Razotkriveno

Ne, u Pakistanu ne prosvjeduju protiv “novog svjetskog poretka”

Masovni prosvjedi u Pakistanu posljedica su političke nestabilnosti i globalne krize, a ne otpor protiv "novog svjetskog poretka".
Izvor: Faktograf

“Pakistan – Masovni prosvjed protiv Novog svjetskog poretka”, naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na rubnom portalu Epoha, koji učestalo širi dezinformacije i neutemeljene tvrdnje (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).

Sam članak čitateljima ne nudi puno informacija. Uz kratki video od 53 sekunde koji donosi scene s prosvjeda, članak ima tek još sljedeću rečenicu:

“Pakistan je na nogama, ljudima je jednostavno došla voda do grla i izašli su na ulice u najmasovnije prosvjede u povijesti te zemlje, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i srušili postojeću vladu koja radi protiv njihove dobrobiti i besramno služi interesima Novog svjetskog poretka.”

Kao što je Faktograf već pisao, sintagma “novi svjetski poredak” koristi u međunarodnoj politici još od kraja Prvog svjetskog rata, a njegovo značenje ima različite interpretacije.

Teorija zavjere o “novom svjetskom poretku”, kao što je Faktograf također već pisao, tvrdi da mala skupina međunarodnih elita kontrolira i manipulira vlade, industrije i medijske organizacije širom svijeta s konačnim ciljem stvaranja jedinstvene svjetske vlade.

Masovni prosvjedi diljem svijeta

Iako je točno da se u Pakistanu trenutačno odvijaju masovni prosvjedi (kao i u nekim drugim dijelovima svijeta poput Šri Lanke, Albanije, Nizozemske i Belgije), stanovništvo Pakistana ne prosvjeduje protiv “novog svjetskog poretka”, već protiv rastućih troškova života i rasta cijena goriva i ulja.

Prosvjednici također traže povratak Imrana Khana na mjesto premijera. Khan je bio premijer Pakistana do travnja ove godine, kada mu je izglasano nepovjerenje u parlamentu. Khan je tvrdio da su njegovu smjenu organizirale Sjedinjene Američke Države, i to zbog njegove politike zbližavanja s Kinom i Rusijom (Wikipedia).

Ljudi u Pakistanu prosvjeduju zbog rasta cijene goriva, ulja i hrane (DW). Brojni prosvjednici također podržavaju bivšeg premijera Imrana Khana koji je netom prije nego je izgubio vlast u travnju odobrio nove subvencije za gorivo. Međutim, novi premijer Shehbaz Sharif krivi prijašnju vlast zbog tih troškova koje si država, kako kaže, nije mogla priuštiti.

On tvrdi da su mjere štednje i rezovi potrebni kako Pakistan ne bi bankrotirao i kako bi Međunarodni monetarni fond (MMF) pomogao toj državi. Kao i drugdje u svijetu, mnogi strahuju da će se povećanje cijena goriva preliti u druge sfere gospodarstva.

Pakistan od 11. travnja ima novu vladu, koja tvrdi da se bori s ekonomskim problemima i pokušava stabilizirati zemlju, dok Khan potiče svoje pristaše na prosvjede.

Politička povijest Pakistana je od samostalnosti toliko nestalna i nestabilna da do danas niti jedan premijer Pakistana nije uspio do kraja završiti svoj petogodišnji mandat.

Bivši premijer Khan optuživan je za loše upravljanje državom (The Conversation); na vlast je došao 2018. godine uz obećanje stvaranja “novog Pakistana” i stajanja na kraj korupciji koja je desetljećima bila dio politike u toj državi.

Neka piju manje čaja

Međutim, svoja obećanja nije uspio održati. Usman Buzdar kojega je Khan ovlastio da vodi pokrajinu Punjab optužen je za korupciju i uzimanje mita. Uz sve to, Khan je kritiziran i za loše upravljanje pandemijom, kao i ekonomskom krizom i rastućom inflacijom u državi.

