Razotkriveno

Ne postoje dokazi da su ptice u Poljskoj uginule zbog ukrajinskog žita

Društvenim mrežama širi se snimka uginuća ptica u poljskom gradiću Zamośću. Stručnjaci još nisu utvrdili razlog njihove smrti.
Wikimedia Commons/DickDaniels/CC BY-SA 3.0,

Facebookom se širi video pomora ptica u Poljskoj uz neutemeljene tvrdnje da se radi o pticama koje su se hranile ukrajinskim žitom.

“Duž trase željezničkog prijevoza ukrajinskog žita, ptice koje su ga pojele umiru. Žito se uvozi u EU.
Zatim se koristi za proizvodnju svih vrsta prerađenih prehrambenih proizvoda, koji također završavaju u ljudskom prehrambenom lancu.
Poljoprivrednici u Poljskoj žale se na masovni umor stoke nakon što ih nahrane žitom.
GMO tvrtke plaćene su međunarodnim donacijama Ukrajine da nas kontaminiraju GMO-ima”, stoji u Facebook postu na hrvatskom jeziku objavljenom 26. veljače 2024. godine (arhiviran ovdje).

Screenshot/Facebook

U video (arhiviran ovdje) je umetnut natpis poljskom jeziku:

U Zamośću od ukrajinskog žita već umiru ptice, a i mi ćemo nakon njih.

Tvrdnje o umiranju ptica u jugoistočnom poljskom gradiću u blizini granice s Ukrajinom pojavile su se među poljskim korisnicima društvenih mreža oko 20. veljače 2024. godine (1, 2, 3, 4). Jedan od najviralnijih postova na poljskom jeziku (arhivran ovdje) ima preko 2.6 tisuće dijeljenja. Petominutni video koji se pojavljuje u poljskim objavama iskorišten je u skraćenoj verziji u objavi na hrvatskom.

Istraga još traje

U originalnoj snimci najprije se prikazuje ptice na pruzi u blizini željezničke stanice Zamość Starówka, uz tvrdnju da ptice “imaju besplatnu hranu”, ukrajinsko žito koje pada iz vagona. U sljedećem dijelu snimke, onom koji se poklapa s hrvatskim postom, video pokazuje mrtve ptice koje leže u blizini tračnica te opis: “Ptice su već mrtve nekoliko dana nakon hranjenja”.

Tim viralnim postovima bavio se poljski portal za provjeru činjenica Demagog koji je utvrdio da im nedostaje kontekst. Kako je u izjavi za Demagog istaknuo tamošnji ornitolog Adam Zbyryt, može biti više uzroka uginuća tih ptica, za koje je on utvrdio da su gačci (Corvus frugilegus, srodnici vrana). “Ono što vidite na snimci ostaci su tereta (…) tako da ono što pada na tračnice je zaista minimalno. Vjerojatno je nešto drugo dovelo do njihove smrti. Možda namjerno trovanje, jer ih ljudi ne vole (danju se hrane izvan gradova), možda slučajno, jer se često hrane na smetlištima (o tome postoje i studije iz Poljske) ili ptičja gripa. Bez toksikološkog ili veterinarskog testiranja, jednostavno nije ispravno reći da su ptice uginule od otrovanog zrna.”

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Dodao i to da je prehrana gačaca raznolika: uključuje insekte, beskralježnjake, žitarice, izdanke biljaka pa čak i voće.

Kada je Demagog objavio taj članak, 26. veljače 2024. godine, naveli su da je uzrok uginuća ptica prikazanih na snimci nepoznat te da u dostupnim izvorima (veterinarski inspektorat i sanitarno-epidemiološka postaja u Zamośću) nema podataka o bilo kakvom istraživanju koje bi moglo ukazati na razlog uginuća ptica.

Dan kasnije objavljeni su članci u lokalnim medijima u kojima također piše da još nije utvrđen uzrok smrti ptica. Regionalne novine Tygodnik Zamojski 27. veljače objavile su članak u kojemu piše da je na tračnicama pored Starog grada u Zamošću pronađeno 60 mrtvih ptica, a da slučaj istražuju policija i veterinarska služba.

Tygodnik Zamojski piše da nije potvrđeno jesu li ptice otrovane, ali da imaju potvrdu da nije riječ o ptičjoj gripi. “To smo prvo isključili. Zatim smo naručili detaljne toksikološke testove, koji će se obaviti u institutu u Puławama. Rezultati još nisu dostupni”, kazao je za lokalni list službenik veterinarske službe Jacek Sak. Iz regionalnog sjedišta Zaštita željeznica (SOK) tom su mediju pojasnili da se na tračnicama na kojima su ležale mrtve ptice ne prevozi žito te da na mjestu nisu pronađeni ostaci žitarica.

