Razotkriveno

Najpoznatiji hrvatski korona-skeptici u zajedničkom videu bune se protiv Covid potvrda i šire dezinformacije o cjepivima

Facebookom se širi video kompilacija izjava u kojima se "Covid putovnice" izjednačavaju s fašizmom te se iznose činjenično netočne tvrdnje o cjepivima protiv Covida-19.
HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Društvenim mrežama kruži video kompilacija izjava na temu Covid putovnica. Govore brojni ljudi o čijim je činjenično netočnim i neutemeljenim tvrdnjama Faktograf već pisao: smijenjeni dekan u praksi nepostojećeg fakulteta Medicine u Puli Krešimir Pavelić, kemičar Valerije Vrček, magistra biokemije Josipa Juričev-Sudac, fizičar Stipe Kutleša, umirovljeni imunolog Srećko Sladoljev, umirovljena pedijatrica Nada Jurinčić, liječnica Lidija Gajski, biofizičar Danijel Grgičin. Tu su još i ekonomist Slavko Kulić, profesorica religijske pedagogije i katehetike Ružica Razum te pravnik Mate Knezović.

Svi oni protive se korištenju Covid potvrda u svrhu ograničenja prava na slobodno kretanje građana Europe. Neki opravdano upozoravaju na probleme koji su se pojavili uvođenjem tzv. Covid putovnica, o čemu je pisao i Faktograf. Međutim, brojne tvrdnje iz ovog viralnog videa su dezinformirajuće, tj. nemaju utemeljenje u činjenicama.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.


Produkcija videa sugerira kako njegov cilj i nije informirati građane, već kod njih izazvati strah i potaknuti otpor. Glazba u pozadini kratkih govora i zabrinuti izrazi lica govornika toliko su dramatični da je moguće izgubiti iz vida sadržaj onoga što govore. A ono što govore često je besmisleno.

Uzmimo za početak izjavu Valerija Vrčeka, koji govori o diskriminaciji zaraženih Covidom-19 za razliku od onih s drugim zaraznim bolestima.

Svi mi koji imamo sidu, nekakav HPV virus, hripavac, neki herpes, sifilis, slobodno se možemo kretati, ulaziti u avione, širiti zarazu, ali ne i oni koji možda imaju koronu. Oni su obilježeni kao građani drugog reda.

Ovo zvuči uistinu diskriminatorno, ali teza ima ozbiljan problem. Od nabrojanih bolesti samo se hripavac prenosi kapljično i postoji mogućnost da se prenese u zatvorenom prostoru sa slabom ventilacijom. Pritom ne možemo zaboraviti da je hripavac, pertusis iliti “magareći kašalj” gotovo iskorijenjen upravo zahvaljujući cijepljenju, među ostalim beba u dojenačkoj dobi.

Ostale nabrojane zarazne bolesti su venerične. Njihovi uzročnici prenose se spolnim putem, eventualno transfuzijom i/ili slinom (herpes simpleks).

U redovitom zračnom prometu svi putnici dišu. Čak i ako to rade pod maskama, one ne pružaju sto postotnu zaštitu od širenja virusa, pogotovo kad se radi o duljim letovima. Za razliku od očekivanog disanja putnika, na letovima nije običaj da putnici međusobno spolno opće bez prezervativa.

Zato nije osobito čudno da nositelji nabrojanih spolnih bolesti nisu upitani za zdravlje pri ulasku u avion. Iz istog razloga osobama sa spolno prenosivim bolestima zdravstveni karton nije prepreka za posjećivanje javnih događaja poput koncerata i izložbi.

Diskriminacija onih koji su preboljeli koronu?

Krešimir Pavelić netočno tvrdi da su covid-putovnice ograničene na cijepljene osobe.

Zelene putovnice nemaju biološko opravdanje, jer diskriminiraju zdrave ljude i one s prirodnim imunitetom nakon preboljele bolesti.

To nije točno. Osim cijepljenih, Covid putovnicu može dobiti svaka osoba koja je preboljela bolest Covid-19 može i to 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa. Potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa.

EU digitalnu Covid potvrdu o testiranju također može zatražiti osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa. Negativan nalaz brzog antigenskog testa ne smije biti stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa, a potvrda se izdaje na razdoblje od 48 sati od uzimanja uzorka. Negativan nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata od trenutka uzimanja brisa, a potvrda se izdaje na razdoblje od 72 sata od uzimanja uzorka.

