Razotkriveno

Omikron soj nije “najavljen” prije nekoliko mjeseci

Društvenim mrežama kruži slika kojom se sugerira da su Svjetska zdravstvena organizacija, Svjetski ekonomski forum, Sveučilište Johns Hopkins i Zaklada Billa i Melinde Gatesa najavili pojavu omikrona.
virus
Foto: Geralt/Pixabay

Društvenim mrežama diljem svijeta proširila se netočna tvrdnja da je novi soj SARS-CoV-2 virusa, nazvan omikron, zapravo bio “planiran” puno ranije. Sugerira se to objavom (arhivirana ovdje) koja je počela cirkulirati Facebookom i koju je na svom profilu podijelio privatni korisnik.

“Sve se zna”, napisao je u opisu objave koju čini ovaj screenshot:

omikron

Na objavljenoj tablici vide se logotipovi Sveučilišta John Hopkins, Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) te Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a sama tablica se sastoji od grčkog alfabeta te mjeseca u godini koji su napisani na španjolskom jeziku.

Stara dezinformacija

Iako je njeno širenje dodatno potaknuto pojavom omikrona, ova tablica, prema pisanju Reutersa, kruži internetom od srpnja 2021. godine. Cijela verzija tablice, na kojoj se vidi i logo Zaklade Bill i Melinda Gates, može se vidjeti na Twitteru, u objavi od 7. srpnja (dakle prije pojave omikron soja).

Kako navodi Reuters, nijedna od tih organizacija nije izdala navedeni dokument.

“Ovo je lažni dokument i nema nikakve veze sa Svjetskim ekonomskim forumom”, rekao je za Reuters Peter Vanham, voditelj komunikacija te organizacije.

Osim glasnogovornika WEF-a, Reutersu su isto potvrdili i glasnogovornici WHO-a i Zaklade Billa i Melinde Gates.

Reuters navodi kako nove varijante virusa ne mogu biti “zakazane” te kako virus ima svoj evolucijski put koji zna biti nepredvidiv. Virusi mutiraju tijekom vremena i SARS-CoV-2 pritom nije iznimka.

Prema tablici koja se širi Facebookom, delta varijanta bi se pojavila u lipnju 2021. Međutim, to je netočno zato što je taj soj pri put identificiran u Indiji prošlog prosinca, a ranija verzija uočena je još u listopadu 2020.

Fact-checker belgijskog Knacka Brecht Castel na YouTube je postavio prezentaciju koja pokazuje koliko je lako izraditi ovaj dokument koristeći samo Microsoft Excel. Također je izradio i mapu koja pokazuje države u kojima su fact-checkeri već zabilježili širenje ove tablice među korisnicima društvenih mreža.

Članak Svjetskog ekonomskog foruma

Osim ove objave, Facebookom ovih dana kruži i screenshot članka sa stranice Svjetskog ekonomskog forma koji se također proglašava “dokazom” da je pandemija isplanirana. Naime, kao datum objave članka navodi se 12. srpnja, a u njemu je podcrtano spominjanje B.1.1.529 varijante, odnosno, omikron soja virusa.

 

To, međutim, nije dokaz da se za soj znalo još prije četiri mjeseca. Riječ je o ažuriranom tekstu koji u svojoj originalnoj verziji (arhivirana ovdje), objavljenoj u srpnju, nije sadržavao informacije o omikron soju, koji je pak otkriven 9. studenog (Reuters).

Novootkriveni soj WHO je 26. studenog, prema savjetu Tehničke savjetodavne skupine WHO-a o evoluciji virusa, klasificirao kao zabrinjavajuć. Odluka se temelji na saznanjima da omikron soj ima nekoliko mutacija koje mogu utjecati na širenje virusa (WHO).

Još nije poznato je li omikron opasniji od delta soja novog koronavirusa. Detaljniji podaci o zaraznosti omikrona i težini simptoma koje izaziva, kao i o učinkovitosti postojećih Covid cjepiva i prirodno stečenog imuniteta protiv omikrona, trebali bi biti poznati u narednim tjednima.

S pojavom novog soja pojavile su se i nove dezinformacije koje su na tragu onih prijašnjih kakvo smo već razotkrili kao netočne. Faktograf je nebrojeno puta pisao o tome kako pandemija, iako je očekivana, nije isplanirana i inscenirana, kako teoretičari zavjera znaju tvrditi. Takve se teorije često nadovezuju na one o “novom svjetskom poretku” i “velikom resetu”, u kojima su česti protagonisti osnivač Microsofta Bill Gates, Svjetski ekonomski forum, UN itd. (1, 2, 3, 4, 5).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.