Razotkriveno

Zaprašivanje komaraca i edukativni video ne dokazuju postojanje chemtrailsa

Novi video temelji se na starim prilozima. Dezinformira javnost o kemtrejlsima, zaprašivanju, štetnosti telekomunikacijskih tehnologija i GMO sjemenu.
screenshot

“C-Trails, kem-trejlsi i slične stvari proglašeni ‘teorijama zavjere’… Svi ih vide, neki znaju, mali broj na to ukazuje, a gotovo nitko ništa ne poduzima…”, stoji u statusu na Facebooku uz video koji promiče teoriju o izmišljenom fenomenu chemtrailsa, ali je i povezuje sa znanstveno nepotvrđenim teorijama o štetnosti telekomunikacijskih mreža.

U tri dana snimka je prikupila više od 1700 dijeljenja, a pogledalo ga je 29 tisuća korisnika Facebooka.

Tekst koji se čita u videu je iz priloga epizode vanjskopolitičkog magazina “Paralele”, emitirane na Federalnoj televiziji iz BiH 23.9.2014. godine, dok su snimke u novom videu izmijenjene, a počeo se širiti početkom lipnja s društvene mreže Telegram.

BiH fact check portal Raskrinkavanje.ba o tom je prilogu pisao u travnju prošle godine kada se ponovno počeo dijeliti na profilima društvenih mreža u regiji.

Tekst u prilogu iz 2014. godine preuzet je iz članka objavljenog na web stranici Balkan Voice 25.7.2014. godine, a koji potpisuje Mladen Marić. Članak više nije dostupan, ali arhivirana verzija se može pročitati ovdje.

Neobilježeni avioni ne lete iznad zemalja regije

“Nebo iznad Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske zaprašuju neobilježeni avioni koji naše prostore zagađuju mješavinom opasnih otrova barija, aluminija i stroncija. Neobični tragovi u vidu bijelih linija koji se često pojavljuju na nebu iznad Sarajeva i ostalih gradova u BiH i Srbiji privukli su pažnju uznemirenih građana”, kaže narator na početku videa.

Na samom početku snimke izbačen je prvi dio rečenice koji je glasio “proteklih godina”. Netočna je tvrdnja da su 2014. u godinama ranije, ili sada “neobilježeni avioni” letjeli na nebu iznad Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Zbog radarskog sustava u sve tri države, gotovo je nemoguće da netko leti zrakoplovom, a da to ne primijeti kontrola leta, a nemoguće je da tih “neobilježenih” aviona koje nitko ne primjećuje ima više.

“Chemtrail je kemijski mlaz ili biološki agens koji se ispušta iz aviona na visokim nadmorskim visinama u svrhu tajnih programa. Postoje razne teorije čemu služe ovi kemijski mlazovi. Prema nekim verzijama, zaprašuju nas u svrhu upravljanja sunčanim zračenjem, kontrole stanovništva, promjene vremenskih prilika i biološkog ratovanja. Iako kemijski mlazovi uzrokuju respiratorne bolesti i ostale zdravstvene probleme, ovu teoriju znanstvena zajednica nikada nije prihvatila tvrdeći kako se radi o normalnim mlazovima iz aviona, te da ne postoje znanstveni dokazi koji bi podržali teoriju kemijskih mlazova”, kaže se u snimci.

Bijeli tragovi iza aviona su kondenzacijski tragovi

Postojanje tzv. chemtrailsa u novoj snimci “dokazuje” se bijelim tragovima, ponekad iza zrakoplova, a u drugim slučajevima na čistom nebu. Prema narativu koji šire pobornici teorije, a koja nije znanstveno dokazana, time se potvrđuje tajna zavjera za kontrolu vremenskih prilika ili, u opasnijoj formi, kemijsko “zaprašivanje” okoliša i stanovništva.

Tvrdnje širitelja teorija zavjera o “chemtrailsima” se razlikuju. Jedna od najpopularnijih je uvjeravanje da vlade masovno kontroliraju vremenske prilike te da znanstvenici izvode legitimna istraživanja kako bi se protiv klimatskih promjena borili procesom nazvanim geoinženjering, no ustvari potajno truju stanovništvo ili čak da tajne moćne grupe ljude prskaju kemikalijama kako bi bili popustljiviji te bi ih bilo lakše kontrolirati, pisao je BBC 2018. godine.

Što su kondenzacijski tragovi?

No, znanstveno je dokazano da se ti bijeli tragovi, tzv. contrailsi ili kondenzacijski tragovi, pod određenim uvjetima stvaraju iza ispuha mlaznog motora aviona. Uobičajeno nastaju pri letu aviona iznad 8000 metara gdje je temperatura zraka ispod – 40 °C. Zbog toga se tragovi ne pojavljuju pri polijetanju ili slijetanju zrakoplova, osim u slučajevima vrlo niskih temperatura na tlu.

