Razotkriveno

Snimku s plesnog festivala u Poljskoj koriste za širenje mržnje prema migrantima

Stara snimka s festivala u Varšavi iskorištena je za širenje teorije "velike zamjene", usmjerene protiv žena i nebjelačkog stanovništva.
Foto: Pixabay

Najave da će Europu “preplaviti” migranti i “nametnuti” joj njihove ne-europske vrijednosti nisu ništa novo. Od prve veće “migrantske krize” 2015. godine pa do danas, desnica širi strah od “invazije” migranata. Nedavno je okidač za takva upozorenja bila dvije godine stara snimka iz Poljske, u kojoj, na zaprepaštenje nekih promatrača s društvenih mreža, Poljakinje plešu s crncima.

“POLJSKA 🇵🇱⁉️
Za desetak godina biti će preplavljena crnim Bolesławima, Władysławima i Piotrovima 👍🏾
Iskreno, žene snose veliki dio krivice za nestanak bijele rase 🙄”, opis je posta na Facebooku objavljenog 8. lipnja 2024. godine (arhiviran ovdje).

Screenshot/Facebook
Screenshot/Facebook

Post sadrži video u trajanju od 24 sekunde koji prikazuje različite parove koji plešu na otvorenom prostoru. I mnoge je komentatore posta zasmetalo što je glavnina parova u kombinaciji “crni muškarac bijela žena”, a jedan je od njih istaknuo da to nije slučajnost.

Snimka nastala na festivalu

Ta je snimka, prema pisanju poljskog portala Demagoga, često dijeljena uz opise da se radi o Poljakinjama koje plešu s migrantima i izbjeglicama.

Tražite 3 500 migranata preseljenih iz Njemačke? U međuvremenu [ovo se događa] u Varšavi”, “Zašto nam treba [granična] barijera s Bjelorusijom? Ovako se Poljakinje u Varšavi zabavljaju s izbjeglicama” samo su neki od opisa videa na poljskom jeziku (1, 2).

Demagog, međutim, otkriva kako je izvorna snimka imala drugačiji kontekst. Nastala je tijekom plesnog festivala “Kizz me more”, čije se šesto izdanje održalo prije dvije godine u Varšavi. Festival je trajao od 13. do 19. srpnja 2022. godine, a prema opisu na Facebooku, bio je “posvećen ujedinjavanju plesača diljem svijeta kako bi pokazali svoje talente, poboljšali svoje vještine i podijelili svoju strast prema plesu”. Plesalo se tamo različite plesne stilove: Urban Kiz, Kizombu, Tarraxo, Ghetto Zouk, Sembu i Kompu.

Video koji se dijeli na Facebooku isječak je duljeg videa koji je na YouTube postavio kanal Kizomba Korner, a u naslovu stoji da je s “Kizz me more” festivala koji se održao u poljskoj prijestolnici 2022. godine.

Screenshot/YouTube

Događaj je bio otvoren svima koji na vrijeme kupe ulaznicu, te je, iako međunarodnog karaktera, ipak bio prilagođen lokalnom kontekstu. Primjerice, prvog je dana festivala dresscode bio “bijelo-crveno”, u bojama poljske zastave.

Festival se održava i ove godine, a u najavi piše da je to “jedini festival u Poljskoj koji okuplja toliko dobrih plesača iz cijelog svijeta”.

Snimka nema veze sa situacijom na poljskim granicama

Demagog zaključuje da se snimka “nikako ne odnosi na aktualna događanja na granici s Bjelorusijom” te da nema dokaza da su muškarci na snimci izbjeglice ili migranti preseljeni iz Njemačke.

U poljskoj političkoj areni dugo vlada antiimigrantska atmosfera (1, 2). Već nekoliko godina Poljska i druge države EU-a optužuju Bjelorusiju da ohrabruje migrante s Bliskog istoka, Afganistana i Afrike na ilegalni prelazak granice kao protuudarac za sankcije uvedene Minsku. Atmosfera se zaoštrila nakon ozbiljnog napada nožem na vojnika u blizini sela Dubicze Cerkiewne, kada je migrant između metalnih šipki ograde visoke više od 5 metara ubo jednog vojnika u rebra.

Inače, migrantima je blokiran ulazak u Poljsku graničnim barijerama, a zabilježena su i teška kršenja ljudskih prava. Od 2021. godine, međunarodna organizacija Human Rights Watch (HRW) dokumentirala je ozbiljna zlostavljanja migranata od strane poljske granične policije, uključujući nasilno vraćanje u Bjelorusiju, “što je u najmanje 55 slučajeva dovelo do smrti, uključujući i djece”.

