Razotkriveno

Izmišljenim intervjuom Plenkovića nagovaraju na sumnjivu trgovinu kriptovalutama

Riječ je o stranicama koje preko noći nastaju i nestaju te mijenjaju imena pa u njihovu slučaju Hanfa ne može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji s njima posluju, poručuju iz Hanfe.
Foto: Pixabay

Na Facebook profilu Colossus pojavio se status u kojem je postavljen link na izmišljeni intervju s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u kojem se lažno tvrdi da on promovira sumnjivu platformu za kupovinu kriptovaluta.

“Za ovu naknadu mogu se prijaviti osobe rođene od 1951 – 1992 godine”, stoji status objavljen 30. prosinca 2022. godine. Naslovna fotografija prikazuje premijera Andreja Plenkovića ispred natpisa “Zagrebačka banka”.

Status je na Facebooku objavljen 30. prosinca 2022. i u šest dana prikupio je 12 dijeljenja, 55 komentara i 103 ostale reakcije.

Netočno je da u Hrvatskoj postoji naknada za koju se mogu prijaviti osobe rođene između 1951. i 1992. godine, kao što niti link u objavi ne vodi na objašnjenje koja je to naknada. Link u objavi, zapravo, vodi na lažnu vijest naslovljenu “POSEBNI IZVJEŠTAJ: Zadnje ulaganje Andreja Plenkovića prestravilo je stručnjake u snažnim i velikim bankama” (arhivirano ovdje).

Vijest nije s portala 24 sata, intervju s Plenkovićem je izmišljen

Grafički je vijest “napravljena” tako da izgleda kao da je objavljena na portalu 24 sata. No, na portalu 24 sata ne postoji vijest s tim naslovom. Da se ne radi o vijesti objavljenoj na portalu 24 sata jasno je i iz URL-a, odnosno internetske “adrese” stranice, koji na člancima tog portala počinju s www.24sata.hr i potom slijedi oznaka rubrike, naslov i broj članka, dok u lažnoj vijesti URL počinje s centuryigr.com.

U lažnoj vijesti opremljenoj fotografijama hrvatskog premijera navodi se da je on “prošli tjedan” u emisiji “1 na 1” HRT-a otkrio da mu je izvor zarade “novi program za automatsku trgovinu kripto valutama koji se zove Bitcoin System”. Pretragom HRT-ovog portala utvrdili smo da su u toj emisiji zadnji gosti bili Nenad Puhovski, Ljubo Pavasović Visković, Zlatko Mateša, Kristijan Krkač i Igor Jukić. Nedvojbeno u prosincu ili siječnju u toj emisiji nije gostovao Andrej Plenković, kao što se to navodi u lažnoj vijesti. Pretragom interneta ne može se pronaći niti neka slična izjava Andreja Plenkovića o trgovovanju kriptovalutama. S obzirom na navedeno zaključujemo da je ta izjava Andreja Plenkovića izmišljena.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kada se u članku s lažnim Plenkovićevim intervjuom stisne na natpis “isprobajte Bitcoin System sami” poveznica korisnika vodi na stranicu (arhivirano ovdje) na kojoj mu se obećava zajamčena “zarada od 13 tisuća dolara u točno 24 sata”. U zaglavlju te stranice stoji natpis “Bitcoin System”, a kako bi krenuo s “trgovanjem” korisnik mora ispuniti obrazac u kojemu navodi svoje ime, prezime, e-mail adresu i broj telefona. Time kreatori prevare dobivaju osobne podatke korisnika te ga potom mogu kontaktirati za daljnji proces “ulaganja” u kriptovalute.

HANFA: I ranije smo uočili lažne razgovore s poznatim osobama

Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Faktograf se obratio s upitom ima li stranica “Bitcoin System” dozvolu za trgovanje kriptovalutama u Hrvatskoj, kao i jesu li dosad zaprimili prijavu da se ta stranica reklamira putem lažnih intervjua poznatih osoba.

“Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je na popularnim internetskim stranicama već ranije uočila oglase senzacionalističkih naslova u kojima poznate ličnosti navodno odaju tajne svoje zarade. Takvi oglasi/naslovi uglavnom vode do internetskih stranica čiji sadržaj oponaša izgled novinskih portala i prikazuju navodne/lažne razgovore s osobama iz javnog života kao što su Luka Modrić, Ivan Rakitić, Emil Tedeschi, Andrej Plenković i drugi”, stoji u odgovoru.

I Faktograf je u više navrata pisao o izmišljenim intervjuima poznatih osoba preko kojih se u prošlosti pokušavalo korisnike interneta vabiti na sumnjive financijske proizvode. Posljednjih mjeseci objavili smo članke o statusima na Facebooku i izmišljenim intervjuima Luke Modrića, Jeffa Bezosa, Elona Muska i Zorana Milanovića.

