Razotkriveno

Dekan lažnog medicinskog fakulteta širi antivaksersku propagandu

Krešimir Pavelić, dekan "Medicinskog fakulteta" u Puli na kojem uopće nema studija medicine, širi antivaksersku propagandu o cjepivu protiv Covida-19.
Krešimir Pavelić
Screenshot

Društvenim mrežama širi se snimka govora (arhivirano ovdje) koji je Krešimir Pavelić održao na okruglom stolu vanparlamentarne stranke Promijenimo Hrvatsku.

Pavelić se na početku videa predstavlja kao dekan Medicinskog fakulteta u Puli, čime se prezentira kao stručnjak za pitanja o kojima govori. Gledateljima najavljuje da će iznijeti “najnovije podatke” o Covidu-19 te tvrdi:

“Podaci koje iznosim su službeni, bilo da su objavljeni u znanstvenim časopisima ili agencijama koji prate učinke lijekova i cjepiva”.

Međutim, nakon ove Pavelićeve tvrdnje uslijedio je niz dezinformacija, tj. činjenično netočnih i manipulativnih tvrdnji kojima se cjepivo protiv Covida-19 lažno pokušava prikazati štetnim i opasnim po ljudsko zdravlje.

Dekan “Medicinskog fakulteta” na kojem nema studija medicine

Prije nego se pozabavimo sadržajem Pavelićevog izlaganja, nužno je spomenuti neke činjenice iz njegove biografije. Faktograf je već pisao o Pavelićevim javnim istupima (1, 2). Utvrdili smo da je širio notorne dezinformacije o Covidu-19 i cjepivima protiv te bolesti, među kojima su neke bile sasvim redikulozne (poput npr. tvrdnje da je pandemija Covida-19 najavljena još 2012. i to ceremonijom otvaranja Olimpijskih igara u Londonu).

Pavelićeve šarlatanske izjave nužno su nas nagnale da postavimo pitanje kako osoba koja promovira neznanstvene, činjenično neutemeljene tvrdnje uopće može biti dekan Medicinskog fakulteta. Pokazalo se da je odgovor na to pitanje zanimljiviji nego što smo mislili, odnosno da Medicinski fakultet u Puli postoji samo na papiru, ali ne i u praksi.

Pavelić je, naime, dekan fakulteta koji se predstavlja kao medicinski, iako na njemu nije moguće steći titulu doktora medicine. Na fakultetu se izvode samo studiji sestrinstva. Pavelićev fakultet pokušao je pokrenuti studij medicine, ali to im nije pošlo za rukom; nisu uspjeli dobiti dozvolu Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje. U odbijenici Nacionalnog vijeća stoji da Pavelićev fakultet ne zadovoljava uvjete potrebne da bi provodili studij medicine, među ostalim zbog toga što im nedostaje kvalificiranog kadra.

Usprkos tome, najnovije Pavelićeve dezinformirajuće izjave proširile su se i mimo društvenih mreža. O Pavelićevim tvrdnjama izvijestili su brojni mediji. Mnogi među njima istaknuli su već u naslovu da Pavelić širi teorije zavjere (Jutarnji list, Index.hr, N1, Telegram, 24sata). Međutim, neki su rubni i mainstream mediji Pavelićeve tvrdnje potpuno nekritički prezentirali svojim čitateljima (Dalmatinski portal, RTL, Narod.hr), dovodeći ih tako u zabludu o sigurnosti cjepiva protiv Covida-19.

Lažno tvrdi da su cjepiva opasna

Na početku svog izlaganja Pavelić tvrdi da se komplikacije koje izaziva cjepivo “uglavnom krije u sredstvima javnog informiranja”, iako su, kako kaže, “problemi zapravo sa znanstvenog i medicinskog stajališta zastrašujući”.

Ovu tezu Pavelić u svom govoru dalje argumentira nizom činjenično netočnih i manipulativnih tvrdnji. Međutim, dezinformacije koje iznosi za Pavelića predstavljaju krunski dokaz “da se cjepiva hitno maknu a protagonisti propagande privedu pravdi”.

Pa krenimo redom u razotkrivanje Pavelićevih manipulacija i činjeničnih netočnosti.