Točno je, međutim, da u ovom sustavu postoje rupe zbog kojih su neki građani diskriminirani. Covid potvrdu tako ne mogu dobiti građani koji su preboljeli Covid-19, ali im bolest u trenutku zaraze nije bila potvrđena nalazom PCR testa. Radi se o propustu iz europske Uredbe o digitalnoj Covid potvrdi, koja će se zbog toga vjerojatno mijenjati.

Deklarirana intencija Covid potvrda za cijepljene, testirane i one koje su preboljeli je zapravo – olakšanje kretanja, budući da mnoge zemlje unutar EU imaju na snazi javnozdravstvena ograničenja. Upravo zbog tih ograničenja, građanima se savjetuje i upoznavanje s pravilima za ulazak u različite zemlje Europe prije polaska na put, koja se osvježavaju na stranici Reopen.Europa.eu.

Dozvola i odobrenje

Kako bi odvratio ljude od cijepljenja, Pavelić je nastavio:

Tzv. cjepivo, odnosno genski konstrukt […] moguće ima nepoznate učinke na genetski materijal te u tijelu producira spike protein koji je sam po sebi patogen.

Cjepiva neće dovesti do promjene DNA [1, 2, 3, 4, 5]. DNA je pohranjena u zaštićenom središtu naših stanica – jezgri. Iako Pavelić ne navodi o kojim se cjepivima radi, najčešće su na meti mita o izmjeni DNA bila mRNA cjepiva. Njima se u organizam unosi mRNA, koje tijelo brzo razgrađuje pa mRNA nikada ne ulazi u staničnu jezgru. Cjepivo stoga ne može utjecati na DNA na bilo koji način da promijeni naš genetski kod. Covid-19 mRNA cjepiva podučavaju stanicu kako stvoriti protein koji pokreće imunološki odgovor specifičan za Covid-19.

Osječki pedijatar Igor Berecki sažeo je to na sljedeći način:

DNK jeste ključni dio “naše genetike”, ona je glavni upravljački dio, naredbodavac i nadzornik ribosomima (našoj staničnoj “tvornici proteina” koja proizvodi sve proteine u našem organizmu, pa tako i protutijela za viruse i bakterije). Svoje “naredbe” za rad ribosoma DNK šalje putem svojih staničnih glasnika – messenger RNK (mRNK).

Međutim, obrnuti smjer ne postoji: mRNK uopće nema nikakvog utjecaja na svojega naredbodavca DNK, kao što dostavljač pošte u velikoj firmi ne utječe na odluke direktora firme, nego samo prenosi njegove naredbe u pogone.

I kada stanice proizvedu protein šiljka, kakav se nalazi na vanjskoj opni virusa i služi spajanju virusa s ljudskim stanicama, on sâm nije patogen.

Nema dokaza da proteini šiljka proizvedeni u stanicama ljudskih mišića na poticaj ubrizganog cjepiva mogu nauditi cijepljenim osobama ili da mogu načiniti štetu plućima ili drugim unutrašnjim organima (Reuters). O razlici između utjecaja na srce koji može imati spike protein proizveden cjepivom u odnosu na onaj nastao umnažanjem virusa pisali smo i ranije.

Cjepiva štite od bolesti, usprkos oboljelima među cijepljenima

Biofizičar Danijel Grgičin u predmetnom videu bez dokaza navodi da cjepivo ne štiti od bolesti.

Cjepivo koje ne sprječava da teško obolite i da umrete, a bome ni da druge zarazite se tobože uvodi radi vaše zaštite.

Cjepiva, otkada se proizvode, služe tome da većinu primatelja zaštite od teškog oboljenja i smrti. Ni jedno cjepivo nije potpuno učinkovito za sve, ali kod većine osoba izaziva imunosni odgovor koji štiti prilikom prirodne infekcije. Upravo zbog činjenice da sprječavaju teži oblik bolesti, regulatori lijekova dopuštaju upotrebu vakcina, što znači da će se eventualni rizici (alergijske i druge reakcije) pojaviti kod puno manjeg broja ljudi, nego teška bolest uzrokovana ciljanim patogenom.

