Ocjena točnosti

Bartulica bi i džeparac od majke trebao unijeti u imovinsku karticu

Ugovor o prodaji majčine kuće potpisao je upravo Stephen Bartulica, a majka ga je opunomoćila i da primi novac od prodaje. Kuća je prodana Dinu Daliću iz kompanije koja se bavi i uvozom stranih radnika.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Nakon što su svi vodeći mediji u Hrvatskoj četiri dana zaredom propitkivali porijeklo imovine zastupnika Domovinskog pokreta i kandidata te stranke na nedjeljnim EU izborima, Stephena Nikole Bartulice, on se u srijedu napokon, putem svoje odvjetnice Ane Ivanović, oglasio o optužbama.

U priopćenju se tako navodi iduće:

“Majka zastupnika Bartulice prodala je krajem 2023.g. nekretninu u elitnom zagrebačkom naselju Gračani, te je dobivenim sredstvima odlučila pružiti financijsku podršku sinu Stephenu Bartulici koji je stoga i mogao ući u investiciju kupnje nekretnine na otoku Prviću”.

Tvrdnja da je nekretnina prodana krajem 2023. nije istinita. Faktograf je u posjedu Ugovora o kupoprodaji četiri stana i garaže u sklopu te nekretnine koji je potpisan tek 5. ožujka ove godine. Prema ugovoru, nekretnina u ulici Nadvina, točnije stanovi površine 60, 57,7, 57,6 i 56,7 kvadrata, Dini Daliću su prodani za 280 000 eura. Kredit za tu kupovinu Dalić je podigao u Zagrebačkoj banci 1. ožujka ove godine.

Zanimljivo je, međutim, da je ugovor u ime majke Božice Bartulice s kupcem Dinom Dalićem potpisao upravo Stephen Nikola Bartulica jer mu je, kako je vidljivo iz ugovora o kupoprodaji, Božica Bartulica dala punomoć za prodaju kuće u Gračanima te mu je omogućila i da na svoj, ili na račun kojeg on odredi, primi novac od prodaje. Temljem Predugovora o prodaji, Dalić je Bartulicama 6. veljače isplatio kaparu u iznosu od 23 000 eura. Istoga dana je uplatio i 5 000 eura za garažu. Ostatak od 257 000 eura bio je dužan isplatiti do 15. ožujka ove godine.

Inače, Dino Dalić, osoba kojoj je prodana kuća u Gračanima, jedan je od osnivača i direktora kompanije Abilitas Employment, koja se, sudeći prema njihovoj Facebook stranici, između ostalog, bavi i uvozom stranih radnika u Hrvatsku.

Prema podacima sudskog registra, ta je tvrtka osnovana u listopadu 2023. godine, a suosnivač je uz Dalića i Ukrajinac Dmytro Matiukha, dok su osobe ovlaštene za zastupanje tvrtke Dalić i Ukrajinac Maksym Starychenko. Prema Dalićevom LinkedIN profilu, on je ranije radio u poznatom lancu kladionica Favbet. Interesantan je podatak da je službeno sjedište njegove agencije za zapošljavanje na istoj adresi kao i sjedište Favbeta u Hrvatskoj. Također, i Matiukha je povezan s Favbetom na način da je u Nadzornom odboru riječke tvrtke HoG u vlasništvu Favbeta i Marka Matijevića. Na Facebook stranici tvrtke Abilitas Employment objavljeno je nekoliko oglasa u kojima se, na španjolskom jeziku, traže radnici za rad u Hrvatskoj. Tako se traže kuhari, kojima se nudi plaća od 800 do 2 000 eura te konobari za plaću u rasponu od 800 do 1 500 eura. Tvrtka ima aktivnih i 15 sponzoriranih Facebook oglasa u kojima, također na španjolskom jeziku, uz konobare i kuhare traže i druge turističke radnike, a u jednom oglasu traže i građevinare. U komentarima na tim objavama uglavnom se javljaju zainteresirani potencijalni radnici iz država Južne Amerike i Španjolske.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Zaključno, nekretnina u Gračanima nije prodana krajem prošle godine, već u proljeće ove godine. To, doduše, ne znači nužno da nije točan nastavak Bartuličine izjave da je majka “dobivenim sredstvima odlučila pružiti financijsku podršku sinu Stephenu Bartulici koji je stoga i mogao ući u investiciju kupnje nekretnine na otoku Prviću”.