“Europski sustav EudraVigilance na dan 8.5. spominje 10 tisuća smrtnih slučajeva i preko 400 tisuća štetnih posljedica cijepljenja. Kad se promatra sadašnja mjesečna statistika onda je to 2500 mrtvih mjesečno i sto tisuća štetnih posljedica mjesečno”, kaže Pavelić.

O manipulaciji brojkama iz sustava EudraVigilance, baze podataka Europske agencije za lijekove (EMA) koja se koristi za prijave nuspojava cjepiva, Faktograf je već pisao.

Radi se o dezinformaciji koju su hrvatski antivakseri uvezli s inozemnih portala, a koja pogrešno predstavlja prirodu i svrhu baze podataka EudraVigilance. To, naime, nije baza koju vode i održavaju stručnjaci EMA-e, već o sustavu za prikupljanje tzv. spontanih prijava.

Prijavu u bazu EudraVigilance putem interneta može unijeti bilo koji građanin. Točnost tako unesenih prijava se ne provjerava. Ranije se već pokazivalo da su organizirane antivakserske grupacije koristile ovaj i slične sustave da bi lažno prijavljivale nepostojeće nuspojave cijepljenja.

I na samoj internetskoj stranici baze EudraVigilance stoji da se podaci iz te baze ne mogu koristiti kao evidencija zabilježenih nuspojava, jer EMA ne može jamčiti za točnost podataka koje su građani unijeli u sustav.

Isti takav sustav, koji se zove VAERS, postoji i u SAD-u. Njega Pavelić također spominje.

“Sustav SAD-a VAERS pak navodi 4000 mrtvih i 200 tisuća štetnih nuspojava. Ističe se kako je u četiri mjeseca ove godine bilo više umrlih od Covid cjepiva nego ukupno umrlih od drugih cjepiva u VAERS sustavu od 1990. godine”, kaže Pavelić.

Faktograf je u više navrata pisao o dezinformacijama koje proizlaze iz manipulativnog i netočnog tumačenja podataka iz baze VAERS (1, 2, 3, 4, 5, 6). Također se radi o bazi podataka u kojoj građani mogu slobodno ostavljati upise o navodnim nuspojavama i posljedicama cjepiva i lijekova. Iako je VAERS sustav kojim upravlja američka država, tj. nalazi se u nadležnosti Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) i Američke agencije za drogu i lijekove (FDA), ove institucije ne odgovaraju za točnost unesenih podataka. Protivnici cijepljenja stoga koriste VAERS kako bi lažno prijavljivali nuspojave u svrhu promoviranja antivakserske ideologije.

Na podacima iz VAERS-a utemeljena je i Pavelićeva tvrdnja da je “u četiri mjeseca ove godine bilo više umrlih od Covid cjepiva nego ukupno umrlih od drugih cjepiva od 1990. godine”. Radi se o dezinformirajućoj tvrdnji koja je ponikla u američkom javnom prostoru. Raširili su je protivnici cijepljenja na društvenim mrežama, a popularizirao ju je popularni TV voditelj Tucker Carlson, čija je emisija na Fox Newsu poznata kao jedan od vodećih američkih rasadnika dezinformacija.

Fact checkeri američkog dnevnog lista USA Today upravo su se ovog tjedna bavili provjeravanjem točnosti tvrdnje koju sad ponavlja i Pavelić. Opisali su kako funkcionira VAERS te pojasnili zbog čega se brojke iz ove baze podataka ne mogu tretirati kao dokaz štetne posljedice određenog cjepiva.

Dodatno pojašnjenje dao im je i dr. Tom Shimabukuro, zamjenik direktora CDC-ovog Ureda za sigurnost imunizacije. Evo što on kaže:

“Tvrdnje koje impliciraju da su smrti koje se dogode nakon vakcinacije isto što i smrti koje je uzrokovala vakcinacija su znanstveno netočne, obmanjujuće i neodgovorne. Cjepiva su jedan od alata koji će pomoći SAD-u da se vrati normalnom životu. Cjepiva spašavaju živote. CDC preporučuje da svi koji mogu prime cjepivo”.

Manipulacije podacima iz Izraela

Pavelić se nadalje poziva na slučaj iz Izraela pa tvrdi:

“Israeli Public Emergency Council for Covid-19 Crisis traži u otvorenom pismu Ministarstvu zdravstva zabranu cijepljenja osoba mlađih od 30 godina. Službeni podaci za mlade od 20 do 24 godine pokazuju dramatičan rast smrtnosti”.