Točno je da i cijepljeni obolijevaju i umiru, što se naziva probojem infekcije ili probojem cjepiva (vaccine breakthrough) i to je slučaj sa svim vakcinama. Isto tako, moguće je da se cijepljeni zaraze, ali da ne razviju simptome. I američki i europski centri za kontrolu bolesti promatraju i bilježe takve slučajeve. Najosjetljivije su i dalje starije osobe, koje će usprkos cjepivu i dalje biti ranjivije od nekih necijepljenih osoba u tridesetim godinama života.

Zato se u najprocjepljenijim državama očekuje više slučajeva bolesti i smrti upravo među cijepljenima, pogotovo zbog delta varijante virusa, na koju cjepivo djeluje slabije. No, to ne znači da cjepiva ne štite i od smrti i od teških oblika bolesti, pa i širenja zaraze. Podaci prikupljeni u Velikoj Britaniji govore da dvije doze Pfizerovog cjepiva od alfa varijante štiti 93.7%, a od delte 88.0% (NEJM). Što se tiče Oxfordovog/AstraZenecinog ChAdOx1 cjepiva, učinkovitost je 74.5% protiv alfe i 67% protiv delte.

Podaci iz najprocjepljenijih zemalja svijeta zasad govore u prilog cjepivima, usprkos rastu broja novozaraženih na krilima jako zaraznog delta soja. Broj hospitalizacija i smrti od Covida ne može se usporediti s prijašnjim valovima epidemije. Primjer su i Izrael, i Velika Britanija, i SAD.

Izrael – neuspjeh u zaustavljanju delte i komplikacija kod starijih osoba

Izrael je procijepio 60 posto cjelokupnog, odnosno više od 80 posto odrasloga stanovništva. Ipak, udio cijepljenih među kritičnim slučajevima je visok. Ministarstvo zdravstva te zemlje navelo je prošli tjedan da je ukupno 61 pacijent u kritičnom stanju, a među njima ima 37 cijepljenih i 24 osobe koje nisu cijepljene. Od njih 37, samo je jedna osoba mlađa od 60, odnosno u pedesetim godinama života. Kod 24 necijepljenih u kritičnom stanju ima puno više mlađih osoba – 14 ih je mlađe od 50, a dvoje je mlađe od 40 godina.

Ministarstvo je najprije izašlo s podacima da je cjepivo učinkovito 64 posto u prevenciji infekcije delta varijantom, da bi kasnije reduciralo tu brojku na 39 posto. Ali ostaju pri tome da je cjepivo učinkovito u prevenciji hospitalizacije i ozbiljnih simptoma i tu se učinkovitost kreće oko 90 posto.

Pravi test za cjepiva tek dolazi na jesen, jer ljetne brojke vezane za broj slučajeva i smrti podsjećaju na prošlogodišnje. Lani je sve do druge polovice kolovoza broj preminulih u Izraelu bio jednoznamenkast, ali kasna jesen i zimski mjeseci donijeli su velik broj kritičnih i smrtnih slučajeva.

Britanija: Cjepiva učinkovita protiv delte

Studija iz lipnja napravljena od strane engleske agencije za javno zdravstvo (PHE) tvrdi da su i Pfizerovo i Oxfordovo cjepivo učinkoviti više od 90 posto protiv hospitalizacija od delta varijante, a slično je utvrđeno i u Kanadi. S dvije doze procijepljeno je oko 70 posto odraslog stanovništva Ujedinjenog Kraljevstva i hospitalizacije su pod kontrolom, no daleko od toga da su na nuli.

Mediji su početkom srpnja izvještavali kako se drugi i treći val pandemije  usporedivi po broju zaraženih, ali se mogu usporediti po broju smrti i hospitalizacija, što je prikazano i impresivnom infografikom. U trećemu valu, naime, većina je odraslih cijepljena, pogotovo rizične skupine. Početak trećeg vala računa se od sredine svibnja 2021., dok se za početak drugoga vala uzima rujan 2020.

Ovdje je također moguće raspravljati o tome je li ljetna slika pandemije (3. val) usporediva sa zimskom (2. val), kada je Britanija imala rekordan broj preminulih. Zato je moguće usporediti ovo ljeto s prethodnim.

Ujedinjeno Kraljevstvo je u srpnju prošle godine imalo najviše oko 50 smrtnih slučajeva dnevno, a ovog srpnja najviši dnevni broj zabilježenih smrtnih slučajeva nešto je manji od sto. No broj infekcija je neusporediv: prošle godine u srpnju nisu prelazile tisuću dnevno, dok u srpnju 2021. idu do čak 55 tisuća dnevno.