Slično je pisao 28. veljače još jedan poljski medij, Kronika Tygodnia. Ondje se spekulira i o tome da su gačci mogli zasmetati stanovnicima grada koji su im podmetnuli otrov u kruh. Nije isključeno ni da su gačci pojeli otrov namijenjen drugim životinjama, primjerice lisicama. Kronika Tygodnia tom je prilikom podsjetila i na događaje iz 2019. godine kada je na ribnjaku u gradskom parku Zamošća pronađeno dvadesetak mrtvih ptica te da je grad tada apelirao na stanovnike da ne hrane ptice “ljudskom” hranom.

Tvrdnje o GMO žitu

Kako je pisao Demagog, prijevoz žitarica iz Ukrajine za prehranu, stočnu hranu ili sjetvu mora proći graničnu kontrolu i istovremeno ispunjavati određene zdravstvene zahtjeve. Pisao je i da su u prošlosti  mediji izvještavali o slučajevima otkrivanja štetnih pesticida u proizvodima uvezenim iz Ukrajine, ali da to ne znači da transportna roba koja sadrže otrovne tvari stižu do Poljske.

Također, bugarski portal Factcheck.bg u listopadu prošle godine je tvrdnje da se u Ukrajini ilegalno uzgaja GMO ocijenio kao netočne. Ukrajinski zakon o genetski modificiranim organizmima (GMO), koji je bio na snazi od 2007. godine, načelno ne zabranjuje proizvodnju takvih usjeva, ali ne dopušta poljoprivrednicima da ih uzgajaju bez registracije. Prema zakonu, moraju se unijeti u poseban državni registar koji im omogućuje praćenje i transparentno prijavljivanje ako se koriste u prehrani ili hrani za životinje. Kako je pisao Factcheck.bg, nijedna GMO sorta nije bila registrirana za proizvodnju u Ukrajini, što znači da se GMO biljke ne mogu legalno uzgajati u zemlji.

To je za Factcheck.bg potvrdio prvi zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Vysotskyi. Objasnio je da se pošiljke žitarica za izvoz rutinski testiraju kako bi se osiguralo da ne sadrže GMO. Vysotskyi je istaknuo da Ukrajina želi ući u Europsku uniju i stoga daje sve od sebe da se u svom izvozu strogo pridržava zahtjeva EU-a. Priznao je da se u testiranju ponekad susreće s ilegalno uzgojenim GMO proizvodima, uglavnom kukuruzom, od kojih 2-3 posto pošiljki sadrži GMO sorte. U tim slučajevima se poljoprivrednicima izriče kazna i izvoz proizvoda nije dopušten.

Pored toga, ukrajinski je parlament prošle godine usvojio zakon kojim se prilagođava regulativi EU-a i jača kontrolu povezanu uz GMO proizvode.

Dok poljoprivrednici prosvjeduju, šire se i dezinformacije

Tvrdnje o otrovnom ukrajinskom žitu pojavljuju se u trenutku kad ogorčeni poljoprivrednici prosvjeduju širom Europske unije. Kako smo o tome ranije pisali, cijeli je niz razloga zbog kojih su poljoprivrednici izašli na ulice: od rasta troškova zbog postroženih ekoloških standarda, do jeftinog uvoza proizvoda proizvedenih izvan Europske unije, kao što su proizvodi iz Ukrajine. Među onima kojima smeta uvoz ukrajinskih žitarica su i ukrajinski susjedi Poljaci.

Pored blokada cesta koje su se dogodile ranije, 27. veljače tisuće je poljskih poljoprivrednika marširalo Varšavom, primarno izražavajući nezadovoljstvo protiv klimatskih politika EU-a i uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Prosvjednici su, piše portal Notes from Poland, mahali crveno-bijelim poljskim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo “Bez nas ćete biti gladni, goli i trijezni” i “Ja sam farmer, a ne rob”. Neki su transparenti bili usmjereni i protiv Ukrajine, a na jednom je pisalo “Čuvajte zdravlje svoje obitelji. Nemojte jesti sranja iz Ukrajine”.

Prosvjedi poljoprivrednika izazvali su pažnju i interes javnosti, ali se veoma često pojavljuju i neprovjerene ili netočne informacije vezane uz njih (1, 2, 3). Iako tvrdnja kojom smo se bavili u ovom članku nije direktno vezana uz prosvjed, odnosno izvještaje s terena, povezana je s argumentacijom prosvjednika o navodnoj štetnosti ukrajinskih proizvoda.

Ocjenjujemo da tvrdnji koju smo analizirali nedostaje kontekst. Ne može se sa sigurnošću tvrditi od čega su uginule ptice u Poljskoj jer istraga još traje. Prema izjavama stručnjaka u tamošnjim medijima, trovanje ukrajinskim žitom jedna je od nekoliko mogućnosti, daleko od najvjerojatnije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.