“Prethodna vlada Prava i pravde (PiS) proglasila je područje u blizini bjeloruske granice zabranjenom zonom, blokirajući pristup humanitarnim organizacijama. Ograničenja su ukinuta u lipnju 2022. godine, no humanitarci se i dalje suočavaju s lažnim optužbama za vođenje kriminalnih mreža i organiziranje ilegalnih graničnih prelazaka migranata u Poljsku”, pisao je HRW u ožujku ove godine.

Poljska, zemlja u kojoj živi preko 38 milijuna ljudi (od kojih se preko 96 posto deklarira kao etnički Poljaci), ne dijeli azil šakom i kapom, posebno ne državljanima trećih zemalja iz ne-europskog okruženja. Prema službenim podacima, lani je u Poljskoj podneseno 9.5 tisuća zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Treću godinu zaredom najveća skupina prijavljenih bili su državljani Bjelorusije.

Prošle godine uvjete za dodjelu međunarodne zaštite ispunilo je 4.6 tisuća stranaca. To su prije svega bili građani Bjelorusije (2.9 tisuća), Ukrajine (1.1 tisuća) te Rusije (oko 200 osoba). Također, broj zahtjeva za međunarodnu zaštitu podnesenih u Poljskoj prošle godine bio je 4 posto manji u odnosu na 2022. godinu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Teorija zamjene stanovništva usmjerena je i protiv žena

Post koji u ovom tekstu analiziramo, oslanja se na sve popularniju teoriju zavjere o “velikoj zamjeni stanovništva”, o kojoj smo pisali u više navrata (1, 2, 3, 4, 5). Sve se češće u domaćoj javnosti, kako na društvenim mrežama, tako i u političkoj sferi, spominje taj konstrukt.

Radi se o teoriji koju zagovaraju ekstremni desničari i nacionalisti diljem zapadnog svijeta, a prema kojoj nevidljive globalne elite imaju tajni plan da iskorijene bijelo stanovništvo u Europi i SAD-u. Teorija nema činjenično utemeljenje, ali je svejedno postala dovoljno popularna da je kroz godine u svijetu motivirala više masovnih ubojstava.

Osim što je usmjerena protiv nebjelačkog stanovništva, teorija “velike zamjene” ima duboko mizogine pretpostavke. Ona se temelji na ideji da bjelkinje nemaju dovoljno djece i da će pad nataliteta dovesti do toga da bijelce diljem svijeta zamijene nebijelci. Na to se nadovezuje i predrasuda da je stopa nataliteta veća među migrantskom populacijom. U SAD-u, prema nekim istraživačima, ideja velike zamjene stanovništva uvezana je s pro-life idejama i ograničavanjem prava na pobačaj.

Još od kraja 19. stoljeća postojala je bojazan konzervativaca da se Afroamerikanci “razmnožavaju više od bijelaca”, a da će zakoni koji ograničavaju pristup pobačaju u konačnici prisiliti bijele žene iz srednje i više klase da više rađaju. I danas je takav stav prisutan među Republikancima i njihovim simpatizerima, ističe ABC-ev portal FiveThirtyEight.

“Bilo je zabrinutosti da te druge [nebjelačke] skupine demografski nadmašuju bijele, anglosaksonske, protestantske žene. I tako su mislili ograničiti tjelesnu autonomiju bijelih žena i pristup kontracepciji kako bi ih prisilili da imaju djecu. Smatrali su da će tako držati korak s demografskom stopom nataliteta”, rekao je za FiveThirtyEight Alex DiBranco, suosnivač Instituta za istraživanje muškog supremacizma.

Poljska bi se mogla uklopiti u potonje objašnjenje jer je, paralelno s antiimigrantskim stavovima, raslo ugrožavanje ženskih prava. Tamošnji je ustavni sud presudio 2020. godine da žene više ne mogu prekidati trudnoću u slučajevima teških fetalnih deformacija, uključujući Downov sindrom. Nova poljska vlada sada pokušava olabaviti i liberalizirati to rigorozno zakonodavstvo.

Stoga tvrdnja da “žene snose veliki dio krivice za nestanak bijele rase” nije tek “iskren” stav autora posta s početka teksta koji je zaprepašten činjenicom da se Poljakinje zabavljaju u društvu crnih plesača, nego je dio paketa teorije o nepostojećoj “velikoj zamjeni”. Žene koje su snimljene kako plešu sudjelovale su na festivalu, a ne u planu zamjene stanovništva.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.