Razotkriveno

Neil Armstrong nije na Mjesecu spominjao seksualni život svojih susjeda

Poruka koju je s Mjeseca Armstrong navodno poslao susjedu nije nigdje zabilježena, a vjerojatno je mit krenuo od američkog komičara.
Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Pola stoljeća je prošlo od prvog čovjekovog leta na Mjesec, a mitovi o tom događaju ne prestaju se širiti. Izjava koja je obilježila taj trenutak pripada najpoznatijem članu posade, američkom astronautu Neilu Armstrongu, emitirala se na malim ekranima 20. srpnja 1969. godine. “Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki skok za čovječanstvo”, izrekao je Armstrong nakon što je sletio na površinu Mjeseca i izašao iz lunarnog modula Eaglea. Međutim, društvenim se mrežama šire i izjave koje mu se netočno pripisuju:

Kada je astronaut Nil Armstrong kao prvi čovek kročio na Mesec, rekao je svetski poznatu rečenicu:
‘Ovo je mali korak za čoveka, a veliki za čovečanstvo.’
Nakon toga je sledilo nekoliko rečenica, uobičajene komunikacije sa ljudima u kontroli leta u Hjustonu.
A kada se nakon šetnje po površini Meseca vratio u Apolo 11, rekao je nešto zanimljivo:
“Srećno, gospodine Gorski!”
Mnogi su mislili da se rečenica odnosi na nekog rivala sovjetskog kosmonauta.
Ali utvrđeno je da ni u sovjetskom ni u američkom svemirskom programu nije postojao nijedan gospodin Gorski.
Godinama su pitali Armstronga, na koga je mislio kada je rekao “Srećno, gospodine Gorski!”, ali bi se Armstrong uvek samo osmehnuo…🙂
Armstrong je 5.jula 1995. u Tampa Beju na Floridi davao intervju novinaru koji ga je opet upitao o toj 26 godina dugoj zagonetki.
Armstrong je rekao da je gospodin Gorski nedavno umro, pa je Armstrong odlučio da otkrije tajnu.
Kada je bio dete, u dvorištu kuće je igrao bejzbol sa drugarima.
Njegov prijatelj je jako udario loptu koja je odletela u komšijski vrt, u blizini prozora spavaće sobe.
Komšije su bili gospodin i gospođa Gorski.
Armstrong je otišao po loptu i kada se približio prozoru njihove spavaće sobe, čuo je gospođu Gorski kako viče na muža:
“Oralni seks! Ti hoćeš oralni seks! E dobićeš ga, kada komšijin mali bude hodao po Mesecu!”

Screenshot/Facebook

Statusi tog sadržaja dijele se ovih dana na Facebooku (1, 2, 3), no taj je mit još davno raskrinkan.

Prepričana anegdota koja je u pozadini Armstrongove izjave “Sretno, gospodine Gorski!” obiluje detaljima: datum i lokacija navodnog intervjua u kojemu je Armstrong razotkrio “tajnu”, prezime njegovih susjeda te slijed događaja. Prema pisanju portala Snopes, ta je priča, zapravo šala, počela kružiti internetom sredinom 1995. godine, a kasnije su je preuzeli i mediji.

Poruka susjedu Gorskom nije nigdje zabilježena. Ne stoji ni u transkriptima s misije Apollo 11 koju je objavila Američka svemirska agencija (NASA). Ondje uredno stoji antologijska izjava o velikom koraku za čovječanstvo, ali ne i “Sretno, gospodine Gorski”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Sam Armstrong izjavio je krajem 1995. godine da je prvi put čuo za tu anegdotu kao šalu koju je ispričao televizijski komičar Buddy Hackett. Unatoč razotkrivanju mita, varijacije priče su se i dalje dijele, kako piše Snopes. Astronaut i glavni serviser NASA-inog svemirskog teleskopa Hubble John Grunsfeld u šali se pozvao se na tu referencu u ožujku 2002. godine kada je završio s popravkom. “Sretno, gospodine Hubble,” poručio je popravljenom teleskopu.

Armstrong je već ranije bio predmet dezinformacija. Faktograf je 2018. godine pisao o tome kako se internetom širila njegova lažna izjava kako je prilikom slijetanja na Mjesec vidio izvanzemaljce. Godine 2022. izvijestili smo o tome kako se na Facebooku se širila tvrdnja da je hod na Mjesecu lažiran i da je u sve bio upleten poznati režiser Stanley Kubrick. Prošle godine se širila slična netočna tvrdnja, da je slijetanje na Mjesec zapravo snimljeno u studiju.

Poput njih, tvrdnja da je Armstrong s Mjeseca poslao poruku susjedima u spavaću sobu, nije točna.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.