SAD: Umiru mahom necijepljeni

Službene brojke u SAD-u vezane za smrt od Covida su potpuno nedvosmislene. Manje od jedan posto preminulih u SAD-u otpalo je u svibnju na cijepljene protiv Covida, odnosno od ukupno 18.000 preminulih od Covida, 150 ih je primilo obje vakcine. Cijepljeni su činili i oko 1 posto hospitaliziranih. Scenarij se ponovio i u lipnju, kada je više od 99 posto preminulih bilo iz redova nevakcinisanih, a trend se ne mijenja ni u srpnju.

Naime, ovih je dana potpredsjednica SAD-a Kamala Harris ustvrdila da necijepljeni sačinjavaju “gotovo sve smrti od Covida-19 u SAD-u”.

Niz medija (Newsweek) prenio je priču liječnice Brytney Cobia iz Alabame. Većina njenih pacijenata s Covidom odlučila se ne cijepiti zbog čitanja raznih teorija na internetu i u pravilu se nitko od njih nije savjetovao s obiteljskim liječnikom.

“Primam mlade zdrave ljude u bolnicu s vrlo ozbiljnim infekcijama od Covida. Jedna od posljednjih stvari koje naprave prije nego što ih intubiraju jest da mole za cjepivo. Držim ih za ruku i kažem im da mi je žao, ali da je prekasno”, navodi Cobia, zaposlena u Medicinskom centru Grandview u Birminghamu.

Prema Centru za kontrolu bolesti, do 12. srpnja hospitalizirano je 5.189 cijepljenih, od čega oko tisuću i pol asimptomatskih koji su u bolnici završili zbog bolesti nepovezanih s Covidom. Preminule su 1.093 cijepljene osobe (Slate). U tom trenutku cijepljenih Amerikanaca s obje doze bilo je 160 milijuna.

(Ne)sviđanje stožeru i ostale distopije

Veći dio sukreatora ove kompilacije smatra da je covid putovnica ne samo paravan za ograničavanje drugih sloboda, već i uvod u nešto daleko gore. Grgičin i dr. Lidija Gajski smatraju da Covid putovnice služe ograničavanju kretanja iz kuće, ne samo preko granice. Grgičin navodi:

Svrha QR kôda je da… ograniči kretanje onima koji im se ne sviđaju. Ako stožer ne slušate bespogovorno, oni će već izmisliti neki način kako da vam zabrane izlazak iz kuće, odlazak u trgovinu, bolnicu itd.

Na tom je tragu i Lidija Gajski, koja smatra da se digitalnom potvrdom ne kupuje ni zdravlje, niti sloboda, već ulazak u digitalno ropstvo.

Budu li željeli produžiti iskaznicu, morat će raditi samo ono, onoliko i onako kako odredi vlastodržac. Kupovati samo određenu hranu i druge potrepštine, trošiti samo određenu količinu novca i energije, kretati se samo kuda je dopušteno, konzumirati samo preporučene kulturne i zabavne sadržaje, školovati se samo u određenim učilištima, informirati se samo iz ponuđenih izvora, govoriti samo o dozvoljenim temama, družiti se samo s ispravnim ljudima, koristiti samo određene zdravstvene usluge i pristajati na kojekakve zahvate na tijelu. U protivnim, ostat će bez Covid iskaznice.

Stipe Kutleša tvrdi da sve veći broj ljudi shvaća da je takozvana pandemija Covida-19 prevara, ali i da prihvaćanje Covid putovnica neće biti kraj, niti povratak na staro stanje.

[Bit će to] početak novih i još gorih stvari. Nije više tajna da se govori o tzv. čipiranju kao načinu kontrole ljudi, zapravo pristajanju na žig zvijeri iz biblijske Knjige otkrivenja.

Ružica Razum također se boji da će “unutrašnji čipovi zamijeniti vanjske putovnice”.

Teško je polemizirati s distopijama koje će se možda desiti jednoga dana. Moć, novac i kontrola su oduvijek bili pokretači raznoraznih vlastodržaca, kapitalista, religijskih i drugih vođa, a tehnologije se usložnjavaju i (p)ostaju oruđem uvijek iznova u rukama onih koji već raspolažu velikom moći, novcem i kontrolom. Koliko će uspjeti ugrabiti, dakako, ovisi o institucijama i otporu stanovništva koje planiraju podjarmiti i to je motiv koji se ponavlja kroz povijest. Važan faktor je zasigurno i promišljanje prava na privatnost, kojega se brojni korisnici interneta isuviše olako odriču u svojim svakodnevnim online-aktivnostima.

