Ocjena točnosti

Dodig: HDZ je za promjene kakve želi i MOST

Hina / mm

“HDZ je za promjene kakve želi i MOST”, izjavio je Goran Dodig, predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke (HDS), članice Domoljubne koalicije (24sata.hr).

Programi MOST-a i HDZ-ove koalicije nekih dodirnih točaka doista imaju (poput najave rezanja parafiskalnih nameta ili manjih poreza), ali daleko od toga da su kompatibilni. Štoviše, ključnom dijelu MOST-ovog programa se HDZ žestoko protivi.

Kao što smo već pisali, najrazrađeniji dio MOST-ovog programa odnosi se na reformu regionalne samouprave. Jedno od obećanja je da će MOST, ako dođe na vlast, započeti proces smanjenja broja županija i regionalizacije RH. S druge strane, HDZ u svom programu spominje decentralizaciju, ali kroz veće ovlasti za županije. Zamjena postojećeg županijskog sustava uvođenjem regija za HDZ je neprihvatljiva.

“Ali, moram reći, ne mi nećemo ukidati županije, jer je županijski sustav vrlo dobro prihvaćen, zaživio je i ljudi se identificiraju sa svojim županijama”, izjavio je Tomislav Karamarko u travnju ove godine dodavši da HDZ “ne želi Hrvatsku dijeliti na regije, ili pokrajine”. (Slobodna Dalmacija).

Čelnik MOST-a Božo Petrov ima dijametralno suprotan stav. Za njega su županije, kako je kazao u rujnu ove godine, “politički montirane” pa zbog toga sadašnji županijski sustav, prema mišljenju lidera MOST-a, treba ukinuti (Index.hr/Hina).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.