Naime, Bartulica je temeljem kredita od 270 000 eura iz prosinca 2023. godine i pozajmice od 30 000 eura od strane Vjekoslava Gucića, brata odbjeglog tajkuna Josipa Gucića, 21. prosinca 2023. platio kuću na Prviću. Tako da se dio da mu je “odlučila pružiti financijsku podršku” za kupnju nekretnine može odnositi i na razdoblje nakon te kupovine.

O životnim troškovima

U odgovoru Bartulice medijima piše i iduće:

“Te svakodnevne životne troškove zastupnik Bartulica podmiruje sredstvima koje mu je darovala njegova majka, zajedničkom obiteljskom odlukom (…) Uostalom, i zakonodavcu je prihvatljivo i poznato darovanje između roditelja i djece, jer je upravo takvu iznimku propisao odredbom članka 15. stavka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, prema kojoj se ne smatraju darovima ‘uobičajeni darovi‘ između članova obitelji. Osim toga, zakonom je dodatno propisana obveza prijave darova koji ‘dovode u zavisnost’. Sasvim je jasno da se sin prema majci ne može naći u odnosu zavisnosti i stoga taj dar majke sinu zastupniku Bartulici nije obuhvaćen zakonskom obvezom prijave i unosa u imovinsku karticu”.

Ova tvrdnja je samo djelomično točna. Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa su nam odgovorili kako stoji dio da se temeljem Zakona o sprječavanju sukoba interesa sin prema majci ne može naći u odnosu zavisnosti, ali da nije točno da se to ne mora prijaviti u imovinsku karticu.

“Nastavno na Vaš upit ističem kako je točno da je čl. 15. Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“, broj 143/21 i 36/24, dalje ZSSI) propisano što se smatra nedopuštenim darom te je također točno da se nedopuštenim darom ne smatraju darovi između članova obitelji, međutim navedeno je potrebno promatrati odvojeno od odredbe čl. 11. st. 3. ZSSI-a koja propisuje da imovinska kartica sadrži podatke o imovini obveznika, njegova partnera i maloljetne djece, stečene po svim pravnim osnovama, a što uključuje i darovanje ( nekretnina, pokretnina, novčanih iznosa i sl. ) neovisno o darovatelju”, odgovorila nam je Mia Jurinić, glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

No, to će Bartulica, kao i vlasništvo kuće, morati prijaviti tek početkom iduće godine. Tako će, osim ako zastupnik Bartulica ne odluči biti transparentniji, iznos koji mu je majka doista dala nakon prodaje stanova u nekretnini u Gračanima, do tada ostati nepoznat.

Morao je unijeti kreditnu obavezu

U priopćenju odvjetnice Bartulice se dalje navodi:

“Saborski zastupnik Bartulica stekao je nekretninu i to vikendicu na otoku Prviću, 16. siječnja 2024.g. koju je kupio namjenskim stambenim kreditom radi stjecanja nekretnine. Bankovni stambeni kredit banka isplaćuje izravno na račun prodavatelja nekretnine, što je bio slučaj i ovdje. Taj kredit je isplaćen izravno prodavatelju koji je primitak kupoprodajne cijene i potvrdio potpisom tabularne isprave u siječnju 2024.g. Dakle, netočne su informacije da je zastupnik Bartulica bio obvezan unijeti podatke o ovom kreditu i dugovanju u svoju imovinsku karticu za 2023.g”.

Iz Povjerenstva objašnjavaju: “U odnosu na trenutak upisa nekretnine u imovinsku karticu ističem da ZSSI nalaže prijavu kako knjižnog tako i izvanknjižnog vlasništva nekretnine. Zbog toga se, za sve slučajeve kada dođe do odgode uknjižbe prijenosa vlasništva iz nekog razloga (pod uvjetom da postoji zakonita osnova stjecanja), kao trenutak stjecanja vlasništva nekretnine smatra kad su ispunjena oba uvjeta prijenosa vlasništva nekretnine, a u slučaju kupoprodaje, to je sklapanje kupoprodajnog ugovora i stupanje kupca u posjed nekretnine. S obzirom da je u zemljišnim knjigama nakon uknjižba vidljiv samo datum ugovora, isti se preliminarno uzima kao datum stjecanja vlasništva, međutim, ako je stupanje u posjed dokazano uslijedilo s vremenskim odmakom, onda će se taj datum uzeti kao datum stjecanja nekretnine.