Međutim, sve izvjesnija budućnost prema projekcijama prirodnih znanosti, ne društvenih ili tehnoloških, govori da se snažno preporučena vakcinacija neće zaustaviti na Covidu-19 i to ne nužno protiv uzročnika do sada neotkrivenih bolesti. Putnici se već sada moraju cijepiti ako žele tzv. žutu knjižicu, koja je uvjet za posjećivanje nekih zemalja tropskoga pojasa čiju listu Svjetska zdravstvena organizacija redovno ažurira.

Žuta groznica je trenutačno jedina bolest za koju je potrebno imati Međunarodno uvjerenje o cijepljenju, za ulazak u pojedine zemlje (zemlje u kojima postoji rizik prijenosa i/ili zaraze žutom groznicom)… Prilikom cijepljenja izdaje se Međunarodno uvjerenje o cijepljenju („Žuta knjižica“) koje postaje valjano 10 dana nakon cijepljenja. (Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar)

Klimatske promjene su uvjerljiv razlog zašto treba računati na uvođenje vakcinacije protiv niza grozomornih bolesti koje posreduju komarci. Uz vrlo agresivnog azijskog tigrastog komarca, inkriminirana je vrsta i egipatski (Aedes aegypti). Za njega u Europskom centru za kontrolu bolesti smatraju da mu ne treba puno da ponovo naseli Mediteran. Dovoljno je da mu jajašca ne uništi mraz, a onda može krenuti u pohod jugom Europe i širiti viruse protiv kojih cjepiva još ni nema. Obje ove vrste komaraca prenose, primjerice, Chikungunya groznicu koja je u Hrvatskoj prvi puta zabilježena 2017. kao uvozni slučaj iz Costa Rice. Osim žute i Chikungunya groznice ovi komarci posreduje i uzročnike drugih bolesti, poput denga groznice, virusa Zapadnog Nila i Zika virusa, koji uzrokuje mikrocefaliju djece kod majki inficiranih u trudnoći.

Povećanje temperature igra i za povratak malarije u Europu, kao i širenje bolesti posredovanih krpeljima poput Lajmske bolesti. Čovječanstvo se do sada borilo protiv takvih zaraza lijekovima, uništavanjem komaraca i cjepivima. Hoće li i u vjerojatnom scenariju širenja ovih bolesti, primjerice Dalmacijom, društvene mreže brujati više o kontroli umova ili kontroli bolesti, teško je reći.

Izvjesno je i da u Hrvatskoj ima relativno malo pobunjenika protiv niza skupih i restriktivnih mjera koje svakodnevno trpe vozači na hrvatskim i drugim europskim cestama, a također je riječ o kontroli slobode kretanja. Policija svakodnevno zaustavlja građane zbog prevelike brzine, par čašica koje su popili s društvom, nevezanog pojasa, svjetala koja ne rade na automobilu ili minornih kvarova zbog kojih izriče kazne i prijeti oduzimanjem prava na upravljanje motornim vozilom. Pritom se to pravo a priori masno naplaćuje kroz namete na gorivo, registracije, tehničke preglede i cestarine na prometnicama plaćenim javnim novcem.

Istovremeno, na hrvatskim je cestama u čitavoj 2019. godini preminulo manje od 300 osoba, dok se Covidom-19 tumači najsmrtonosniji mjesec u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata. U prosincu 2020. godine Hrvatska je bila vodeća zemlja prema broju umrlih od covida-19 u Europi; preminulo je 7395 osoba. To je za 3225 više od prosinca 2019., pri čemu je Covidu-19 pripisano oko dvije tisuće smrti.