Primjerice, ovaj radnik iz Pakistana govori o tome kako si cijela njegova obitelj sada može priuštiti tek jedan obrok dnevno (BBC). Situacija je tako ozbiljna da je jedan ministar ljudima sugerirao da smanje konzumaciju čaja, popularnog napitka u Pakistanu, kako bi država uštedjela na uvozu čaja (ministar je kritiziran zbog tog ‘savjeta’).

Prije nego mu je izglasano nepovjerenje, Khan je u veljači ove godine objavio da će sniziti cijene goriva i električne energije, iako su cijene na globalnoj razini rasle; obvezao se da će zamrznuti cijene do kraja fiskalne godine u lipnju (Al Jazeera).

Khan tvrdi da je njegovo uklanjanje iz ureda premijera dio američke zavjere da ga makne s vlasti, dok službeni Washington niječe odgovornost (Time). Khan stoga potiče prosvjede, novu vladu zove “uvezenom” vladom; njegovi pristaše su većinom mladi, iz urbanih sredina i iz srednje klase. Khan vješto upravlja medijskom pozornošću, mladi na društvenim mrežama ponavljaju njegovu argumentaciju, a cilj mu je delegitimizirati novu vladu.

Klimatske promjene

Uz ekonomsku i političku nestabilnost i teške uvjete života koji muče populaciju ove zemlje, Pakistan trenutačno pogađaju izrazito teški toplinski val i monsunske kiše (Independent).

Broj osoba nastradalih u nesrećama povezanima s jakim kišama u proteklih mjeseca dana narastao je na 147 ljudi, piše Independent. Monsunske kiše također nanose velike štete kućama, cestama, mostovima i električnim centralama diljem zemlje.

Situacija je posebice teška u Karachiju, najvećem gradu u državi, gdje su cijele četvrti pod vodom zbog jakih kiša. Jake kiše pogodile su i Islamabad i istočnu pokrajinu Punjab.

Stručnjaci krive klimatske promjene za neuobičajeno jake kiše za ovaj dio godine, iako se Pakistan svake godine bori s jakim kišama; mnogi zbog lošeg planiranja i pripreme na sezonu monsuna krive vladajuće političare.

Temperature u Indiji i Pakistanu od svibnja gotovo da uopće nisu pale ispod 40 stupnjeva (The Conversation). Procjene su da je od ekstremnih vrućina preminulo stotinjak osoba; ekstremne vrućine također utječu na sjetvu, uzrokuju požare i nestanke struje.

Indijski New Delhi je sredinom svibnja zabilježio rekordnih 49,2 stupnja, a temperatura je u Jacobabadu na jugozapadu Pakistana dosegnula nevjerojatnih 51 stupanj. Ovaj ožujak najvrući je u 122 godine otkako se mjere temperature (The Guardian).

Izvještaj Amnesty Internationala o izrazito teškim uvjetima života u Jacobabadu svjedoči problemima s kojima se lokalno stanovništvo ondje suočava. Česte su kožne bolesti i opekline zbog izlaganja vrućinama, radnici koji rade na otvorenom često moraju birati između vlastitog zdravlja ili toga hoće li djeci taj dan staviti hranu na stol, djeca idu spavati u mokroj odjeći jer je to jedini način na koji mogu zaspati, a vrućine iznad 50 stupnjeva u kombinaciji s velikom vlagom život čine doslovno nemogućim.

Kako piše The Conversation, ovaj toplinski val je poseban i zbog trajanja – vrućine obično krenu u svibnju dok se približava sezona monsuna, no trenutačni toplinski val koji je pogodio Indiju i Pakistan započeo je u ožujku i trajao je bez prestanka tri mjeseca. Stanovnici Jacobabada su Amnesty Internationalu kazali kako na brojne načine svjedoče kako klimatske promjene utječu na njihove živote; primjerice, datulje i mango sada sazrijevaju mnogo ranije nego prije.

Masovni prosvjedi u Pakistanu stoga su posljedica svih navedenih okolnosti: države koja se već prije borila s gospodarskim problemima i političkom nestabilnošću, klimatske krize, globalnih nestabilnosti koje su dovele do rasta cijene energenata i hrane te posljedične inflacije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.