Razotkriveno

Ne postoji slučaj žene koja je “pobjegla iz bolnice jer su je htjeli ugušiti respiratorom”

U kontakt-emisiju lokalne TV Jadran javila se žena koja je opisala bijeg iz bolnice. Tvrdi da su je htjeli ugušiti respiratorom. Ništa od toga se nije dogodilo.
HINA/ Daniel Kasap/ dk (ilustracija)

Na društvenim mrežama i rubnim portalima širi se video isječak iz kontakt-emisije “Bez pardona”, koja se emitira na lokalnoj TV Jadran, a u kojem ženska osoba prepričava svoj bijeg iz bolnice nakon što su je, kako tvrdi, “pokušali ugušiti respiratorom”.

Primjer video zapisa koji se širi među korisnicima Facebooka arhiviran je ovdje. Tvrdnje iz ovog videa stigle su i do rubnih portala koji šire dezinformacije vezane za pandemiju Covida-19.

“ŠOKANTNA ISPOVIJEST! Htjeli su me ugušiti respiratorom!”, naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na rubnom portalu Crodex za kojega je Faktograf u više navrata ustanovio da širi dezinformacije (1, 2, 3).

“Jedne večeri tako se javila i jedna vidno uznemirena i uplašena gospođa, ogorčena sustavom, želeći podijeliti s ostalim gledateljima svoje traumatično iskustvo boravka na Covid odjelu jedne bolnice. Njenu priču donosimo u cijelosti”, piše portal Crodex i prenosi transkript tog poziva.

“Bez pardona” je emisija TV Jadrana koja zaprima pozive gledatelja te im otvara eter za iznošenje mišljenja i stavova o različitim aktualnim temama. Isječci iz ove emisije i ranije su se koristili za širenje dezinformacija vezanih za pandemiju Covida-19. Najčešće se radi o video zapisima koji su odrezani tako da prikazuju samo komentar gledatelja ili gledateljice koji se javljaju u emisiju, ali ne i eventualni naknadni komentar voditeljice. Na društvenim mrežama i rubnim portalima se mišljenja i tvrdnje gledatelja koji se javljaju u kontakt-emisiju TV Jadrana prezentiraju kao činjenice.

Gledateljica koja se javila u emisiju, između ostaloga, tvrdi da su ju pokušali ugušiti respiratorom, da je pobjegla iz bolnice te da je dozvala sina koji je potom zvao policiju.

Policija: Nije se dogodilo

Kako TV Jadran ima koncesiju za emitiranje na području Splitsko-dalmatinske županije, obratili smo se na adrese više institucija u toj županiji: Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinske županije te KBC-u Split. Pitali smo ih je li se opisani slučaj bijega iz bolnice doista dogodio.

Iz KBC-a Split odgovor nismo dobili, a iz NZJZ-a navedene županije su nam odgovorili da pitanja koja smo im postavili nisu u njihovoj nadležnosti. Iz policije nam je, međutim, rečeno da u njihovoj evidenciji nema opisanog događaja.

Policijsku upravu SDŽ smo pitali imaju li ikakvih saznanja o tome da su prošle godine u bolnici prisilno pokušavali osobu staviti na respirator te da je osoba zbog toga pobjegla iz bolnice. Također nas je zanimalo je li policija intervenirala zbog dojave da u bolnici prisilno pokušavaju osobu staviti na respirator, s obzirom na to da gledateljica tvrdi da je njen sin zvao policiju.

Kratko su nam odgovorili da “provjerom u službenim evidencijama nadležne policijske postaje nije evidentirana dojava događaja koji navodite u svom upitu”.

Cijepljenje u trudnoći

Gledateljica kontakt-emisije “Bez pardona” iznosi i druge dezinformacije. “Na Covid odjel nitko ne može kako se ne bi otkrila istina. Ljudi jadni odlaze bez obdukcije”, također je ustvrdila. Međutim, brojni su mediji izvještavali upravo s Covid odjela, kako splitske (HRT) tako i drugih bolnica (N1 Hrvatska, Dnevnik.hr, RTL, HRT). Etičnost takvog pristupa izvještavanja o epidemiji je upitna, no izvještavanja su se dogodila.

U isječku gledateljica također tvrdi da žene kao posljedicu cjepiva imaju pobačaje. Takva tvrdnja nije potkrijepljena znanstvenim istraživanjima. U lipnju 2021. su u znanstvenom časopisu The New England Journal of Medicine objavljeni preliminarni rezultati studije koja je ispitivala upravo učinak cjepiva kod trudnica, o čemu je Faktograf već pisao. U rezultatima istraživanja navodi se nisu uočeni sigurnosni problemi s cijepljenjem trudnica, ali uz ogradu da su zbog ograničene količine podataka potrebna dodatna istraživanja. Međutim, iz konkretnih brojki koje se u istraživanju navode jasno je da brojne žene bez ikakvih problema iznose trudnoću nakon što su primile cjepivo protiv Covida-19.

Na stranicama HZJZ-a navodi se da se cijepljenje preporučuje u bilo kojoj fazi trudnoće, a eventualno izbjegavanje u prvom tromjesečju nema znanstvenu podlogu već je rezultat općeg stava prema bilo kakvim intervencijama u ranoj trudnoći. Također, svoje preporuke su objavili i stručnjaci tri hrvatska stručna društva.

“Moramo prihvatiti činjenicu da svi lijekovi i cjepiva imaju određene nuspojave. Stoga je nužno u svakoj situaciji odvagnuti očekivanu dobrobit u odnosu na moguće štetne događaje. Na tom se principu bazira svakodnevni klinički rad. U konkretnoj ‘dilemi’ vezano uz primjenu cjepiva protiv COVID-19 tijekom trudnoće matematički izračuni koristi i rizika kroz mjeru vjerojatnosti neupitno i jedinstveno ističu cijepljenje kao neusporedivo bolji izbor”, piše u dokumentu Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju, Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu, Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju i Hrvatskog liječničkog zbora.

Faktograf je također pisao o promjenama u menstrualnom ciklusu koje su privremenog karaktera i za koje se još istražuje jesu li direktno povezane s cijepljenjem.

O tome kako se isječci iz kontakte-emisije Bez pardona šire i koriste za širenje dezinformacija Faktograf je već pisao (1, 2, 3), a dodajmo i da je vlasnik TV Jadrana Stipe Latković, kontroverzni poduzetnik najpoznatiji po devastaciji Vruje, jedinstvene uvale nedaleko od Omiša.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.