Prema tome, ako je nekom obvezniku predan posjed kupljene nekretnine u 2024. temeljem kupoprodajnog ugovora sklopljenog u 2023., onda ne bi postojala obveza prijave stjecanja iste nekretnine u godišnjoj imovinskoj kartici za 2023.

Ako je pak temeljem sklopljenog kupoprodajnog ugovora obveznik stupio u vlasnički posjed prije isteka 2023.g., bez obzira što je uknjižba uslijedila u 2024., ista bi se nekretnina trebala prijaviti u godišnjih kartici za 2023.”, ističući pritom da navedeno predstavlja dosadašnju praksu Povjerenstva, međutim, odgovor na pitanje je li obveznik Stephen Nikola Bartulica bio dužan i kada upisati pojedine podatke u imovinsku karticu Povjerenstvo će moći dati tek nakon prikupljanja svih potrebnih podataka u postupku redovite provjere, a koja će se provesti temeljem otvorenog predmeta protiv imenovanog obveznika.

Povjerenstvo je predmet protiv Bartulice otvorilo budući da u zadnjoj imovinskoj kartici nije prijavio kredit od 270 000 eura za kuću na Prviću koji mu je lani 19. prosinca odobrila Zagrebačka banka.

“Obveznik koji ima obvezu nastalu do 31. prosinca 2023.g. istu je bio dužan prijaviti u imovinskoj kartici za 2023.g. te će stoga povodom navoda iz navedenog članka Povjerenstvo po službenoj dužnosti otvoriti predmet protiv obveznika Stephena Nikole Bartulice”, odgovorilo nam je Povjerenstvo ranije.

‘Krvoločni mediji’

Bartulica u priopćenju potpisanom od strane njegove odvjetnice navodi i iduće:

“Neprihvatljivo je u civiliziranom društvu stvarati medijski linč prema javnoj osobi na temelju konstrukcija, pa i eventualne povrjede propisa o ispunjavanju ili pravodobnosti ispunjavanja imovinske kartice. O tome će odlučiti nadležno tijelo, a mediji su dužni svoj rad obavljati profesionalno, a ne krvoločno”.

Bartulica je saborski zastupnik i član vladajuće koalicije te je normalno da je pod povećalom medija zbog interesa javnosti. Mediji ne provode linč i ne konstruiraju ništa, već se vode načelom objektivnosti i činjenica koje su im dostupne. Izbjegavanjem konkretnih odgovora medijima Bartulica se sam doveo u situaciju da se svaka njegova daljnja netočna ili djelomično netočna izjava ili otkrića medija o novom momentu netransparentnosti – primjerice skrivanjem informacija tko mu je sudužnik za kredit za kuću i tko mu je dao pozajmicu od 30.000 eura koju je, nota bene, morao upisati u imovinsku karticu za prošlu godinu – tumače s dozom nepovjerenja.

Bartulici u njegovoj vjerodostojnosti ne pomaže niti činjenica da je Povjerenstvo otvorilo predmet protiv njega.

U priopćenju Bartulica ne spominje kako je on taj koji je pokrenuo linč na novinara Faktografa objavivši njegovu sliku popraćenu netočnim informacijama da se fotografiralo njegovu djecu i to samo zato što ga je novinar na javnoj površini zatekao kako ulazi u luksuzni Audi Q5 za koji se tada nije znalo je li njegov. I Bartulica i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavili su naknadno da se radi o vozilu koje je unajmljeno za potrebe kampanje.

Međutim, kako je priznao i sam Bartulica, taj Audi on koristi i izvan kampanje – za prijevoz djece u školu. Iz Domovinskog pokreta Faktografu i dalje nisu odgovorili koliko ih košta najam tog vozila i kada su ga točno unajmili. U troškovima izborne kampanje  to se vozilo ne spominje.

Faktograf je u međuvremenu dobio odgovor tvrtke Activ Car Rental koja surađuje s Auto centrom Jesenović iz Čakovca (na tablicama čakovečkih registarskih oznaka stoji ime te tvrtke) o tome koliko košta dnevni najam Audija Q5. Radi se o iznosu od 157 eura dnevno.

Nadopuna: u četvrtak poslijepodne kontaktirao nas je Augustin Jesenović te nam potvrdio kako njegova tvrtka Domovinskom pokretu iznajmljuje vozila, uključujući i ranije navedeni Audi

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.