Razotkriveno

“Zapad” ne “dokazuje” ruski napad u Ukrajini starom fotografijom iz Srbije

Fotografija snimljena 1999. u jeku NATO-ovog bombardiranja u Srbiji pojavila se u dezinformaciji vezanoj za rat u Ukrajini.

Čitateljica Faktografa pitala je da provjerimo činjeničnu točnost tweeta koji je 14. listopada objavljen na Twitter profilu korisnika Paleoman M.D. u kojem se fotografija NATO-ovog bombardiranja Srbije 1999. godine netočno pripisuje ruskim napadima u Ukrajini.

“Zli Rusi bombardirali ukrajinski putnički vlak”, stoji u statusu na Twitteru uz fotografiju razorenog vlaka.

Autor statusa Paleoman M.D. je tri dana kasnije, 17. listopada, napisao objašnjenje u kojem navodi da zna da se ne radi o fotografiji ruskog bombardiranja u Ukrajini. “Za one koji nisu shvatili, bio sam sarkastičan. Vrlo dobro sam svjestan činjenice da se radi o fotografiji kada je NATO bombardirao srpski putnički vlak”, napisao je u komentaru Paleoman M.D.

Tweet iskorišten za “dokazivanje” laži “Zapada”

Objava u kojoj je bombardiranje vlaka netočno pripisano Rusima dalje je korištena za širenje teze da se ruskim vojnim snagama u Ukrajini pripisuju zločini koje nisu počinili. Tako čitateljicu u upitu Faktografu zanima zašto na taj status nismo prilijepili “naljepnicu” da nedostaje kontekst ili da se radi o lažnoj informaciji (iako Faktograf takvu vrstu suradnje ima samo s Facebookom, ne i s Twitterom, op.ur.), dok jedan korisnik Facebooka koristi screenshot objave s Twittera kako bi “Zapad” optužio za širenje laži.

“Lažljivci, nije ovo ni Rusija niti Ukrajina!!!! To je putnički vlak u Srbiji kojeg su raketirali NATO avioni gdje je poginulo 20 civila i u kojem nije bio niti jedan vojnik. Zar da ja podržavam taj lažljivi Zapad?? NIKADA!!!!”, napisao je u svom statusu 17. listopada hrvatski korisnik Facebooka.

Ta je objava popraćena fotografijom koja uključuje tweet korisnika Paleoman M.D. i fotografiju vlaka te komentar s “objašnjenjem”: “Fotografija putničkog vlaka kojega je bombardirala američka letjelica u Srbiji 12. travnja 1999. prikazana je kao zračni napad ruskih zračnih snaga na ukrajinski vlak. I naravno, ovu laž su objavili… Amerikanci sami”.

Status na Facebooku hrvatskog korisnika podijeljen je 20 puta, prikupio je 11 komentara i 65 ostalih reakcija.

Fotografija raketiranog vlaka je iz 1999. godine

Međutim, spomenuti korisnik Twittera je i sam naveo da fotografija bombardiranog vlaka na mostu nije iz Ukrajine već iz Srbije. Ista fotografija može se još uvijek pronaći u tekstu Tanjuga objavljenog na portalu Nezavisnih novina iz 2019. godine kada je kod željezničkog mosta u Grdelici, kod srpskog grada Leskovca, održana komemoracija povodom 20 godina od, kako se navodi u članku, “NATO raketiranja putničkog vlaka u kojem je poginulo najmanje 15 ljudi”.

U članku stoji da točan broj žrtava tog bombardiranja nikada nije utvrđen dok se pretpostavlja da se u vlaku na liniji Beograd-Niš-Skopje toga dana 1999. vozilo više od 50 putnika, “kada su avioni NATO-a s dva projektila pogodili kompoziciju dok je [vlak] prelazio preko mosta na Južnoj Moravi, i potpuno spržili dva vagona”.

Korisnik Twittera objasnio što je htio reći

Korisnik Twittera koji je pokrenuo cijelu priču je 19. listopada objavio još jedno objašnjenje zašto je objavio početni tweet u kojem je netočno povezao Ruse s nepostojećim raketiranjem ukrajinskog vlaka. “Za degenerike s niskim kvocijentom inteligencije, poanta tweeta je bila poručiti da je NATO zlo”, napisao je u statusu Paleoman M.D. 19. listopada.

Iz njegovog objašnjenja proizlazi da komentatori, koji tvrde da tim tweetom “Zapad” želi Rusima neopravdano pripisati još jedan zločin i da taj status pokazuje “lažljivost Zapada”, nisu shvatili koju poruku je korisnik Twittera zapravo želio poslati. Prema vlastitim naknadnim tvrdnjama, namjera mu je bila podsjetiti na NATO raketiranje srpskog putničkog vlaka iz 1999. godine. Kao rezultat takve “metode”, njegov se tweet širi kao “dokaz” da “Zapad” objavljuje lažne informacije o Rusima.

No, dezinformacija o raketiranju ukrajinskog putničkog vlaka, “dokazana” fotografijom iz Srbije 1999, nije objavljena niti na jednom službenom profilu na društvenim mrežama niti jedne “zapadne” ili NATO države, već na privatnom profilu korisnika koji se predstavlja kao Amerikanac, iako nema dokaza kojima bi se mogla potvrditi njegova nacionalnost. Isto tako, niti jedan zapadni dužnosnik nikakav takav napad na ukrajinski putnički vlak nije pripisao Rusima, kao što nitko takav napad nije niti spominjao.

Iz toga se može zaključiti da su izvan konteksta objave hrvatskih korisnika Facebooka u kojima se “lažljivost Zapada” dokazuje tim statusom s Twittera, jer nitko od zapadnih dužnosnika ili institucija nije za takav ili sličan napad optužio Ruse. Objava s privatnog Twitter profila iza kojeg se može nalaziti bilo tko ne može služiti kao dokaz da “Zapad” manipulira informacijama o ratu u Ukrajini.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.