca pandemije nije odrazio na višak smrtnosti tih populacija. Štoviše, pokazuju da necijepljene osobe riskiraju teži oblik bolesti. Zato se sve češće može čuti da nam predstoji razdoblje pandemije za necijepljene.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.