Razotkriveno

Ne, Putin nije objavio rat Srbiji, Bosni i ostalim zemljama na Balkanu

Uz netočan naslov portal neobicnezanimljivosti.info objavio je vijest iz 2020. godine u kojoj se Putin niti ne spominje.
Foto: HINA/ Damir SENČAR/ ds

“GOTOVI SMO !!! PUTIN OBJAVIO RAT SRBIJI , BOSNI I OSTALIM ZEMLJAMA BALKANA ! U velikoj ste opasnosti, evo šta se spremaa!”, naslov je teksta (arhivirano ovdje) objavljenog na stranici neobicnezanimljivosti.info koja je ustvari blog na kojem nije moguće pronaći nikakve podatke o autorima.

“Jako je dobro što smo od Lavrova dobili zvanično upozorenje oko pritisaka za rešenje pitanja Kosova. Lako je pritisnuti malu Srbiju, ali Srbiju koja ima rusku podršku i zaštitu nije lako naterati na bilo kakve ustupke. To kaže za Sputnjik politički analitičar Dragomir Anđelković sublimirajući najmarkantniji utisak posete Sergeja Lavrova Beogradu. Posle razgovora sa ruskim šefom diplomatije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga je Lavrov upoznao sa zabrinjavajućim informacijama koje se tiču različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosovske krize”, navodi se u uvodu teksta.

Prvo što treba spomenuti jest da se radi o tekstu koji je originalno objavljen 19. lipnja 2020. na ruskom portalu Sputnjik kojem nije moguće pristupiti iz Hrvatske, s obzirom na to da je blokiran nakon što je krenula ruska agresija na Ukrajinu.

Lavrov posjetio Beograd u lipnju 2020.

Kako prenosi portal Nova.rs, ruski šef diplomacije Sergej Lavrov posjetio je Beograd 18. lipnja 2020. gdje je razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o prijedlogu Washingtona da se lideri Srbije i Kosova sastanu krajem lipnja te godine u Bijeloj kući.

Osim s Vučićem, Lavrov se sastao i s tadašnjim srpskim patrijarhom Irinejem i prilikom posjeta “izrazio podršku Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije na Kosovu i Metohiji”.

Među vrlo šturim medijskim izvještajima o tadašnjem posjetu ruskog ministra vanjskog poslova Srbiji, na stranicama srpskog Ministarstva obrane može se pronaći i vijest da je Lavrov zajedno s tadašnjim srpskim ministrom obrane obišao izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“ u Muzeju Grada Beograda.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Putin nikad nije objavio rat Srbiji, Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama na Balkanu

Također, u cijelom tekstu nigdje se ne spominje ruski predsjednik Vladimir Putin, niti se igdje može pronaći da je objavio rat Srbiji, Bosni ili ostalim zemljama Balkana. Da je Putin zaista objavio rat zemljama u regiji, takva bi vijest snažno odjeknula kredibilnim medijskim izvorima u regiji, ali i u svijetu, no takvo nešto pretragom interneta nije moguće pronaći.

Zaključno, ruski predsjednik Vladimir Putin nikad nije objavio rat Srbiji, Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama Balkana kao što se to implicira u naslovu. Objava na stranici neobicnezanimljivosti.info zapravo je vijest originalno objavljena na ruskom portalu Sputnjik 19. lipnja 2020. i osvrće se na posjet ruskog ministra vanjskih poslova Beogradu koji se dogodio dan ranije, 18. lipnja. Stoga ovu objavu ocjenjujemo netočnom.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.