Razotkriveno

Kakve veze sabotaža 5G infrastrukture u Francuskoj ima s “Velikim resetom”?

Sustavno uništavanje 5G infrastrukture u Francuskoj se na Facebooku povezuje s teorijom zavjere o tzv. Velikom resetu.
Photo by Jakub Pabis on Unsplash

Na Facebooku je više od 350 puta podijeljen post (arhiviran ovdje) u kojem se tvrdi da se u Francuskoj rađa “pobuna protiv 5G infrastrukture” koja može “stvoriti prepreke za planove Velikog reseta”.

Post glasi ovako:

Sa Telegrama : “PROTUNAPAD,POBUNA U FRANCUSKOJ Pobunjenici u FRANCUSKOJ objavili su RAT infrastrukturi Četvrte industrijske revolucije. Sve veći pokret OTPORA SABOTIRA nadaleko omraženu 5G mrežu. Prema trodijelnom izvješću na Reporterreovoj web stranici, “Antene su zapaljene,optički kabeli prerezani,jarboli odvrnuti. NOĆU ljudi PALE građevinsku OPREMU, NAPADAJU stupove rezačima za diskove ili uništavaju električnu opremu čekićima.”
U NAJMANJE 140 napada od POČETKA represije Covida,ZAPALJENA su i vozila TELEKOMUNIKACIJSKIH tvrtki, što je industriju KOŠTALO desetke milijuna dolara. “Ovo je POKRET koji se ŠIRI u podzemlju,izvan reflektora,duboka POBUNA koja se širi po cijeloj FRANCUSKOJ”, rekao je.
“Tamo gdje ispravno postaje pogrešno,OTPOR je NAJVEĆA dužnost” – i doista,može se iskoristiti za stvaranje prilične PREPREKE za planove “VELIKOG RESETIRANJA”!

Na portalu Raporterre specijaliziranom za ekološka pitanja uistinu se može naći istraživački članak u tri dijela o uništavaju i sabotiranju 5G i telekomunikacijske mreže u Francuskoj. Taj portal piše kako je njihova istraga pokazala da je u dvije godine zabilježeno 140 slučajeva sabotaže i uništavanja telekomunikacije infrastrukture i 5G mreže u Francuskoj, iako se vjeruje da je taj broj i veći. Raporterre donosi i razgovor s aktivistima saboterima, kao i informacije o odgovoru države na sabotaže.

Aktivisti koji sabotiraju 5G i telekomunikacijsku mrežu u Francuskoj u razgovoru za Raporterre govore o tome kao legitimnoj metodi koju koriste za kritiku kapitalističkog sustava, kao i za borbu protiv postavljanja 5G mreže kojoj se navodno protivi veliki broj Francuza.

Što je ‘Veliki reset’?

U postu koji se dijeli Facebookom tvrdi se da se pokret otpora i sabotaže mogu iskoristiti za sabotiranje tzv “Velikog resetiranja”. O teoriji zavjere o Velikom resetu Faktograf je već pisao u više navrata (1, 2, 3, 4).

Kako piše fact-checkerski tim BBC-a, teorija zavjere o Velikom resetu vuče podrijetlo iz postojećeg plana pod nazivom Veliki reset, koji je izradio Svjetski ekonomski forum (WEF), organizatori godišnje konferencije za istaknute ličnosti iz sfere politike i ekonomije. U planu su iznesene različite ideje kako bi se zemlje mogle oporaviti od ekonomske štete uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Svjetski ekonomski forum predstavio je ideju “velikog resetiranja” kapitalizma u lipnju 2020. nakon što je primijećeno da je pandemija dodatno povećavala ekonomsku nejednakost. Veliki reset tako se odnosi na, kako stoji na stranici Svjetskog ekonomskog foruma, resetiranje trenutnog kapitalističkog sistema koji nije održiv. Plan se sastoji od tri komponente – pravednije tržište, jednakost i održivost te inovacije.

