Razotkriveno

Nije točno da je CIA skovala pojam teoretičar zavjere

RTL-ov novinar Boris Mišević objavio je fotografiju na kojoj se netočno tvrdi da je CIA bila ta koja je izmislila pojam "teoretičar zavjere".
Zagrada u kojoj se nalazi središnjica CIA-e; Ilustracija: David Mark from Pixabay

RTL-ov novinar Boris Mišević na Facebooku je objavio fotografiju (arhivirano ovdje) na kojoj se navodi da je termin teoretičar zavjere skovala CIA kad je trebalo zaustaviti kritičare koji su propitivali ubojstvo Kennedyja uz sljedeći opis:

“Još jedan lijepi pozdrav svim genijalcima koji su jednog od najgledanijih, najboljih i najhrabrijih novinara današnjice Tucker Carlson Tonight danas nazivali “teoretičarem zavjera” i “ekstremnim desničarem” ? Svako dobro vam želim.”

Mišević je, inače, jedan od poznatih hrvatskih širitelja dezinformacija na Facebooku. Uglavnom se radilo o temama povezanim s pandemijom Covida-19, ali i o klimatskim promjenama, o čemu je Faktograf pisao u više navrata.

Screenshot/Facebook

Fotografija je objavljena 25. travnja, a prikupila je 25 dijeljenja, 25 komentara i 458 ostalih reakcija (arhivirano ovdje). Identična dezinformacija se dijeli među korisnicima Facebooka u Hrvatskoj i regiji barem od 2020. godine.

Tko je Tucker Carlson?

Tucker Carlson je sada već bivši televizijski voditelj Fox Newsa koji je na toj televiziji vodio vrlo gledanu emisiju pod nazivom “Tucker Carlson Tonight”. Fox News je ovog tjedna objavio da prekida suradnju s Carlsonom i da je njegova posljednja emisija emitirana je u petak, 21. travnja.

Do prekida suradnje došlo je samo tjedan dana nakon što je Fox News postigao nagodbu u tužbi s tvrtkom Dominion Voting Systems te pristao isplatiti 787.5 milijuna dolara zbog širenja laži oko američkih izbora. Važan dio slučaja su bile upravo Carlsonove javne tvrdnje da je Trump na izborima pokraden, dok je istovremeno u privatnim porukama, koje je Fox News morao isporučiti sudu u sklopu pripreme za sudski proces, odbacivao istu tu tezu (AP).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Dok je bio voditelj u udarnom terminu na Fox Newsu, Carlson je postao vrlo utjecajan među biračima Republikanske stranke pa tako i unutar same stranke. Nekritički je podržavao i glorificirao Donalda Trumpa, dok je istovremeno u privatnoj komunikaciji koja je isplivala u sklopu priprema za sudski proces prema njemu otvoreno izražavao prezir.

Suprotno tvrdnjama Borisa Miševića, Carlson je u svojim istupima u emisiji redovito širio dezinformacije, promovirao teorije zavjere i koristio zapaljivu retoriku, a o tome je Faktograf pisao u brojnim tekstovima. Dezinformacije koje je Carlson iznosio na Fox Newsu su, naime, učestalo putem društvenih mreža stizale i u hrvatski digitalni prostor.

Tako se društvenim mrežama širio petominutni video u kojem je Carlson govorio o cijepljenju protiv Covida-19. U svom obraćanju je neutemeljeno propagirao skepsu prema cjepivu protiv Covida-19. U jednoj od svojih emisija netočno je tvrdio i da je 1,2 milijuna Amerikanaca preminulo zbog cjepiva protiv novog koronavirusa, a proširio je i dezinformaciju da je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proglasio cjepivo protiv Covida obaveznim za djecu.

Kad je osmišljen termin “teoretičar zavjera”?

Sad se potrebno osvrnuti i na tvrdnju iz fotografije priložene Mišetićevoj objavi. Tvrdnja da je termin teoretičar zavjera skovala CIA u doba kad je trebalo zaustaviti kritičare koji su propitivali ubojstvo tadašnjeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja činjenično je netočna. O tome su ranije pisala dva portala engleskog govornog područja – Associated Press i Australian Associated Press.