‘Oni detektorom znaju jeste li ga primili’

Međutim, ove brojke nisu dovoljne da uvjere umirovljenu pedijatricu Nadu Jurinčić. Ona tvrdi da vakcine protiv Covida-19 uopće ne služe kontroli bolesti koja pogađa primarno stariju i bolesnu populaciju, kakve u Europi ima natprosječno u odnosu na ostatak globusa. Konceptualno i definicijski, navodi Jurinčić, te vakcine nemaju veze s cjepivom, već se radi o “k-pripravku”, pripravku za kontrolu, zbog čega se posredstvom Covid-putovnica provodi suspenzija povelja o ljudskim pravima:

Zašto je zločinačkim vladama svijeta toliko važno da dobiju kritičnu masu primatelja k-pripravka, kojeg lažno predstavljaju kao cjepivo? Zato što se u njemu nalazi tehnološki princip kontrole pojedinca… Jer oni detektorom znaju jeste li ga primili ili ne. Za to im nisu potrebne Covid putovnice. One su samo psihološki manevar da vas prisile na primanje k-pripravka.

Ne postoji detektor kojim se može utvrditi da li je osoba cijepljena ili nije. Ne postoje metali u Covid cjepivima (CDC), niti grafen oksid kojemu se neutemeljeno pripisuju magnetna svojstva. Postoji testiranje na antitijela, koja se ne moraju proizvesti kod dijela cijepljene populacije ili mogu biti proizvod prirodne infekcije. Međutim, EU digitalnu Covid potvrdu nije moguće dobiti temeljem serološkog testiranja.

Josipa Juričev Sudac nazvala je cjepivo eksperimentalnim genskim pripravkom, za koje brojni svjetski eksperti kažu da je nepotrebno, neučinkovito i opasno.

Tome svjedoče deseci tisuća umrlih i stotine tisuće oštećenih cjepivom i to prema službenim statistikama, a stvarno stanje je i gore.

O zloupotrebi javnih podataka o broju prijava sumnji na nuspojave pisali smo ranije [1, 2]. Ne radi se o službenim statistikama, nego o bazi podataka u koju se na europskoj (EudraVigilance) ili nacionalnoj razini (HALMED, VAERS, TGA) prijavljuje sumnja na nuspojave. To čine građani i zdravstveni radnici, a prijave se kasnije evaluiraju temeljem uvida u liječničku dokumentaciju pa i putem obdukcije te se donosi zaključak o uzroku smrti. Reći da je broj umrlih veći od tih statistika je itekako pretjerano, budući da se velika većina tih prijava ne dovodi u vezu sa cijepljenjem.

Američki VAERS, primjerice, navodi da su izvještaji o smrti nakon cijepljenja protiv Covida rijetki. Od 14. prosinca 2020. do 19. srpnja 202. u SAD-u je podijeljeno više od 339 milijuna doza cjepiva COVID-19, a VAERS je primio 6.207 prijava smrti (0,0018%). To je inače broj umrlih u SAD-u od Covida samo ovoga mjeseca, do 25. srpnja. Agencija za hranu i lijekove zahtijeva da zdravstveni radnici VAERS-u prijave svaku smrt nakon cijepljenja protiv COVID-19, čak i ako nije jasno je li cjepivo uzrok, napominje CDC na svojim stranicama:

Izvještaji o neželjenim događajima VAERS-u nakon cijepljenja, uključujući smrtne slučajeve, ne moraju nužno značiti da je cjepivo uzrokovalo zdravstveni problem. Pregledom dostupnih kliničkih podataka, uključujući potvrde o smrti, obdukciju i medicinsku dokumentaciju, nije utvrđena uzročna veza s cjepivima COVID-19. Međutim, nedavna izvješća ukazuju na vjerojatnu uzročno-posljedičnu vezu između cjepiva J&J / Janssen Covid-19 i TTS-a (sindrom tromboze s trombocitopenijom, op.a.), rijetkog i ozbiljnog štetnog događaja – krvnih ugrušaka s niskim trombocitima – koji je uzrokovao smrt.

Ne navode koliko je od tih šest tisuća smrti povezano s TTS-om, no australska Administracija za terapeutska dobra (TGA) navodi da je zabilježeno 87 slučajeva TTS-a nakon podijeljenih 6,1 milijuna doza cjepiva Oxford/AstraZeneca, od čega ih je pet rezultiralo smrću. To je, pak, 0.0000819% slučajeva.

NADOPUNA: Evolucijski genetičar Tomislav Domazet Lošo u srpnju 2021. godine iznio je tvrdnju da se mRNA iz cjepiva može ugraditi u jezgru ljudske stanice te izazvati tumore i nasljedne bolesti izmjenom genoma. Nije dokazano da se to doista događa, iako je mehanizam koji Domazet Lošo opisuje teoretski moguć. Više o tome možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.