Razotkriveno

Teorije zavjere o uzroku potresa u Turskoj – HAARP, plinovodi, naftovodi, neobična svjetlost…

Uzrok razornog potresa u Turskoj je pomicanje Arapske tektonske ploče prema sjeveru i pomicanje Anatolijske ploče prema zapadu.
Foto: Hina/EPA/MARTIN DIVISEK

Nije bilo teško očekivati da će potresi u Turskoj izazvati niz dezinformacija na društvenim mrežama čiji su korisnici požurili ponuditi svoja objašnjenja za podrhtavanje tla.

Najznačajniji naftovod i gasovod u zemljotresom pogođenom području“, opis je viralne objave (arhivirano ovdje) na Facebooku koja je u jednom danu podijeljena gotovo 300 puta, a koja je objavljena na profilu korisnika koji ima nešto malo manje od 5.000 pratitelja.

Objava prikazuje mapu područja u Turskoj koje je nedavno pogođeno razarajućim potresima, te trasu naftovoda, uz sugestiju da bi to dvoje moglo biti povezano. “Čisto da se zna. Što su to koincidencije i slučajnosti. Razmislite dvaput“, navodi se u statusu čime se “pojačava” dojam da su potres u Turskoj i energetska infrastruktura na neki način povezani.

 

Jedna druga Facebook objava (arhivirano ovdje), video koji prikazuje svjetlost za vrijeme potresa u Turskoj, za podrhtavanja tla, pak, krivi američki civilni i vojni istraživački Program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije (HAARP) pri kojem se rabe visoko frekventni radio valovi za istraživanje gornjih dijelova zemljine atmosfere (osobito ionosfere).

Taj se program i inače često spominje u teorijama zavjere.

“Potres u Turskoj prema svemu izgleda kao kaznena akcija (HAARPom) NATO-a i SAD-a protiv Turske. Na videu se vide munje, koje nisu uobicajne pri potresima, ali ovakva eletricna praznjenja ionosfere se uvijek javlja kada se koristi HAARP”,  stoji u opisu Facebook objave.

 

Što je uzrokovalo potres u Turskoj?

Obratili smo se seizmologinji  Ivi Dasović s Geofizičkog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta kako bi provjerili istinitost navedenih tvrdnji.

Kako kaže naša sugovornica, uzrok snažnih potresa je pomicanje Arapske tektonske ploče otprilike prema sjeveru  te guranje Anatolijske ploče i njezino pomicanje prema zapadu. Iako su na toj granici snažni potresi relativno česti u usporedbi s nekim drugim područjima u Turskoj ili dijelovima svijeta, Dasović kaže kako su ovako snažni potresi nešto rjeđi no ne i nemogući ili nepoznati.

Pitali smo je može li ljudska aktivnost kao što je postavljanje naftovoda prouzrokovati seizmičku aktivnost, kao što se sugerira u viralnoj objavi.

“Sami naftovodi i plinovodi, koji su u osnovi cijevi kroz koje protječe neki fluid, sami po sebi ne uzrokuju potrese. Ne znam kako bi to bilo različito u odnosu na npr. velike vodovodne cijevi. Neke ljudske aktivnosti mogu inducirati potrese u područjima koja su „sklona“ potresima i oni mogu biti od vrlo slabih do poprilično jakih: npr. neke aktivnosti pri crpljenju plina i nafte (posebno utiskivanje otpadnih voda nakon crpljenja ako se radi pod prevelikim tlakom i sl.), pri pražnjenju i/ili punjenju većih akumulacijskih jezera ili korištenju geotermalne energije. Naftovodi i plinovodi nisu takva aktivnost”, rekla nam je.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Društvenim mrežama širile su se i tvrdnje da je potres nastao kao posljedica eksplozije na plinovodima ili naftovodima.

