Ocjena točnosti

Tvornica kod Mostara još nije počela s radom, a nije jasno ni u kakvim je odnosima s Podravkom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predizborno je 2020. postavio kamen temeljac za tvornicu rajčica kod Mostara. Proizvodnja se još čeka.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

„(…) Spominjete među glavnim postignućima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kako je 5. lipnja 2020. položio kamen temeljac za buduću tvornicu Podravke za preradu rajčica kod Mostara. Tom prigodom, Marin Pucar, predsjednik uprave Podravke je rekao da će se već sljedeće godine tu proizvoditi i distribuirati roba za 60 zemalja svijeta. Spominjalo se da će zahvaljujući toj tvornici 10 tisuća Hrvata ostati na tom području“, kazao je Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta tijekom saborske rasprave o Izvješću o provedbi Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Ministra vanjskih i europskih poslova Gorana Grlića Radmana pritom je Raspudić zamolio da javnost upozna s radom tvornice te navede koliko je ona radnih mjesta omogućila, kao i koliko radnika sada u tvornici radi i ima li kapaciteta za „širenje te mega tvornice“.

„Boravak predsjednika Vlade bio je čin ohrabrenja, podrške hrvatske Vlade, a ostalo je sve u interesu i dogovoru sa svima onima koji su uključeni u taj projekt“, odgovorio je Goran Grlić Radman.

Nije taj odgovor na konkretno pitanje zadovoljio Raspudića, a kako nije dobio odgovor, sam ga je ponudio.

„Radi se o jednoj besramnoj laži i prevari, mazanju očiju mjesec dana prije izbora u Hrvatskoj. Kamen temeljac stoji tamo i dalje. Ne samo da ništa nije napravljeno, nego je kasnije Podravka za Danica.hr demantirala da je uopće i bilo ideja za investiciju“, naveo je Raspudić.

U dijelu Izvješća naslovljenog „Aktivnosti predsjednika Vlade“ među ostalim se navodi: „Predsjednik Vlade i predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH položili su kamen temeljac za buduću tvornicu Podravke za preradu rajčica kod Mostara. Na obilježavanju početka izgradnje tvornice prisustvovali su i predsjednici vlada Zapadno-hercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije te gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić“.

Marin Pucar najavio tvornicu

Točno je da je Andrej Plenković zajedno s Draganom Čovićem položio kamen temeljac za izgradnju tvornice za preradu rajčica u Kruševu pored Mostara. No, točno je i da ta tvornica još nije započela s radom. Njena je izgradnja, ipak, odmaknula daleko od samog postavljanja kamena temeljca.

„Podravka je poznata kao višegodišnji partner Mostarskog sajma i ono što je bio prirodni korak dalje je ovakva konkretizacija suradnje koja će omogućiti da se iz ove bogate, plodne zemlje proizvode i rajčice i paprika i svi drugi proizvodi koji će omogućiti Podravci da u konačnici na tržište plasira svoje proizvode, porijeklom odavde, iz BiH“, kazao je prilikom postavljanja kamena temeljca Plenković (1, 2, 3).

Tadašnji predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar (koji je preminuo u siječnju 2021. godine) naveo je kako se projekt suradnje s poljoprivrednicima u BiH iz godine u godinu razvija.

„(…) Ovdje smo prisutni da pokrenemo tvornicu gdje će se dogodine, kada bude proizvodnja na 10 tisuća tona, proizvodnja odvijati ovdje u Hercegovini i plasirati Podravci“, kazao je tada Pucar. Objasnio je, pritom, kako će Podravka svojom snagom distribucije plasirati u 60 zemalja svijeta, što će osigurati zaposlenost hercegovačkom kraju. Pucar je pritom dodao i kako Podravka razvija proizvodnju rajčica u Istri te da će druga baza biti Hercegovina.

No, tvornica nije započela s radom u 2021., a niti u tekućoj godini. Dio opreme za tvornicu, kako je u rujnu ove godine naveo Antoni Ćorić, direktor proizvodnje u firmi Marinada s kojom Podravka surađuje, pristigao je. Ostatak opreme očekuje se u veljači 2023. godine, a tvornica bi trebala početi s radom u srpnju 2023. godine (1, 2).

Podravka je s tvrtkom Marinada iz Mostara u prosincu 2020. godine potpisala Ugovor o Strateškom partnerstvu prema kojem, kako su pisali mediji, Podravka „preuzima kompletno vođenje i upravljanje procesima sa svojim znanjem, iskustvom i brendovima“. Tvrtka Marinada je okupila braniteljske zadruge i druge kooperante koji proizvode rajčicu te je isporučuju Podravci koja je dalje plasira.

ChrisF (Pexels)

Tvornica za koju je kamen temeljac postavljen uoči zadnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj trebala je započeti s radom u 2021. godini. No, u rujnu prošle godine objavljeno je kako je početak proizvodnje odgođen za godinu dana te da će kapaciteti tvornice biti prošireni, odnosno da će imati „60 posto veći produktivni kapacitet nego što je bilo planirano početkom 2020. godine“. U rujnu ove godine, ponovo je prolongirano pokretanje pogona.

Danica.hr prenosi izjave iz Podravke po kojima oni ne sudjeluju u investiciji

U međuvremenu, u svibnju prošle godine lokalni koprivnički portal danica.hr objavio je kako Podravka nema nikakve veze s gradnjom tvornice pokraj Mostara te da neće preuzeti 25 posto vlasništva te tvornice, kako se to ranije spominjalo. Također, u poslovnim izvješćima Podravke, ulaganje u proizvodni pogon pokraj Mostara se ne navodi.

“Nije točno da Podravka posjeduje udjele u tvornici za preradu rajčice u Mostaru te niti Podravka na bilo koji drugi način sudjeluje u financiranju ili upravljanju investicijom izgradnje navedene tvornice. Uprava Podravke, kao i Nadzorni odbor Podravke, nikada nisu raspravljali niti odlučivali o ulaganju u spomenutu investiciju, zbog čega Podravka ne može niti imati takve udjele”, potvrdili su koprivničkom portalu iz Podravke.

Iako nemaju udjele, moguću suradnji s Marinadinim pogonom nisu u potpunosti odbacili.

“Podravka godišnje utroši 18.000 tona rajčice za potrebe svoje proizvodnje, a nabavlja je od različitih kooperanata. Podravkin cilj je, kada je riječ o nabavi rajčice i paprike za vlastite potrebe, da što veći udio sirovine bude iz domaće proizvodnje i visoke kvalitete.

No, i dalje postoji značajna razlika između Podravkinih potreba i ponude sirovina s domaćeg tržišta te zbog nedostatnosti potrebnih količina, i zbog visoke kvalitete proizvoda, dio potreba Podravka zadovoljava s područja Hercegovine te će to činiti i dalje”, naveli su iz Podravke.

Napomena: Nakon objave teksta stiglo je priopćenje iz Marinade, s gornjom fotografijom, u kojem se navodi kako je Marinada d.o.o. Mostar s osnovnom djelatnošću u oblasti proizvodnje te prerade voća i povrća osnovana 2018., te je “u proteklom periodu tvrtka postala jedna od najvećih proizvođača i otkupljivača povrća u BiH”.

“U ovom periodu mi smo započeli i u fazi smo završetka izgradnje prehrambene tvornice s čak 60 posto većim produktivnim kapacitetom nego što je bilo planirano početkom 2020. godine. Iz tog razloga se i sama investicija značajno povećala. Izgradnja se realizira putem vlastitih, kreditnih i grant sredstava”, objašnjavaju, navodeći kako se početak proizvodnje u tvornici očekuje 2023. 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.