Prva zabilježena upotreba izraza “teorija zavjere”, piše AP, datira još iz 1863. godine, a posebno je spominjana u izvješćima nakon ubojstva tadašnjeg predsjednika SAD-a Jamesa A. Garfielda 1881. godine, dakle više od 60 godina prije osnivanja CIA-e. Akademski pregled digitalne knjižnice JSTOR otkriva da je izraz “teoretičar zavjere” prvi put objavljen najmanje godinu dana prije Kennedyjeve smrti.

Više je povjesničara za AAP kazalo da je teza da je termin teorija zavjera skovala CIA u vrijeme Kennedyjeve smrti pogrešna, a jedan je kazao da je CIA samo jednom u dopisu usputno upotrijebila izraz “teoretičari zavjere”.

CIA-ino izvješće iz 1967. o Warrenovoj komisiji — skupini dužnosnika koju je imenovao Lyndon B. Johnson da istraže Kennedyjevo ubojstvo koje je počinio Lee Harvey Oswald — doista se referira na “teorije zavjere” i “teoretičare zavjere”. Međutim, postoje dokazi da su se oba izraza koristila znatno prije Kennedyjeve smrti.

Najranije spominjanje termina “teorije zavjere” pojavilo se u pismu objavljenom u The New York Timesu 4. siječnja 1863. godine, u sklopu tumačenja zašto je Engleska podržavala Konfederaciju tijekom američkog građanskog rata. Termin je dobio širu upotrebu nakon ubojstva Garfielda 1881. Novinari su ga počeli koristiti u kontekstu pitanja je li Garfieldov ubojica možda imao suučesnike, prema studiji iz 2018. koju je proveo Andrew McKenzie-McHarg, istraživač s Australskog katoličkog sveučilišta, koji je proučavao povijest teorija zavjere.

Kenzo Nera, istraživač u području psihologije na Université Libre de Bruxelles, specijaliziran za zavjere, ističe da je korištenje “teorije zavjere” kao općenitijeg načina razmišljanja o svijetu popularizirao filozof Karl Popper. U svojoj utjecajnoj knjizi iz 1945. godine, “Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji”, Popper raspravlja o “teoriji zavjere društva”: ideji da su veliki događaji “rezultat izravnog dizajna nekih moćnih pojedinaca i grupa”, donosi AP.

Termin “teorija zavjere” nije stvorila CIA

Profesor emeritus Državnog sveučilišta Florida Lance DeHaven-Smith tvrdio je u svojoj knjizi “Teorija zavjere u Americi” da je CIA pokrenula uspješnu kampanju za popularizaciju “teorije zavjere”, upravo kako bi “teoretičare zavjera” učinila metom ismijavanja. Međutim, američki profesor književne i kulturne povijesti Michael Butter sa Sveučilišta u Tübingenu kritizirao je ovaj argument u članku za The Conversation.

Profesor Butter rekao je sljedeće za AAP: “Nema pokazatelja da je dopis CIA-e imao ikakav utjecaj na popularnost koncepta. Doista, ležeran način na koji se u memorandumu koristi izraz samo jednom implicira da je koncept već bio prilično popularan šezdesetih godina prošlog stoljeća”.

Joe Uscinski, profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Miamiju i stručnjak za teorije zavjere, potvrdio je da termin “teorija zavjere” nije stvorila CIA. Rekao je da te optužbe “same po sebi nemaju smisla”.

“Jedna stvar koju teoretičari zavjere kažu jest da je izraz ili stvoren ili korišten kako bi ljudi koji su dovodili u pitanje Kennedyjevo ubojstvo izgledali loše”, rekao je za Associated Press. Ali izraz “teorija zavjere” nema automatski negativnu konotaciju, rekao je. “To je ono što moramo priložiti tome, zar ne? CIA ne može kontrolirati kako se jezik koristi ili kako tumačimo jezik tijekom vremena.”

Zaključno, nije točno da je CIA bila prva koja je skovala termin “teorije zavjere/teoretičar zavjere” kako bi zaustavila kritičare koji su propitivali ubojstvo američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Što se tiče Tuckera Carlsona, on je u više navrata kroz svoju emisiju dokazano širio dezinformacije i propagirao teorije zavjere o čemu su pisale brojne fact-checking organizacije diljem svijeta pa i Faktograf.

Zbog svega toga status Borisa Miševića ocjenjujemo netočnim.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.