Razotkriveno

Tarik Filipović ne promovira platformu za trgovanje kriptovalutama

Filipović je za Faktograf rekao da ovo nije prvi puta da se pojavljuje lažni intervju u kojem se tvrdi da promovira trgovanje kriptovalutama.
Foto: HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Na internetu i društvenim mrežama proširio se lažni intervju glumca i televizijskog voditelja Tarika Filipovića u kojem se tvrdi da promovira platformu za trgovanje kriptovalutama. Filipović je u razgovoru za Faktograf potvrdio kako s tim reklamama nema ništa i da je intervju izmišljen.

Filipović je samo posljednji u nizu javnih osoba koje su se našle na meti iste sheme promoviranja trgovanja kriptovalutama putem lažnih intervjua na stranicama grafički dizajniranima kao hrvatski mainstream portali. Samo u posljednjih nekoliko mjeseci Faktograf je pisao o sličnim lažnim intervjuima s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, kapetanom hrvatske nogometne reprezenatacije Lukom Modrićem, izvršnim direktorom Amazona Jeffom Bezosom i vlasnikom Tesle Elonom Muskom.

Filipović za Faktograf: “Intervju je lažan”

Kao i u najnovijem slučaju Tarika Filipovića, kod svih tih javnih osoba radilo se o objavama lažnih intervjua na stranicama koje su grafički oblikovane tako da izgledaju kao da su vijesti objavljene na mainstream portalima. Kod Tarika Filipovića, članak naslovljen “Zadnja investicija Tarika Filipovića Izazvala Divljenje Stručnjaka A Banke su Prestrašene” je napravljen tako da izgleda kao da je objavljen na portalu 24 sata, dok se u njemu tvrdi da je o bogaćenju na trgovanju kriptovalutama Filipović govorio u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” i na CNN-u. No, takva vijest ne može se pronaći na portalu 24 sata, kao što se ne može pronaći niti da je Filipović o temi kriptovaluta govorio na HRT-u ili CNN-u.

“Naravno da je taj intervju lažan, a ovo nije prvi puta da se pojavljuje”, kazao je u kratkom razgovoru za Faktograf Tarik Filipović te dodao kako su se slični izmišljeni intervjui s njim pojavljivali i ranije te da je jednom prilikom zbog njih angažirao i odvjetnika, ali to nije urodilo plodom i praksa se nastavila.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Platforme BitLQ nema u registrima Hanfe

U izmišljenom intervju s Tarikom Filipovićem tvrdi se da glumac promovira “novu platformu za ulaganje u kriptovalute nazvanu BitLQ”. No, tu platformu nismo pronašli niti u jednom od registara Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) što znači da ona nema dozvolu za pružanje financijskih usluga u Hrvatskoj, kao niti u EU, a time je i visokorizično upuštati se u trgovanje ili ulaganje preko nje.

I kod ranijih pojava lažnih intervjua s poznatim osobama, a u kojima su se na sličan način promovirale sumnjive platforme za trgovanje kriptovalutama, u odgovorima iz Hanfe Faktografu je potvrđeno da se takva praksa posljednjih godina proširila internetom.

“Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je na popularnim internetskim stranicama već ranije uočila oglase senzacionalističkih naslova u kojima poznate ličnosti navodno odaju tajne svoje zarade. Takvi oglasi/naslovi uglavnom vode do internetskih stranica čiji sadržaj oponaša izgled novinskih portala i prikazuju navodne/lažne razgovore s osobama iz javnog života kao što su Luka Modrić, Ivan Rakitić, Emil Tedeschi, Andrej Plenković i drugi”, stajalo je u odgovoru.

“Na navedenim stranicama se opisuje mogućnost bogaćenja u kratkom roku trgovanjem putem različitih trgovinskih platformi (Bitcoin System, Bitcoin Pro, Bitcoin SuperStar, Bitcoin Store itd.), a sve je popraćeno fotografijama luksuznih automobila, skupih putovanja i iskustvima klijenata koji su se navodno obogatili, pri čemu se često spominju nekakve posebne ponude na koje je potrebno odmah reagirati. Radi se o lažnim člancima koji se koriste za nagovaranje čitatelja na različita online trgovanja, bilo ugovorima za razlike (CFD-ovi) koji su izrazito špekulativni/riskantni instrumenti, bilo kriptovalutama ili slično”, objasnili su iz Hanfe, ali i upozorili da prije upuštanja u trgovanje preko takvih platformi treba dobro provjeriti vjerodostojnost tvrtki kojima građani povjeravaju svoj novac.

HANFA: Ne nasjedajte na obećanja lake zarade

“Ukoliko društvo nije registrirano, preporučujemo poslovne odnose s takvim društvima izbjegavati. Registri osoba i društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja investicijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Republike Hrvatske su javni i besplatno dostupni svima građanima putem internetske stranice Hanfe. I ovom prilikom pozivamo građane da prije uspostavljanja poslovnih odnosa provjere u registru je li riječ o licenciranom društvu, a Hanfi se mogu obratiti i telefonski i putem e-maila”, poručili su.

Iz Hanfe su objasnili i kada građani trebaju posumnjati da se radi o potencijalnim prevarama i sumnjivim ulaganjima u kojima mogu ostati bez novca.

“Hanfa je do sada već puno puta upozoravala javnost putem priopćenja za javnost te stalno i kontinuirano upozorava putem javnih nastupa, internetskih stranica i društvenih mreža na takve pojave i poziva građane da ne trguju putem navedenih platformi i ne nasjedaju na obećanja lake zarade. Riječ je o stranicama koje preko noći nastaju i nestaju te mijenjaju imena te u njihovu slučaju Hanfa ne može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji s njima posluju niti je nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja takvih stranica i društava koja često niti nisu iz Hrvatske niti su licencirana za bilo kakvo trgovanje na području RH.

S obzirom na velik broja pružatelja usluga koji svoje usluge nude preko interneta iz cijelog svijeta, na stranici Hanfe nije objektivno moguće dati pojedinačno upozorenje u vezi sa svakim društvom te je stoga važno da se građani educiraju i da, u slučaju trgovanja, provjere posluje li neki pružatelj usluga legalno ili je riječ o potencijalnoj prevari. Ako se društvo ne nalazi u registru Hanfe znači da građanin/ulagatelj nema nikakav stupanj zaštite jer ne postoji mogućnost niti pravni alati kojima bi se moglo intervenirati te potencijalno prevarenim građanima vratiti novac.

Hanfa je upozoravala i na zaštitu potrošača u segmentu kriptotržišta uz pojašnjenje da trgovanje kriptovalutama nije regulirano”, stoji u odgovoru Agencije te navode linkove na edukativne materijale (123) koji građanima mogu pomoći kako se ne bi našli u situaciji da trgovanjem kriptovalutama ostanu bez novca.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.