Razotkriveno

Klor dioksid nije lijek, nego dezinficijens

Među korisnicima Facebooka kruže netočne tvrdnje da se klor dioksid (poznat i kao MMS ili CD protokol) univerzalni protuotrov za različite bolesti i stanja.
Ilustracija: Towfiqu Barbhuiya on Unsplash

Dijelite ovo… nekome mozete doslovno spasiti život !!!“, navodi se u postu (arhiviran ovdje) privatnog korisnika Facebooka. Post na Facebooku, koji ima 77 komentara i sedam dijeljenja te je prikupio 42 reakcije, sadrži tri fotografije.

Dvije fotografije su snimke zaslona naslovnice knjige o “čudesnom mineralnom dodatku 21. stoljeća” Jima V. Humblea, koji se još naziva i “univerzalni protuotrov”, dok se na zadnjoj fotografiji prenosi isječak teksta o navedenom “univerzalnom protuotrovu”. U isječku teksta na zadnjoj fotografiji navodi se još i to da je NASA 1988. godine u svom časopisu Spinoff pisala o tzv. “univerzalnom antidotu”.

 

Izvor: Screenshot Facebook

NASA

Dezinformacijama vezanima uz NASA-in časopis Spinoff i navodima o klor dioksidu kao “univerzalnom lijeku” već su se bavile kolege s različitih inozemnih fact-checkerskih portala (1, 2, 3, 4).

NASA-in časopis Spinoff predstavlja “NASA-inu tehnologiju koja daje doprinos životu na Zemlji u obliku proizvoda koji imaju komercijalnu primjenu”, kako se navodi na samim stranicama časopisa.

Na stranicama časopisa također se može naći i originalni članak iz 1988. godine (arhiviran ovdje) o kemijskom spoju koji se može koristiti za dezinfekciju te uništavanje plijesni i gljivica.

Kako piše Bolivia Verifica, u članku u časopisu Spinoff postoje reference na “univerzalni antidot”, ali se ne radi o klor dioksidu, već o dezinficijensu klima uređaja. Dezinficijens je razvila američka tvrtka Alcide Corporation; “radi se o proizvodu koji uništava plijesan, kao i bakterije i viruse, dok u isto vrijeme on predstavlja minimalan rizik za ljude, životinje ili biljke”, kako prenosi Bolivia Verifica. Međutim, nigdje se ne navodi da proizvod ljudi mogu unositi oralno.

Španjolski fact-checkerski portal Newtral kontaktirao je NASA-u kako bi dobili više informacija. Iz NASA-e su odgovorili da je dezinficijens “testiran za razne primjene, uključujući čišćenje medicinske opreme”. Na stranicama časopisa Spinoff također stoji i izjava o odricanju odgovornosti u kojoj stoji sljedeće:

“Privatni dionici prilagodili su brojnu tehnologiju koje je proizvela NASA kako bi ju mogli koristiti potrošači poput vas. Razvijene tehnologije koje su navedene u ovoj publikaciji temelje se na informacijama dobivenima od strane pojedinačnih i privatnih korisnika NASA-ine zrakoplovne svemirske tehnologije koji potvrđuju da je NASA-ina tehnologija u cijelosti ili djelomično doprinijela razvoju opisanog proizvoda ili procesa. NASA ne može prihvatiti odgovornost za krivo tumačenje ili lažno predstavljanje priloženih informacija koje su dali korisnici trećih strana. Objava u Spinoffu ne predstavlja NASA-inu podršku proizvodu ili procesu, niti potvrdu tvrdnji proizvođača o učinku povezanih s bilo kojim posebnim spinoff razvojem.”

Ne radi se, dakle, o univerzalnom lijeku za razna stanja i bolesti, već o dezinficijensu široke primjene.

Što je MMS?

Tijekom pandemije na površinu su isplivali brojni “čudotvorni” lijekovi, kako za novi koronavirus, tako i za druge bolesti. Faktograf je u više navrata pisao o lijekovima za razne bolesti i stanja koji se koriste i kao lijek za Covid-19, poput ivermektina, ali i brojnim drugim pripravcima i spojevima koji se reklamiraju kao lijekovi za određene bolesti ili stanja. Jedan od njih je i klor dioksid (Health Desk).

Termin MMS (eng. Mineral Miracle Supplement; Mineral Miracle Solution) skovao je Jim Humble u svojoj knjizi Čudesni mineralni dodatak 21. stoljeća : MMS. On tvrdi da je taj pripravak lijek za brojne bolesti i stanja, između ostalog, HIV, malariju, rak, akne, autizam…

Na potencijalno opasne posljedice uporabe proizvoda Miracle Mineral Solution (MMS) HALMED je upozoravao još 2016. godine. Kako navode na svojim stranicama, otopina MMS-a “sadrži 28 % natrijevog klorita (NaOCl₂) i obično je pakirana s citratnom kiselinom s kojom se miješa prije uporabe”.

“Na proizvodu je navedeno da se miješanjem natrijevog klorita i citratne kiseline stvara klor dioksid (ClO₂) kojemu se pripisuje širok spektar znanstveno neutemeljenih tvrdnji o terapijskom učinku. Navedene kemijske tvari imaju brojne industrijske namjene – koriste se kao dezinficijensi i pesticidi te kao izbjeljivači u tekstilnoj i papirnoj industriji. Primjenjuju se i za postupak drobljenja stijena pri crpljenju plina i nafte”, piše HALMED.

HALMED ističe i da su na MMS upozoravale i brojne organizacije i regulatorna tijela, poput Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), “američke Agencije za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA), kanadsko Ministarstvo zdravstva (Health Canada), njemački Savezni institut za lijekove i medicinske proizvode (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte, BfArM), Australsko regulatorno tijelo za lijekove (Therapeutic Goods Administration, TGA) i dr”.

Na stranicama HALMED-a navode se sljedeće zabilježene nuspojave primjene MMS-a: “simptomi trovanja, po život opasan nizak krvni tlak kao posljedica dehidracije, pojava methemoglobinemije (bolest kod koje je hemoglobin u oksidiranom obliku i ne može vezati kisik), pojava anurije (smanjenje proizvodnje urina) i hemolitičke anemije (smanjenje koncentracije hemoglobina u krvi), otežano disanje, abdominalna bol, goruća bol u grlu, perzistirajuće povraćanje, dijareja, mučnina. Njemačko regulatorno tijelo (BfArM) također navodi da ovisno o koncentraciji, klor dioksid može uzrokovati i iritacije, ali i opekline kože i sluznice”.

Budući da se MMS, poznat i kao “CD protokol” reklamira i kao ‘lijek’ za autizam, o MMS-u na svojim stranicama upozorava i Edukacijsko rehabilitacijski fakultet (ERF), a o njemu se oglasila i Hrvatska liječnička komora (HLK). MMS i CD protokol nisu odobreni za korištenje niti u Europskoj uniji, niti u Hrvatskoj (kao niti npr. u SAD-u ili Kanadi) “ni kao hrana ili dodatak prehrani, a kamoli kao lijekovi”, ističu iz HLK-a.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.