Razotkriveno

Nema dokaza da je virus Marburg samo “krinka” za prikrivanje štetnog utjecaja 5G

Marburg virus je RNA virus koji se prenosi životinjskim putem iz obitelji filovirusa – iste obitelji kao i šest poznatih vrsta virusa ebole.
Foto: Pixabay

Na Facebook profilu privatnog korisnika objavljen je video (arhivirano ovdje) prenesen s Telegram kanala Istina uz koji stoji sljedeći tekst: “U vezi nove planirane pandemije Marburg virusa sinoć su se okupili Dr Lee Vliet, Pascal Najadi i Dr Astrid Stuckelberger. Nikakvog novog virusa nema, nemojte biti uplašeni, nema nikakvog prenosa sa čoveka na čoveka, ovo je sve rezultat 5G mreže kao oružja direktnog usmeravajućeg dejstva. Oni koji su primili tzv. “vakcinu” masovno će umirati pod izgovorom nove dimne zavese tzv. Marburg virusa. Odbijte po svaku cenu da vas “vakcinišu” čak i ako to bude bilo prinudno!“.

Sugovornici na snimci, osim onog što se navodi u opisu, govore i o tome da “Covid-19, cjepiva, majmunske boginje, ebola i Marburg virus imaju skoro identične simptome onima koji nastaju nakon izlaganja 5G zračenju, a te frekvencije kontroliraju telekomunikacijske kompanije”. Navodi se dalje da su tornjevi koji emitiraju 5G bili postavljani za vrijeme lockdowna i da oni mogu “proizvesti apsolutno iste simptome – umor, malaksalost, glavobolje, groznicu, temperaturu, mučninu, proljev, povraćanje, kao i abnormalno krvarenje”. Tvrdi se da su najviše slučajeva “izmišljenog Covida-19” imali upravo oni gradovi s najviše 5G mreža poput Wuhana, Milana, New Yorka te drugih gradova na zapadnoj obali SAD-a.

Screenshot/Facebook

Isti video objavljen je na više profila na Facebooku.

Tko su sugovornici?

Telegram kanal iSTiNA, na kojem je objavljen ovaj razgovor, čest je izvor dezinformacija i teorija zavjere koje se šire u regiji. Naš partnerski portal Raskrinkavanje u Bosni i Hercegovini se u više navrata bavio dezinformacijama s ovog kanala, a provjerili su i točnost informacija iznesenih u ovom videu.

Na snimci je zapravo intervju Pascala Najadia s Astrid Stückelberger, Elizabeth Lee Vliet i Ann Vandersteel, a snimka u cijelosti može se pronaći na kanalu KONKRET – News Criminal Procedure vs. Swiss President Alain Berset i objavljena je 14. veljače ove godine.

Pascal Najadi je filmski producent i umirovljeni bankar poznat po tome što je podnio kaznenu prijavu protiv švicarskog predsjednika Alaina Berstera zbog izjave da osobe cijepljene protiv koronavirusa ne prenose zarazu. Astrid Stückelberger je švicarska psihologinja i istraživačica. Radila je u bolnici i na sveučilištu u Švicarskoj, a jedno vrijeme bila je i na privremenom radu u Odjelu za mentalno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije. S pojavom pandemije Covida-19, Stückelberger je izrekla niz kontroverznih i znanstveno nepotvrđenih teza o virusu, cijepljenju i mjerama suzbijanja koronavirusa. Elizabeth Lee Vliet je američka liječnica koja je tijekom pandemije intenzivno širila antivakserske stavove. Ann Vandersteel je, kako izvještava CNN, teoretičarka zavjere koja promovira narative višestruko osporavane teorije zavjere pod nazivom QAnon.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Nema dokaza da je 5G tehnologija štetna za ljudsko zdravlje

Da ne postoje dokazi da je 5G tehnologija štetna za ljudsko zdravlje Faktograf je pisao u više navrata (1, 2, 3, 4).

Naime, frekvencija koju koristi 5G mreža ne spada u spektar elektromagnetskog zračenja sposobnog za probijanje staničnih membrana, izmjenu DNK i slično. Znanost itekako razlikuje neionizirajuće zračenje od ionizirajućeg. Ovo drugo, za razliku od prvoga, jest u stanju odstraniti elektrone iz atoma i molekula te svojim nevidljivim prolaskom može utjecati na zrak, vodu i tkivo.

Ionizirajuće zračenje nastupa tek u dijelu elektromagnetskoga spektra nakon ultraljubičastih, tzv. UV-zraka. Ono je isto štetno i može uzrokovati rak kože, zbog čega postoje kreme za sunčanje. Nakon UV zraka nastupaju rentgenske X-zrake, kojima se tkivo smije izlagati u vrlo ograničenim količinama te gama zračenje, koje nastaje nuklearnom fisijom ili “cijepanjem atoma”.

Prema stručnjacima koji proučavaju biološke učinke elektromagnetskog zračenja, radio valovi postaju sigurniji na većim frekvencijama, a ne opasniji. Opasne mogu biti izuzetno visoke frekvencije energije, poput rendgenskih zraka, koje se ponašaju drugačije i predstavljaju rizik za zdravlje (New York Times).