Slično tome, MMF je objavio svoju viziju “globalnog ekonomskog reseta”, koji promiče ideju “inkluzivnog oporavka” od pandemije, što u njihovoj viziji uključuje poticanje javnih ulaganja u zdravstvo radi zaštite najugroženijih, privremenu suspenziju duga za najsiromašnije zemlje svijeta i porezne reforme.

Sam naziv “veliki reset” bio je dovoljan za velik broj netočnih navoda koji su se vezali za inicijativu, o čemu je pisao i The Guardian. Oko tog termina stvorila se teorija zavjere prema kojoj uski krug globalnih moćnika namjerava iskoristiti pandemiju Covida-19 (koju su u nekim verzijama teorije sami i izazvali) za porobljavanje većine ljudskog društva. Za takve tvrdnje teoretičari zavjere, naravno, ne prezentiraju nikakve dokaze, ali se zato učestalo služe dezinformacijama da bi proširili svoja uvjerenja.

Ne postoje dokazi da je 5G tehnologija štetna za zdravlje

O dezinformacijama povezanima s 5G mrežom Faktograf je već pisao (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). Faktograf se već bavio tvrdnjama da je 5G tehnologija štetna za zdravlje, a pisali smo i o tome da većina istraživanja nisu pronašla konkretne veze između korištenja mobitela i razvoja tumora, ali u nekim studijama rezultati su bili dovoljno nejasni da se ukazala potreba za daljnjim istraživanjem.

Iz HAKOM-a ističu kako je Svjetska zdravstvena organizacija zaključila “da se, uz poštivanje postojećih međunarodnih preporuka za ograničenja razina elektromagnetskih polja, ne predviđa utjecaj na javno zdravlje.” Svjetska zdravstvena organizacija također provodi i dodatnu procjenu zdravstvenih rizika od izloženosti radiofrekvencijama, koja će biti objavljena 2022. godine.

Dr. sc. Mirta Milić s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu pojasnila je da “trenutno ne postoje znanstveno potvrđeni dokazi o mogućoj štetnosti postojećih bežičnih tehnologija za ljudsko zdravlje, ako se poštuju ograničenja o najvišim dopuštenim vrijednostima izloženosti za pojedinu frekvenciju i za ukupnu izloženost po svim frekvencijama, pa tako nema razloga za zabranu uvođenja tehnologije 5G sve dok se poštuju odgovarajuće razine izloženosti”.

Kako je Faktograf također već pisao, telekomunikacijske tehnologije koriste neionizirajuća zračenja, koja nemaju dovoljno energije da bi izazvali oštećenje DNK i prouzročili oštećenje stanica.

4G i 5G tehnologije koriste valove veće frekvencije od starijih mobilnih mreža, no one i dalje nemaju dovoljno energije da izazvala spomenuta oštećenja ili biološke promjene. Naime, kako frekvencija raste, dubina prodiranja u biološka tkiva opada (Nature, ICNIRP).

Prema stručnjacima koji proučavaju biološke učinke elektromagnetskog zračenja, radio valovi postaju sigurniji na većim frekvencijama, a ne opasniji. Opasne mogu biti izuzetno visoke frekvencije energije, poput rendgenskih zraka, koje se ponašaju drugačije i predstavljaju rizik za zdravlje (New York Times).

Zbog toga postoji slaganje da je zabrinutost od štetnih zračenja razumljiva, no stručnjaci kažu da se u slučaju radio valova radi ipak o manjoj opasnosti od primjerice sunčevih ultraljubičastih zraka kojima smo svakodnevno izloženi, a koje mogu dovesti do raka kože (BBC). Kao što je Faktograf pisao u ranijim tekstovima na ovu temu, frekvencija 5G mreže niža je od frekvencije vidljive svjetlosti, kojoj smo svakodnevno izloženi.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da “5G tehnologija ne bi trebala imati posljedice na javno zdravlje” sve dok se osigurava pridržavanje međunarodnih smjernica o korištenju ove tehnologije (ICNIRP, IEEE). 

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.