Razotkriveno

Avion zatrpan snijegom u Münchenu nije trebao prevoziti sudionike klimatske konferencije

Cessna austrijske aviokompanije Bairline tijekom snježne oluje u Münchenu završila je na repu zbog snježnog tereta.
Ilustracija: Unsplash.com/Karim Balaa

“U Munichu smrznut avion koji je trebao vozit elitu u Dubai na konferenciju o globalnom zatopljenju”, navodi se u statusu (arhiviran ovdje) kojega je na Facebooku objavio HOP Portal.

Snimku zaslona statusa koji je prikupio gotovo 700 reakcija, 130 komentara te je podijeljen gotovo 900 puta donosimo niže.

Izvor: Screenshot Facebook

Statusu je prirodan i video u trajanju od 25 sekundi koji prikazuje avion na aerodromu zarobljen u snijegu.

Međutim, niti je avion trebalo letjeti u Dubai na ovogodišnju UN-ovu klimatsku konferenciju COP28, o kojoj je Faktograf pisao ovog tjedna, niti je bio smrznut. O ovom slučaju i videu već su pisale kolege s fact-checkerskih portala Raskrinkavanje i Correctiv.

Avion prizemljen zbog težine snijega koji je napadao

Kolege s njemačkog portala Correctiv došle su do podatka da avion pripada austrijskoj aviokompaniji “Bairline”, da je na minhenskom aerodromu stajao dugo jer u hangaru na tom aerodromu nije bilo mjesta te da u vrijeme snježne oluje nije bilo planirano da leti bilo gdje, svakako ne u Dubai.

Također, kako piše Correctiv, avion nije bio zamrznut, već se nagnuo prema nazad zbog težine snijega.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kako dalje piše Correctiv, glasnogovornik aerodroma u Münchenu Florian Steuer je za taj fact-checkerski portal potvrdio da je 1. prosinca avion na tom aerodromu ostao prizemljen zbog tereta snijega koji je napadao. Vatrogasci su stabilizirali avion, budući da je zbog tereta snijega bio polegnut prema natrag.

Međutim, glasnogovornik nije mogao potvrditi prikazuje li video navedeni incident. S obzirom na to da se na videu, koji je cirkulirao društvenim mrežama oko 15. sekunde videa na repu aviona može vidjeti njegova registracija aviona ‘OE-HUB’, Correctiv je pronašao da se radi o avionu Cessna serijskog broja 750-0273 koji je u vlasništvu austrijske aviokompanije Bairline.

Taj model izgleda isto kao model u videu, piše Correctiv.

Avion je bio parkiran duže vrijeme vani

Pilot i voditelj prodaje spomenute aviokompanije Nico Just je za Correctiv također potvrdio kako je avion njihov i kazao da je “tijekom snježne oluje avion završio na repu zbog snježnog tereta”.

Međutim, avion se nije niti smrznuo, niti je bio na putu za Dubai. Prema Justu niti jedan let nije bio planiran. “Avion je dugo vremena bio parkiran u Münchenu. Zbog manjka prostora u hangaru avion je morao biti parkiran vani”, kazao je Just. Glasnogovornik aerodroma, kao i podaci o letovima potvrđuju da je avion bio parkiran vani duže vrijeme. Correctiv piše kako je zadnji let navedenog aviona bio iz Belgije u München sredinom studenog.

Zaključno, video aviona u snijegu kojega je na društvenoj mreži Facebook podijelio HOP Portal ne prikazuje smrznuti avion koji je trebao letjeti u Dubai na 28. COP, već se radi o avionu koji je duže vrijeme bio parkiran vani, jer nije bilo mjesta u hangaru na minhenskom aerodromu. Također, avion nije bio smrznut, već nagnut prema nazad zbog tereta snijega koji je na njega napadao.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.