Razotkriveno

Masovno ubojstvo u beogradskoj školi nije medijska ‘izmišljotina po narudžbi mračnih sila’

Srpska policija i tužiteljstvo u svojim priopćenjima potvrdili su da je masovno ubojstvo u beogradskoj školi izvršio 13-godišnji učenik.
Foto: HINA/ TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg/ ml

Na Facebook profilu privatnog korisnika objavljen je status (arhivirano ovdje) koji se tiče masovnog ubojstva u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu u kojem je ubijeno devet osoba. Slične objave dijelile su se i na drugim privatnim profilima korisnika Facebooka.

U statusu se navodi da su “masovni mediji dječaku prišili da je počinio masakr u vlastitoj osnovnoj školi” i da se “dječaku gubi svaki trag nakon što ga je odvela policija”. Autor statusa također postavlja i pitanje tko je počinio masakr i na kraju iznosi teoriju da bi masovno ubojstvo moglo biti “izmišljotina po narudžbi mračnih sila koje su skrivene od očiju javnosti”.

Screenshot/Facebook

 

MUP Srbije i beogradsko tužiteljstvo objavili da za napad sumnjiče učenika škole

Netočan je navod da su masovni mediji “dječaku prišili ubojstvo”. Naime, malo nakon tragedije o ubojstvu su se oglasili srpska policija i Više javno tužiteljstvo u Beogradu, dvije institucije koje su odmah potvrdile i identitet napadača. Uz to, postoje i brojna svjedočanstva s mjesta događaja, a niti u jednom od njih se kao mogući napadač ne spominje nitko drugi osim navedenog učenika škole.

Trećeg svibnja oko osam sati u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u beogradskoj četvrti Vračar dogodila se pucnjava u kojoj je ubijeno devet osoba. Među žrtvama su djeca i čuvar, a šest učenika i učenica te profesorica teško su ranjeni. Zbog pucnjave je uhićen 13-godišnji dječak, čije su inicijale objavili srpsko Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i Više javno tužiteljstvo u Beogradu. Učenik koji se sumnjiči za ovaj teški zločin uhićen je u školskom dvorištu, potvrdio je MUP Srbije u svom priopćenju.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Prije tog priopćenja MUP Srbije objavio je još jedno o pucnjavi u školi, a u kojem je također navelo da su policajci zbog pucnjave “uhitili osumnjičenog maloljetnika, učenika sedmog razreda, koji je, kako se sumnja, iz očevog pištolјa ispalio više hitaca u pravcu učenika i zaštitara ove škole”.

U priopćenju Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, objavljenom na dan pucnjave, navedeno je da uhićeni 13-godišnjak ne podliježe kaznenoj odgovornosti prema “Zakonu o maloljetnim sudionicima krivičnih djela i krivično pravnoj zaštiti maloljetnih osoba” jer nije navršio 14 godina.

“Učenik VII razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“, … (13) , koji je jutros hicima iz pištolja usmrtio 8 učenika i učenica, kao i radnika osiguranja, a šest učenika i učenica, kao i nastavnicu teško ranio, nije krivično odgovoran”, naveli su u priopćenju te dodali da su na licu mjesta očevid obavili “dežurni zamjenici javnog tužitelja Odjela za opći kriminal i Odjela za maloljetnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od” dječaka “uzme izjava i da se obavi liječnički pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mjere iz svoje nadležnosti dalje poduzeti”.

Osumnjičeni dječak nakon uhićenja nije nestao

Nije točan niti navodi iz statusa da je dječak nakon uhićenja nestao. Prema pisanju srpskih medija, dječak je smješten u beogradsku Kliniku za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu. Tu je vijest potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Također, dva dana nakon ubojstva, na Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu održano je saslušanje njegova oca. Dječakovog oca sumnjiči se za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a saslušavan je dulje od tri sata. Sudac istrage je nakon saslušanja odredio istražni zatvor u trajanju od trideset dana.

Vučić otkrio mnoge detalje o dječaku i njegovoj obitelji

O ubojstvu kakvo se ne pamti u modernoj povijesti Srbije oglasio se istoga dana predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare. Tada je naveo da će dječak osumnjičen za ubojstvo biti smješten u posebnom dijelu Klinike za neuropsihijatriju.

“Njegov otac je kao vlasnik oružja, koje je očigledno nepropisno držao i čuvao, iako je imao sve neophodne dozvole, uhićen. Privedena je i majka”, rekao je Vučić. Predsjednik Srbije je u podužem govoru otkrio brojne detalje o dječaku i roditeljima dječaka, prenosi portal Nova.rs. Srpski ministar obrazovanja Branko Ružić je nakon tragedije podnio ostavku.

Nema dokaza da su ubojstva u beogradskoj školi “obična izmišljotina mračnih sila”

Iako se radi o maloljetnom dječaku, a među ubijenima su također maloljetnici, mediji u Srbiji i regiji vrlo su detaljno izvještavali o masakru, pritom kršeći etičke standarde u novinarstvu o čemu je priopćenje izdalo i Hrvatsko novinarsko društvo. Neki mediji u Srbiji otišli su toliko daleko da je objavljena čak i audio snimka iz jedne od učionica na kojoj se čuje rafalna paljba iz hodnika, a objavljivana su i imena i prezimena poginulih učenica i učenika.

Zaključno, o ubojstvu u beogradskoj osnovnoj školi mediji su izvještavali vrlo detaljno, dok su javnost priopćenjima da je zločin izvršio 13-godišnji učenik škole izvijestili policija, Više javno tužiteljstvo u Beogradu pa i sam srpski predsjednik Aleksandar Vučić, čime se pobijaju navodi iz statusa da su “ubojstvo dječaku prišili masovni mediji”. O ubojstvu su izvještavali svi kredibilni mediji u Srbiji, Hrvatskoj, regiji, pa i brojni svjetski mediji – CNNBBC, Associated Press, Reuters i drugi, stoga je pogrešno reći da i su mediji skrivali činjenice o ubojstvu. Ne postoje nikakvi dokazi da bi se radilo o “običnoj izmišljotini po narudžbi mračnih sila” kao što ne postoje niti indicije da bi ubojica mogao biti netko drugi, a ne navedeni učenik škole.

Zbog toga ocjenjujemo status korisnika Facebooka kao netočan.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.