Eksplozije na plinovodu uistinu su se dogodile, međutim, nakon potresa. One su zabilježene u na tri mjesta na plinovodu koji prolazi kroz pokrajinu Hayat, a jedna od njih je izazvala požar koji se gasio nekoliko sati.  Turska državna tvrtka za naftovode i trgovačku tvrtku za sirovu naftu i prirodni plin Botas nakon potresa priopćila je da on ipak nije prouzročio značajnu štetu na cjevovodima. Međutim, protok plina prema nekim regijama u blizini epicentra preventivno je prekinut (1, 2).

Korisnici društvenih medija također su netočno tvrdili da je potres oštetio veliki plinovod koji Europu opskrbljuje azerbajdžanskim plinom te da će to dovesti do nestašice plina.

Nedefinirana svjetla

Tvrdnjom da je za potrese u Turskoj odgovoran HAARP ranije se su se bavili i drugi fact-checkeri (1, 2). Jessica Matthews, voditeljica HAARP programa na Sveučilištu Alaska Fairbanks, za Reuters je potvrdila da istraživačka oprema na mjestu HAARP-a ne može stvoriti ili pojačati prirodne katastrofe. Isto tako, HAARP ne može stvoriti ni munje koje su uočene za vrijeme potresa.

Pitali smo Dasović imaju li seizmolozi objašnjenja za svjetlost koja je uočena u Turskoj.

“Postoji pojam potresnih svjetala (engl. earthquake lights). Kod nekih snažnijih potresa postoje svjedočanstva, a danas i snimke, uglavnom po noći neposredno prije ili tijekom samog potresa u epicentralnom području, odnosno u blizini rasjeda na kojem se dogodio potres, da je nebo ili zrak iznad površine svijetlio: nekad je to neko nedefinirano svijetlo, nekad nešto slično munjama, koje relativno kratko traje”, odgovara.

Napominje kako u znanstvenoj zajednici ne postoji konsenzus da je to uzrokovano samim potresom, odnosno, da je to posljedica nekog poznatog meteorološkog fenomena ili određene ljudske aktivnosti, kao što je npr. električni izboj između žica dalekovoda koje se vibriraju ili se zanjišu i dodiruju se ili su vrlo blizu jedna drugoj.

“Budući da su snažni potresi u nekom području relativno rijetki, a ova pojava je još rjeđa te izvori često nisu posve pouzdani, teško ih je objasniti. Postoji svega nekoliko radova koji su dali pojašnjenje što bi moglo uzrokovati ovakve pojave i oni su zapravo mogući u određenim uvjetima: rasjedi određenih obilježja i određene vrste stijena. U osnovi se smatra da na neki način dolazi do stvaranja ioniziranih čestica u podzemlju pod djelovanjem visokog tlaka do kojeg dolazi kad je rasjed „zreo“ za pucanje, odnosno potres”, kaže Dasović

Objašnjava nam kako te električki nabijene čestice mogu pronaći put do površine i u atmosferu gdje mogu izazvati svjetlosni efekt.

Međutim, da bismo više mogli znati je li to stvarni potresni efekt ili se to može objasniti nečim „običnim“ potrebno je imati više pouzdanih opažanja i mjerenja mjernim instrumentima, te više laboratorijskih eksperimenata.

Dezinformacije

Faktograf je već pisao o viralnim dezinformacijama koje je potaknuo potres u Turskoj, a koje su se najčešće odnosile na dijeljenje fotografija i snimki iz nekih prijašnjih katastrofa koje je potaknula seizmička aktivnost.

Društvenim mreža tako se već širila snimka koja je nastala prije dvije godine u Floridi, a za koju se tvrdilo da prikazuje rušenje zgrade u potresu u Turskoj. Dijelila se i snimka koja prikazuje potres u Japanu 2011. godine, fotografija psa iz SAD-a 2014. godine kao i fotografija psa uz tijelo čovjeka koja je nastala 2018. godine.

Zaključno, budući da je potres u Turskoj uzrokovalo pomicanje tektonskih ploča, te da ne postoji nijedan dokaz u prilog tezi da su isti rezultat HAARP-a ili aktivnosti vezanih uz plinovode i naftovode, kao što nema dokaza niti diverzije NATO-a i SAD-a, ocjenjujemo ove objave kao netočne.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.