Također, da je povezivanje 5G tehnologije i koronavirusa u potpunosti neutemeljeno već je pisao i fektečekerski portal FullFact, , ali i The Guardian koji se pozvao na FullFact.

Guardian je povezivanje 5G tehnologije i koronavirusa u svojemu tekstu uvrstio među najraširenije dezinformacije koje se povezuju s koronavirusom. Točno je da je Wuhan jedno od mjesta gdje je implementiran 5G u Kini u 2020. godini, ali ne postoje nikakvi znanstveni dokazi da ta tehnologija negativno utječe na ljudski imunološki sustav.

Virus Marburg ne može se aktivirati putem 5G tehnologije

Ne postoje studije i znanstveni dokazi koji bi sugerirali da se virus Marburg može aktivirati putem 5G tehnologije, a o tome je pisao i portal Rappler.

Što je Marburg virus? Kako navode Svjetska zdravstvena organizacija i Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti na svojim stranicama, Marburg virus je RNA virus koji se prenosi životinjskim putem iz obitelji Filovirusa – iste obitelji kao i šest poznatih vrsta virusa ebole.

CDC navodi i da Marburg virus ima stopu smrtnosti između 23-90% i da je njegova klinička slika teška zbog znakova i simptoma koji su slični drugim bolestima.

Ne postoje dokazi da je tehnologija nano usmjerivača, koja bi mogla sadržavati 5G, prisutna u cjepivima protiv Covida-19. Sastojci cjepiva protiv COVID-19 javno su dostupni na stranicama zdravstvenih agencija poput američkog CDC-ja i HALMED-a u Hrvatskoj. Isto tako, kako je to objašnjeno u članku CNBC-ja, tehnologija nano usmjerivača koja bi mogla sadržavati 5G prevelika je da bi stala u igle koje se koriste u cjepivima protiv Covida-19.

MRNA cjepiva protiv Covida-19, kao što su Pfizer-BioNTech i Moderna, sadrže lipidne nanočestice koje se koriste za prijenos RNA u stanice. Nema dokaza koji upućuju na to da ti lipidi mogu prenijeti 5G u stanice, niti postoje dokazi da se 5G može povezati s takvim lipidima.

Što se trenutno zbiva s virusom?

Svjetska zdravstvena organizacija prošlog je tjedan potvrdila da je u Ekvatorijalnoj Gvineji izbila zaraza ovim smrtonosnim virusom. Zasad je potvrđeno da je od zaraze umrla jedna osoba, a povezuje se sa smrti još osam ljudi, rečeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije. Sumnja se i na još 16 slučajeva zaraze u Ekvatorijalnoj Gvineji, a pacijenti imaju simptome koji uključuju vrućicu, iscrpljenost, kao i tragove krvi tijekom povraćanja i proljeva, prenosi Insider.

Prisutnost ovog virusa u istočnoj provinciji Ekvatorijalne Gvineje prvi je put da je Marburg u toj državi otkriven, i to šest mjeseci nakon što je potvrđena zaraza istim virusom u Gani, u srpnju 2022.

Virus Marburg rijedak je kod ljudi, no iznimno je zarazan kad pronađe ljudskog domaćina. Bolest može biti smrtonosna, a stopa smrtnosti iznosi čak 50 posto, kaže SZO. Kada je zaraza izbila u Angoli 2005., smrtnost među zaraženima iznosila je do 88 posto.

Uobičajeni simptomi Marburg virusa uključuju hemoragijsku groznicu, iscrpljenost, iskašljavanje krvi tijekom povraćanja i tragove krvi u proljevu.

Bolest često počinje naglo, ističu iz Svjetske zdravstvene organizacije, s visokom temperaturom, teškom glavoboljom i malaksalošću. Na početku oboljeli često osjećaju bolove u mišićima i grčeve, a može doći i do žutice, mučnine i bolova u abdomenu.

Zaključno, kako smo u više navrata pisali ne postoje dokazi koji bi potvrdili da je 5G tehnologija štetna za ljudsko zdravlje. Također, povezivanje 5G tehnologije s koronavirusom jedna je od najraširenijih dezinformacija, a istim se narativom sugovornici ovog videa koriste i za virus Marburg. Naime, Marburg virus je RNA virus koji se prenosi životinjskim putem i spada u filoviruse, u koje spada i šest poznatih vrsta ebole. Ne postoje nikakvi znanstveni dokazi koji bi sugerirali da bi se virus mogao aktivirati putem 5G tehnologije, a tehnologija nano usmjerivača koja bi mogla sadržavati 5G ne nalazi se u cjepivima niti bi se zbog svoje veličine uopće mogla koristiti.

Također, znanstveno je utvrđeno da virus Marburg zaista postoji pa je netočno tvrditi da bi potencijalna epidemija tim virusom bila samo “krinka” za prikrivanje štetnog utjecaja 5G tehnologije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.