Razotkriveno

Opet se širi stara teorija zavjere o adrenokromu

Izjave glumca Jima Caviezela poslužile su kao podloga za ponovno širenje stare i ničim utemeljene teorije zavjere koja potiče iz QAnon zajednice.
Ilustracija: Wesley Tingey on Unsplash

“Hollywoodska zvijezda Jim Caviezel priznaje da elita trguje djecom zbog adrenokroma: ‘Najgori horor koji sam vidio”, naslov je članka (arhiviran ovdje), objavljenog na rubnom portalu Epoha za koji je Faktograf u više navrata ustvrdio da širi dezinformacije.

Slične tvrdnje je krajem 2022. godine objavio i portal Crodex (arhivirano ovdje), dok su se teorije zavjere ovakvog tipa i prije širile društvenim mrežama (arhivirano ovdje).

Portal Epoha prenosi Caviezelove tvrdnje, a to je da su “holivudske elite ovisne o adrenokromu” i da “ubijaju djecu” kako bi dobili lijek koji se “oslobađa kao kemikalija u tijelu prestravljene djece”. Tvrdnje su starije i izrečene su u 2021. godini, na konferenciji Zdravlje i sloboda (eng. Health and Freedom Conference), o čemu je već pisao fact-checkerski portal Logically, kao i neki mainstream mediji (CNN, The Daily Beast).

Caviezel je tada promovirao svoj najnoviji film Zvuk slobode (eng. Sound of Freedom) o Timu Ballardu, bivšem specijalnog agentu koji je dao otkaz kako bi, prema njegovim riječima, spašavao djecu od kartela i trgovcima ljudima. Međutim, Caviezelove tvrdnje nemaju nikakvo uporište u činjenicama.

Pizzagate

Faktograf je već pisao o teorijama zavjere da se djeca otimaju i ubijaju te služe kao sirovina za drogu adrenokrom koja je navodno vrlo popularna među elitama, a o ovoj temi pisali su i brojni drugi fact-checkerski portali (Raskrinkavanje.me, Istinomer).

Kako podsjeća raskrinkavanje.me, teorija zavjere o adrenokromu pojavila se 2016. godine kao dio šire teorije zavjere poznate kao “Pizzagate” koja se proširila uoči američkih predsjedničkih izbora 2016. godine, a iz koje je kasnije nastala notorna QAnon zajednica.

Kako smo već pisali, teorija kaže da je Hillary Clinton, u to vrijeme protukandidatkinja Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u SAD-u, uključena u međunarodni sotonistički pedofilski lanac. Naziv ove teorije zavjere dolazi od teze da se pripadnici navodne pedofilsko-sotonističke kabale okupljaju u podrumu pizzerije Comet Ping Pong u Washingtonu.

Širitelji teorije zavjere “pizzagate” često tvrde kako se dokazi o aktivnostima pedofilsko-sotonističke kabale nalaze u e-mailovima Johna Podeste, voditelja kampanje Hillary Clinton. Međutim, to nije točno.

Ove e-mailove je 2016. godine objavio WikiLeaks, ali u njima ne postoje nikakve poruke o navodnoj sotonističko-pedofilskoj kabali (Snopes).

Adrenokrom

Adrenokrom je kemijski spoj koji nastaje oksidacijom hormona stresa, adrenalina, i čiji su efekti godinama predmet rasprave u znanstvenoj raspravi zbog psihoaktivnog utjecaja koji uključuju euforiju, zbunjenost te manjak koncentracije. Najčešće se u medicini primjenjuje za sprječavanje gubitka krvi, jer pospješuje zgrušavanje.

Kako smo već pisali, prvi spomen te droge u tom kontekstu zabilježen je u knjizi Huntera S. Thompsona “Strah i prijezir u Las Vegasu” iz 1971. godine, u dijalogu dvojice likova. Dijalog je i ekraniziran kada je po knjizi snimljen i film 1998. godine.

Niže u tekstu nalazi se isječak koji prikazuje tu scenu, a u komentarima pod YouTube videom jasno je da među pripadnicima QAnon zajednice prevladava mišljenje da “im je istina stavljena pred oči kako bi im se rugali”.

Teoretičari zavjere vjeruju da je adrenokrom psihodelična droga koju globalne elite koriste u svrhu pomlađivanja. Budući da nastaje oksidacijom hormona stresa, adrenalina, teza je da holivudske elite ubijaju djecu kako bi dobili adrenokrom.

Teorija zavjere o adrenokromu je opet dobila zamah tijekom pandemije Covida-19 kada su se širile tvrdnje da postoji problem u nabavi adrenokroma.

The Spinoff piše kako tvrdnje da se djecu muči kako bi se dobio adrenokrom proizlaze iz Thomposnove knjige u kojoj doktor Gonzo kaže sljedeće: “Postoji samo jedan izvor za tu stvar… adrenalinske žlijezde živog ljudskog bića. Ne valja ako ju izvučeš iz trupla.”

Portal Wired viralnost teorije zavjere o adrenokromu opisuje kao “skrivena viralnost” (eng. hidden virality). Radi se o tome da mainstream mediji ili društvene platforme rijetko pišu o nepopularnim idejama ili manjim dezinformacijskim kampanjama. Što duže određena dezinformacija nije razotkrivena, veće su šanse da će se proširiti i dobiti na društvenoj važnosti.

“Kao rezultat relativne nevažnosti adrenokroma, o njemu znanstvenici, novinari ili akademici ne pišu puno. Navedeno dovodi o informacijskih praznina (eng. data void), stvara se vakuum pouzdanih informacija koje dolaze od pouzdanih izvora. U situacijama informacijskih praznina, algoritmi podižu informacije koje su dostupne umjesto relevantnog, pravodobnog i dobro organiziranog sadržaja. To stvara savršene uvjete za viralni sadržaj misinformacija i teorija zavjere”, piše Wired.

Zaključno, radi se o teoriji zavjere koja se širi već neko vrijeme i za koju nisu predočeni ikakvi dokazi koji bi sugerirali da doista postoje ljudi koji ubijaju djecu kako bi iz njih crpili navodnu drogu. Bez obzira na nedostatak dokaza, ova teorija zavjere već se duže vrijeme širi na engleskom govornom području, kao i u drugim državama gdje je onda prilagođena određenom lokalnom kontekstu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.