Ako je okolni zrak dovoljno hladan, trag koji ostaje iza aviona sastojat će se od sitnih kristala leda. Kondenzacijski tragovi mogu biti vidljivi samo nekoliko sekundi ili minuta, a ponekad traju i više sati, ovisno o količini vodene pare iz motora zrakoplova i vlažnosti zraka. Dijele se i na one koji ostaju “na mjestu” i one koji se šire, a mogu se i “premještati” zbog jakog vjetra na velikim visinama.

Prvi puta su kondenzacijski tragovi zabilježeni tijekom i nakon Prvog svjetskog rata kada su zrakoplovi mogli doseći visinu dovoljnu za njihovo formiranje. Contrail je viđen 1919. godine tijekom leta pilota Zena Diemera, kada je uspio doseći visinu od oko 9500 metara iznad Münchena, piše The Globe Program.

Što je geoinženjering?

Britanska nacionalna meteorološka služba ideju geoinženjeringa opisuje kao “namjernu manipulaciju klimom širokih razmjera”, a kao jedna od mogućih formi navodi se i tzv. Menadžment solarne radijacije, koji bi uključivao i “ubrizgavanje” aerosola visoko u atmosferi. Takva forma geoinženjeringa je teoretski moguća, ali osim nekih predloženih eksperimenata manjih razmjera, nije nešto što se već događa, pisao je fact check portal Full Fact.

Snimku zaprašivanja komaraca predstavili kao dokaz trovanja ljudi

U režiranom videu se dalje nižu kadrovi zrakoplova koji ostavljaju kondenzacijske tragove, ali se pokazuju i američki vojni piloti, spremnici u zrakoplovu i polja, čime se ponavlja klasičan narativ iz teorija o chemtrailsima da se otrovima iz zraka zaprašuje okoliš.

No, snimka američkih vojnih pilota i spremnika u zrakoplovu nije prikaz trovanja ljudi iz zraka, već je video zaprašivanja komaraca u Teksasu koje je provedeno nakon što se broj insekata povećao zbog uragana Harvey 2017. godine. Taj se video i dalje može vidjeti na YouTubeu.

“Koje su posljedice zaprašivanja za ljude? Kronični umor, glavobolja, gubitak kratkoročnog pamćenja i koncentracije, depresija, slabljenje imuniteta, kašalj i bolovi u grudima, upale dišnih puteva, krvarenje iz nosa, peckanje očiju, podrhtavanje očnih kapaka, ukočenost vrata, nepravilan rad srca, problemi s krvnim žilama i krvnim tlakom, infekcije i iritacije mokraćnih i dišnih puteva, alergije, astma, kožne bolesti i karcinom”, navodi se u tekstu koji se čita iz originalnog priloga.

Nabrojani simptomi su poprilično raznovrsni i uobičajeni, te se mogu pripisati nizu drugih bolesti i zdravstvenih stanja, stoga ne predstavljaju nikakav dokaz postojanja “chemtrailsa”, pisalo je prošle godine Raskrinkavanje.ba.

Snimka žene s krvavim nosom je iz edukativnog videa

No, u novom videu se još dodaje i titl u kojem se u priču uvodi nova znanstveno nepotvrđena teorija o štetnosti telekomunikacijskih mreža.

“Sve ovo nabrojano su i posljedice RF EMG zračenja 4G, 4G+ i 5G mreže”, piše u titlu na snimci dok se u pozadini vidi kadar žene kojoj iz nosa curi krv.

No, žena kojoj curi krv iz nosa nije “žrtva” chemtrailsa, a niti zračenja radiofrekvencijskih polja, kao što bi se to moglo zaključiti iz videa. Njezina snimka preuzeta je iz edukativnog video na YouTubeu namijenjenog pacijentima koji koriste lijekove protiv zgrušnjavanja krvi. U toj se snimci objašnjava kako zaustaviti curenje krvi iz nosa te nema nikakve veze s chemtrailsima ili potencijalnom štetnošću elektromagnetskih polja.

Ne postoje dokazi da je 5G tehnologija štetna za zdravlje

O dezinformacijama povezanima s 5G mrežom Faktograf je već pisao (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). Faktograf se već bavio tvrdnjama da je 5G tehnologija štetna za zdravlje, a pisali smo i o tome da većina istraživanja nisu pronašla konkretne veze između korištenja mobitela i razvoja tumora, ali u nekim studijama rezultati su bili dovoljno nejasni da se ukazala potreba za daljnjim istraživanjem.

Dr. sc. Mirta Milić s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu pojasnila je da “trenutno ne postoje znanstveno potvrđeni dokazi o mogućoj štetnosti postojećih bežičnih tehnologija za ljudsko zdravlje, ako se poštuju ograničenja o najvišim dopuštenim vrijednostima izloženosti za pojedinu frekvenciju i za ukupnu izloženost po svim frekvencijama, pa tako nema razloga za zabranu uvođenja tehnologije 5G sve dok se poštuju odgovarajuće razine izloženosti”.