Pismo na koje se Pavelić referira doista postoji, ali tvrdnja “o dramatičnom rastu smrtnosti” među mladima u dobi od 20 do 24 godine je netočna.

Najprije treba objasniti da izraelsko tijelo na koje se Pavelić poziva nije nikakva javna agencija niti ustanova, već udruga izraelskih liječnika. Radi se o udruzi koja je osnovana prvenstveno s ciljem javnog kritiziranja politiziranog upravljanja korona krizom od strane režima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. U javnim nastupima uglavnom su kritizirali način na koji su izraelske vlasti uvodile lockdown i propitivali svrhu takvih metoda suzbijanja epidemije (NBC News, i24 News, Times of Israel).

Zbog toga su se i nazvali “Izvanredno javno vijeće za korona krizu” (eng. Public Emergency Council for the Coronavirus Crisis). Točno je da je ta udruga nedavno poslala pismo Ministarstvu zdravstva u kojem traži obustavu cijepljenja osoba mlađih od 30 godina (pismo na izvornom hebrejskom dostupno je na njihovoj službenoj stranici).

Pavelić je, međutim, u svom izlaganju propustio opisati razloge koji su izazvali slanje takvog pisma. Naime, izraelsko Ministarstvo zdravstva početkom lipnja objavilo je da su zaprimili studiju koja je pokazala povezanost između Pfizerovog cjepiva protiv Covida-19 i razvoja miokarditisa, upale srčanog mišića. O tome je pisao i portal časopisa Science.

Pokazalo se da se miokarditis, najčešće u vrlo blagom i jednostavno lječivom obliku, razvija kod jednog od 3000 do 6000 tisuća mlađih muškaraca koji su u Izraelu primili Pfizerovo cjepivo. U istraživanju su promatrani cijepljeni muškarci u dobi od 16 do 24 godine. U međuvremenu je i američki CDC objavio da se bilježi korelacija između razvoja miokarditisa i primljenog mRNA cjepiva (Pfizer ili Moderna), također uz napomenu kako se radi o vrlo rijetkim slučajevima.

Miokarditis je upala srčanog mišića koja se može manifestirati na različite načine. U nekim je oblicima lako lječiva i prolazi bez naročitih simptoma, ali kompliciraniji oblici miokarditisa mogu dovesti i do zgrušavanja krvi te posljedično srčanog ili moždanog udara. Takvi teži oblici miokarditisa među cijepljenim mlađim muškarcima u Izraelu nisu potvrđeni. Postoje dva smrtna slučaja (22-godišnja žena i 35-godišnji muškarac) za koja se sumnja da bi mogli biti uzrokovani miokarditisom izazvanim cijepljenjem, ali u oba ta slučaja uzroci smrti nisu još službeno potvrđeni (The Jerusalem Post).

Drugim riječima, postoji sumnja da mRNA cjepivo može kod mlađih osoba, posebno muškaraca, nakon druge doze uzrokovati miokarditis. No zasad je zabilježen vrlo mali broj takvih slučajeva (u Izraelu ih je promatrano ukupno 62, od čega 56 nakon druge doze cjepiva, a 55 među muškarcima). Statistika dakle kaže da se upala srčanog mišića razvija kod jedne od 100.000 cijepljenih osoba, da su najvećem riziku izloženi mlađi muškarci i da se uglavnom radi o blagim slučajevima. Suprotno Pavelićevim tvrdnjama, nije zabilježen nikakav “dramatičan rast smrtnosti”.

Niz netočnih tvrdnji

Pavelić dalje spominje i desetak bolesti za koje tvrdi da nastaju kao posljedica primanja cjepiva protiv Covida-19. Kaže da se podaci o tome mogu “naći i u službenim izvješćima”. Ne imenuje izvješća o kojima je riječ, ali mi ih nismo uspjeli pronaći. Nismo našli niti jednu studiju, niti mišljenje relevantnog znanstvenog autoriteta koji bi potvrdio ili makar sugerirao da se bolesti koje Pavelić navodi doista razvijaju kao posljedica cijepljena protiv Covida-19 (a spominje bolesti u rasponu od sindroma Guillain-Barré, preko narkolepsije do Kawasakijeve bolesti).

