Razotkriveno

Vučić nije rekao da će se ‘objesiti na Terazijama’ ako Hrvatska pobjedi Maroko

Na profilima društvenim mreža širi se naslov s izjavom koju srpski predsjednik Aleksandar Vučić nikada nije izrekao.
Foto: Hina/EPA/ANDREJ CUKIC

Na Facebook stranicama u regiji prošlog tjedna počelo se širiti lažan citat srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u kojem se tvrdi da je rekao da će se “objesiti na Terazijama”, ako Hrvatska u utakmici za treće mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu pobjedi Maroko.

“Vučić: Ako Hrvatska pobedi Maroko i osvoji bronzanu medalju ja ću se obesiti na Terazijama”, piše na fotografiji u statusu.

Na Facebook profilu “Guske u magli” ta fotografija objavljena 17. prosinca prikupila je 103 dijeljenja, više od 1,8 tisuća komentara i još 1,6 tisuća ostalih reakcija.

Grafičko oblikovanje teksta je s portala Centralna.ba, a navodni datum objave je 16. prosinca. Faktograf je portalu Centralna.ba poslao upit jesu li 16. prosinca objavili članak s tim naslovom, a oni su nam odgovorili da nisu.

Centralna.ba: “Takva vijest i naslov ne postoje na našem portalu”

“Pregledali smo naše članke i takva vijest i takav naslov uopće ne postoji na našem portalu. Vjerojatno se radi o nekim zlonamjernim pokušajima prevare i manipulacije”, odgovorili su nam s portala Centralna.ba te poslali dva linka na vijesti objavljene toga dana, a koje se odnose na izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o utakmici Hrvatske s Marokom.

Prva vijest (arhivirano ovdje), u kojoj je ista fotografija Vučića kao ona iz statusa, imala je naslov “Vučić: Marokanci su nam braća, navijat ću za njih, navijao sam i za Argentinu”, dok je druga naslovljena “Vučić o utakmici za treće mjesto: Navijaću za Maroko, to su naša prava braća” (arhivirano ovdje).

Obje vijesti temeljene su na izjavama srpskog predsjednika Aleksandra Vučića tijekom prošlotjednom intervjua RTS-u, a snimku cijelog tog intervjua možete vidjeti OVDJE, dok se dio s njegovim opaskama o Svjetskom nogometnom prvenstvu nalazi na samom kraju razgovora.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Što je Vučić rekao na RTS-u o navijanju protiv Hrvatske?

U svojim tekstovima Centralna.ba je korektno prenijela što je o Svjetskom nogometnom prvenstvu Vučić kazao na RTS-u, a suprotno objavljenom statusu, nije rekao da će se objesiti ako Hrvatska pobjedi Maroko, što se u konačnici u subotu i dogodilo.

“U finalu ne znam za koga ću navijati, znam za koga ću navijati u utakmici za treće mjesto – za Maroko, to su naša prava braća, koja nikad neće priznati nezavisno Kosovo. Oni imaju problem sa Zapadnom Saharom. Sad ćete mi reći da cijeli Novi Pazar navija za Maroko, a ja trebam reći da neću navijati za njih jer su muslimani? Pa oni su naša braća, prijatelji”, piše u tekstu Centralne.ba što je rekao Vučić.

“Poštujem sve, idite u Hrvatsku na more, ja neću, navijajte za Hrvatsku, ima vas koliko, 11, 12 posto, ja neću. Čestitam vam na izvanrednom uspjehu, ja sam navijao i za Argentinu, a i za sve druge da vam budem iskren i tako će biti i ubuduće i nitko mi to neće zabraniti i uvijek ću govoriti slobodno”, stoji u tekstu Centralne.ba.

Vučić Hrvatskoj čestitao na “fantastičnom uspjehu”, a reprezentaciju nazvao “izvanrednom”

Prije tih odgovora Vučić je kazao i da nije navijao za Hrvatsku na Svjetskom nogometnom prvenstvu, ali da je na sjednici Vlade ranije toga dana čestitao “Tomislavu Žigmanovu, pripadniku hrvatskog naroda”.

“Znam koliko je to značilo Hrvatima u našoj zemlji, našim građanima, čestitam im svima i čestitam svima koji su navijali za Hrvatsku na izvanrednim rezultatima. Ja sam svim srcem bio i za Argentinu i za Maroko jer mislim da susjede ne birate, tu vas Bog postavi, a prijatelje birate”, kazao je Vučić i dodao da za Hrvatsku nije navijao iz “emotivnih i obiteljskih” razloga.

“Ako gledamo što se tiče priznanja nezavisnosti Kosova, ni Argentina ni Maroko, nisu priznali nezavisnost Kosova. I neće. I vrlo su tvrdi i čvrsti u tome”, kazao je Vučić u tom intervju te još jednom čestitao Hrvatskoj na “fantastičnom uspjehu” i reprezentaciju nazvao “izvanrednom”.

Zaključno, na portalu Centralna.ba nije objavljena vijest da je Aleksandar Vučić rekao da će se objesiti ako Hrvatska pobjedi Maroko. Vučić je prošlog tjedna kazao da je navijao za sve reprezentacije koje su igrale protiv Hrvatske, ali je i čestitao Hrvatskoj na sjajnom uspjehu i reprezentaciju nazvao “izvanrednom”, dok ne postoji izjava da je svoje potencijalno samoubojstvo vezao uz uspjeh hrvatskih nogometaša u Kataru, kao što se to netočno tvrdi u statusima objavljenima na društvenim mrežama.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.