Kako je Faktograf također već pisao, telekomunikacijske tehnologije koriste neionizirajuća zračenja, koja nemaju dovoljno energije da bi izazvali oštećenje DNK i prouzročili oštećenje stanica. 4G i 5G tehnologije koriste valove veće frekvencije od starijih mobilnih mreža, no one i dalje nemaju dovoljno energije da bi izazvale spomenuta oštećenja ili biološke promjene. Naime, kako frekvencija raste, dubina prodiranja u biološka tkiva opada (Nature, ICNIRP).

Prema stručnjacima koji proučavaju biološke učinke elektromagnetskog zračenja, radio valovi postaju sigurniji na većim frekvencijama, a ne opasniji. Opasne mogu biti izuzetno visoke frekvencije energije, poput rendgenskih zraka, koje se ponašaju drugačije i predstavljaju rizik za zdravlje (New York Times).

Zbog toga postoji slaganje da je zabrinutost od štetnih zračenja razumljiva, no stručnjaci kažu da se u slučaju radio valova radi ipak o manjoj opasnosti od primjerice sunčevih ultraljubičastih zraka kojima smo svakodnevno izloženi, a koje mogu dovesti do raka kože (BBC). Kao što je Faktograf pisao u ranijim tekstovima na ovu temu, frekvencija 5G mreže niža je od frekvencije vidljive svjetlosti, kojoj smo svakodnevno izloženi.

Katastrofalne svibanjske poplave dogodile su se 2014., a ne ove godine

“Nakon katastrofalnih svibanjskih poplava u BiH, Srbiji i Hrvatskoj američka korporacija Monsanto donirala je 445 tisuća eura vrijedno sjeme kukuruza poljoprivrednicima u Srbiji, Hrvatskoj i BiH. Mnogi smatraju kako je time ova korporacija iskoristila najgore poplave u proteklih 120 godina kako bi u ove tri zemlje potpuno i u tajnosti, pod maskom humanosti i solidarnosti, na njihova polja uvela GMO sjeme”, kaže se u videu.

Iako su autori novog videa pokušali “zamaskirati” činjenicu da je tekst iz 2014., ostala im je formulacija o “katastrofalnim svibanjskim poplavama u regiji”. Ove godine u svibnju nije bilo većih poplava u regiji, ali ih je bilo 2014. Monsanto je, zaista, tada donirao sjeme kukuruza, rajčice i salate državama regije, ali su tvrdili da nije riječ o GMO sjemenu. Portal Dnevnik.hr tada je pisao da su slavonski seljaci skeptični donacijom te su tvrdili da ono neće u njihovu zemlju.

‘Sjeme donirano Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini je tradicionalno, uobičajeno i nije genetski modificirano. Ovo sjeme nije GMO. Svi koji tvrde drugačije govore neistinu’, očitovali su se tada iz Monsanta koji je Hrvatskoj, Srbiji i BiH donirao sjeme u vrijednosti od gotovo pola milijuna eura.

Trovanje Vijetnamaca u ratu prije 60 godina nije dokaz da nas sada zaprašuju otrovima

“Monsanto je jedna od sedam kompanija koja je proizvodila otrovni herbicid Agent Orange koji je američka vojska masovno koristila za vrijeme rata u Vijetnamu. Zbog korištenja ovog otrova ubijeno je ili osakaćeno oko 400 tisuća Vijetnamaca, a oko 500 tisuća djece rođeno s teškim defektima”, navodi narator u snimci, dok se u pozadini izmjenjuju snimke bolesne djece iz vijetnamske bolnice i, ponovno, zaprašivanje komaraca u Teksasu iz 2017. godine.

Agent Orange je herbicid koji je američka vojska koristila u vijetnamskom ratu, što je imalo nesagledive posljedice po zdravlje stanovništva. Korištenje ovog herbicida zabranjeno je 1971. godine te se on više ne proizvodi.

Iako su navodi o Agent Orangeu u prilogu emisije “Paralele” uglavnom istiniti, teško je uvidjeti kako događanja iz rata koji se dogodio u Aziji prije više od 60 godina, mogu poslužiti kao “dokaz” da avioni koji lete na nebu u regiji danas ispuštaju otrovne kemikalije, pisao je prošle godine portal Raskrinkavanje.ba.

Zaključno, autori novog videa temeljenog na prilogu iz 2014. dezinformiraju javnost ne navodeći činjenicu da je tekst nastao prije 8 godina i da se katastrofalne poplave nisu dogodile ovog svibnja. U tekstu se lažno tvrdi da neoznačeni avioni lete iznad Hrvatske, Srbije i BiH i otrovom zagađuju okoliš što se dokazuje bijelim tragovima na nebu. No, ti bijeli tragovi nisu otrov već kondenzacijski tragovi.

Kao “dokaz” zaprašivanja otrovom lažno se koristi i stvarna snimka tretiranja komaraca u Teksasu 2017. godine, dok se edukativni video o zaustavljaju curenja krvi iz nosa lažno koristi kako bi se “dočarale” posljedice trovanja ljudi, ali i znanstveno nedokazane štetnosti telekomunikacijskih mreža. Manipulativno se koristi stvarno trovanje Vijetnamaca tijekom rata prije 60 godina kako bi se “dokazalo” da se ono događa i danas na našim prostorima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.