Razotkriveno

Peđa Grbin neosnovano se dovodi u vezu s ratnim zločincem

Facebookom se opet dijeli godinama stara dezinformacija o Peđi Grbinu, kojeg se dovodi u vezu s ratnim zločincem osuđenim zbog ubojstva dvoje ljudi.
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ua

Unutar Facebook grupe “Obitelj & Domovina HR” ponovo se proširila godinama stara dezinformacija usmjerena protiv predsjednika SDP-a Peđe Grbina.

“STRIC PEĐE ĢRBINA PUCAO PO HRVATSKOJ U VRIJEME DOMOVINSKOG RATA?!”, stoji u naslovu članka objavljenog na rubnom portalu Hop.com.hr još 2017. godine, a koji se zadnjih dana ponovo dijeli Facebookom (arhivirano ovdje).

U članku se navodi da je stric Peđe Grbina po imenu Vlado Grbin u listopadu 1991. na Malom Lošinju organizirao ubojstvo iz zasjede dvoje hrvatskih vojnika.

Grbin je na ovu dezinformaciju reagirao još 2017. godine, kada se prvi put pojavila u digitalnom prostoru. Izvorno se, doduše, tvrdilo da mu je Vlado Grbin otac, a ne stric.

Peđa Grbin tada je na Facebooku objavio da se njegov otac zove Slavko te da je tijekom Domovinskog rata bio vojnik Hrvatske vojske. To je dokazao i popratnom fotografijom, a o svemu su izvještavali i mediji.

Dezinformacija se kasnije nastavila širiti u ponešto izmijenjenom obliku pa je Vlado Grbin umjesto oca današnjeg predsjednika SDP-a postao njegov stric. To je Grbinu još 2018. u Saboru predbacio dugogodišnji optuženik za ratne zločine Branimir Glavaš, u to vrijeme zastupnik HDSSB-a.

Grbin mu je tada odgovorio da on uopće nema strica, a o čemu su također izvještavali mediji.

Na isti se slučaj predsjednik SDP-a u objavi na Twitteru osvrnuo i u travnju 2021. godine. Reagiravši na dezinformaciju rubnih portala da je ujak profesorice s Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlate Đurđević ratovao za SAO krajinu, Grbin je napisao:

“Svojedobno su sličnu priču objavljivali i za mog starog. Kad se ispostavilo da je tata branitelj, samo su se prebacili na priču da je to bio – stric. Princip je isti, sve su ostalo nijanse…”

Zločin u Malom Lošinju

Vlado Grbin, nekadašnji časnik Jugoslavenske narodne armije (JNA), doista je 2013. godine na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno proglašen krivim za ubojstvo dvoje hrvatskih vojnika. Vrhovni sud je 2016. potvrdio prvostupanjsku presudu. Vlado Grbin osuđen je u odsustvu. Danas navodno živi u Srbiji.

Zaključno, iako današnji predsjednik SDP-a dijeli prezime s čovjekom koji je osuđen zbog ratnog zločina u Malom Lošinju, neme dokaza da među njima postoji rodbinska veza. Širitelji dezinformacija najprije su tvrdili da je u pitanju njegov otac, a kasnije su govorili da mu je stric. Grbin je i jedno i drugo demantirao.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.