HANFA: Radi se o lažnim člancima

Među navedenim stranicama Hanfa izričito spominje i Bitcoin System iz članka s lažnim Plenkovićevim intervjuom.

“Na navedenim stranicama se opisuje mogućnost bogaćenja u kratkom roku trgovanjem putem različitih trgovinskih platformi (Bitcoin System, Bitcoin Pro, Bitcoin SuperStar, Bitcoin Store itd.), a sve je popraćeno fotografijama luksuznih automobila, skupih putovanja i iskustvima klijenata koji su se navodno obogatili, pri čemu se često spominju nekakve posebne ponude na koje je potrebno odmah reagirati. Radi se o lažnim člancima koji se koriste za nagovaranje čitatelja na različita online trgovanja, bilo ugovorima za razlike (CFD-ovi) koji su izrazito špekulativni/riskantni instrumenti, bilo kriptovalutama ili slično.

Na konkretnoj stranici koju spominjete Bitcoin System, čak se ne govori o kupnji kriptovaluta, nego o “ulaganju u kriptovalutu”, što već samo po sebi treba izazvati sumnju, uz dodatne izjave poput ‘puta do bogatstva’, ‘zarađivanja milijuna’, ‘pretvaranja u milijunaša u nekoliko mjeseci’ i slično”, navode u odgovoru Agencije.

Izbjegavajte poslovanje s društvima koja nisu registrirana

Agencija odgovara i da dosad nije dobila niti jednu pritužbu građana za društvo Bitcoin System.

“Za ovo konkretno društvo Hanfa do sada nije dobila pritužbu građana iako se građani redovito javljaju s predstavkama ili upitima o tome je li neko društvo s kojim bi željeli poslovati registrirano, a što im daje potvrdu legitimnosti poslovanja društva. Ukoliko društvo nije registrirano, preporučujemo poslovne odnose s takvim društvima izbjegavati.

Registri osoba i društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja investicijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Republike Hrvatske su javni i besplatno dostupni svima građanima putem internetske stranice Hanfe. I ovom prilikom pozivamo građane da prije uspostavljanja poslovnih odnosa provjere u registru je li riječ o licenciranom društvu, a Hanfi se mogu obratiti i telefonski i putem e-maila”, poručuju.

U niti jednom od registara Hanfe nismo pronašli “Bitcoin System” što znači da ta platforma nema dozvolu za pružanje financijskih usluga u Hrvatskoj, kao niti u EU.

HANFA: Ne nasjedajte na obećanja lake zarade

Iz Hanfe su objasnili i kada građani trebaju posumnjati da se radi o potencijalnim prevarama i sumnjivim ulaganjima u kojima mogu ostati bez novca.

“Hanfa je do sada već puno puta upozoravala javnost putem priopćenja za javnost te stalno i kontinuirano upozorava putem javnih nastupa, internetskih stranica i društvenih mreža na takve pojave i poziva građane da ne trguju putem navedenih platformi i ne nasjedaju na obećanja lake zarade. Riječ je o stranicama koje preko noći nastaju i nestaju te mijenjaju imena te u njihovu slučaju Hanfa ne može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji s njima posluju niti je nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja takvih stranica i društava koja često niti nisu iz Hrvatske niti su licencirana za bilo kakvo trgovanje na području RH.

S obzirom na velik broja pružatelja usluga koji svoje usluge nude preko interneta iz cijelog svijeta, na stranici Hanfe nije objektivno moguće dati pojedinačno upozorenje u vezi sa svakim društvom te je stoga važno da se građani educiraju i da, u slučaju trgovanja, provjere posluje li neki pružatelj usluga legalno ili je riječ o potencijalnoj prevari. Ako se društvo ne nalazi u registru Hanfe znači da građanin/ulagatelj nema nikakav stupanj zaštite jer ne postoji mogućnost niti pravni alati kojima bi se moglo intervenirati te potencijalno prevarenim građanima vratiti novac.

Hanfa je upozoravala i na zaštitu potrošača u segmentu kriptotržišta uz pojašnjenje da trgovanje kriptovalutama nije regulirano”, stoji u odgovoru Agencije te navode linkove na edukativne materijale (1, 2, 3) koji građanima mogu pomoći kako se ne bi našli u situaciji da trgovanjem kriptovalutama ostanu bez novca.

Zaključno, na Facebook profilu Colossus u statusu je objavljena lažna informacija da postoji “naknada” za koju se mogu “prijaviti osobe rođene od 1951 – 1992 godine”. Link u objavi vodi na članak za koji se lažno sugerira da je objavljen na portalu 24 sata, dok je u članku objavljen izmišljeni intervju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a sve kako bi se korisnike navelo na ulaganje u kriptovalute preko sumnjive platforme “Bitcoin System”. Te platforme nema u registrima pružatelja financijskih usluga u Hrvatskoj i EU, dok Hanfa ističe da se i ranije promovirala putem lažnih razgovora s poznatim osobama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.