U završetku videa Pavelić poentira s nizom nesuvislih i dezinformirajućih tvrdnji.

Kaže da su osobe koje su preboljele Covid-19 diskriminirane jer ne mogu dobiti tzv. covid putovnicu bez da se cijepe. To nije sasvim točno. Zelenu covid potvrdu, koja se koristi za putovanja unutar Europske unije, mogu dobiti svi građani koji su cijepljeni ili preboljeli Covid-19 unutar zadnjih šest mjeseci, a potvrda se izdaje i temeljem negativnog PCR testa. Sve te informacije vidljive su na službenim stranicama na kojima se građani mogu informirati oko ove digitalne potvrde i zatražiti njeno izdavanje.

Pavelić dalje tvrdi i da osobe koje su cijepljene mRNA cjepivom ne smiju darivati krv. O dezinformaciji da cijepljene osobe ne smiju davati krv Faktograf je pisao još u ožujku ove godine. Tada nam je Tatjana Mušlin iz Savjetovališta za darivatelje krvi pri Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu objasnila da osobe koje su cijepljene mRNA cjepivom mogu darivati krv 48 sati nakon cijepljenja, a osobe koje su primile ostala cjepiva mogu darivati krv 28 dana nakon cijepljenja.

Pavelić tvrdi i da će do četvrtog vala širenja Covida-19 doći upravo zbog cijepljenja, tj. da cijepljene osobe prenose tzv. delta soj virusa, mutaciju koja je najprije zabilježena u Indiji. Poziva se pritom na izjavu Sir Davida Kinga za Sky News od 10. lipnja.

Sir David King bivši je glavni znanstveni savjetnik britanske vlade, koji je na Sky Newsu gostovao 7. lipnja te doista upozorio kako podaci sugeriraju da se priprema novi val širenja zaraze. Objasnio je to činjenicom da se dnevno bilježi oko 400 slučajeva zaraze među osobama koje su cijepljene objema dozama. Međutim, te osobe ne obolijevaju od Covida-19 zato što su cijepljene, kao što sugerira Pavelić, nego zato što je virus šireći se populacijom mutirao u oblik koji je otporniji na dostupna cjepiva. Također, i sam King je kasnije rekao da je pogriješio, tj. da je greškom znatno preuveličao broj osoba koje su virusom zaražene i nakon što su cijepljene.

Bivši saborski zastupnik vjeruje u teorije zavjere

Za kraj, bitno je reći da ni politička stranka koja je organizirala događaj na kojem je Paveliću otvoren javni prostor za iznošenje dezinformacija nije poznata kao naročito pouzdan izvor.

Njen predsjednik Ivan Lovrinović, inače redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, u Sabor je biran dvaput; najprije 2015. na listi Mosta, a zatim 2016. u koaliciji sa Živim zidom. U partnerstvu sa Živim zidom je Lovrinović pokušao u Sabor ući i na izborima 2020. godine, ali bez uspjeha.

Lider stranke Promijenimo Hrvatsku Lovrinović već se na samom početku pandemije Covida-19 istaknuo širenjem dezinformacija. U ožujku 2020. godine Faktograf je pisao o Lovrinovićevim činjenično neutemeljenim tvrdnjama da je virus SARS-CoV-2 zapravo biološko oružje Sjedinjenih Američkih Država. Lovrinović je bio sklon teorijama zavjere i dok je sjedio u saborskim klupama pa je tako doprinosio i širenju činjenično neutemeljenih tvrdnji o GMO hrani.

Ovaj tekst je nadopunjen 23. srpnja 2021. kako bi se ispravila pogreška koja nam se potkrala u izvornoj verziji. U izvornom tekstu je pisalo kako “Covid putovnicu” mogu dobiti građani koji su preboljeli Covid-19, iako točna informacija glasi da tu potvrdu mogu dobiti oni koji su Covid-19 preboljeli unutar zadnjih šest mjeseci, ako je bolest potvrđena PCR testom. O nelogičnostima u sustavu zbog kojih brojni građani ne mogu dobiti Covid potvrdu usprkos preboljenju, pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.